Krumplis tészta: egyszerű, gyors és ráadásul nem kerül vagyonokba, ha épp erre fáj a fogunk. Rengeteg verziója kering az interneten, a következőkben a szerintem legjobb két elkészítési formát fogom bemutatni. Amennyiben kíváncsiak vagytok rá, tartsatok velem! :)
Igen, icipicit túlfőtt a penne, de ez nem rontott az élvezeti értékén. :P |
Számomra az etalon mindig is az a krumplis tészta volt, amit a szüleim készítettek. Nem tocsogott, de nem is volt száraz, remekül kijött a krumpli és a tészta kombinációja. Aztán a különféle emésztőrendszeri nyavalyák miatt, amikor már én készítettem el, kihagytam belőle a pirospaprikát, s rájöttem, anélkül is csodálatosan működik ez az eledel. Az évek során kialakultak nálam az alapok, amik ahhoz kellenek, hogy a végeredmény mindig a lehető legjobb legyen:
- Burgonya: kizárólag főzéshez valót használok, ami maximum 1,5x1,5 centis kockákban kerül az ételbe.
- Tészta: Nincs otthon fodros nagykocka? Nem baj! A levesbetéteken és a kisebb szemű tésztákon kívül majdhogynem mindegyik jó hozzá.
- Fűszerek: Nem szabad túlfűszerezni! Só, bors, majoranna, a piros verzióhoz nagyon jó minőségű (!) pirospaprika.
- Frissen a legfinomabb, efelől nincs kétség. Természetesen 1-2 napot kibír a hűtőben, de általában a második naptól már egyszerűen nem olyan élvezetes a fogyasztása.
Úgy gondolom, ha ezeket a szabályokat betartjuk, egyszerűen nem ronthatjuk el. :) Az általam nagyon kedvelt két verzió nem olyan sok összetevőben tér el egymástól, elsőnek nézzük a fehéret:
Fehér krumplis tészta
Hozzávalók:
1,2 kg főzni való burgonya (az előzőekben említett módon felkockázva)
0,5 kg gluténmentes tészta
1 nagy szál póréhagyma (felezve, vagy egészben felkarikázva)
só, bors, majoranna, snidling ízlés szerint
a tálaláshoz rengeteg tejföl
Elkészítés:
A póréhagymát kevés olajon megdinszteljük, majd amint ez megvan, hozzáadjuk a burgonyát és azzal is pirítjuk egy keveset. Ezután felöntjük annyi vízzel, mely nem teljesen lepi el, befűszerezzük a snidling csak a végén kerül bele. Forrástól számítva 20-30 perc alatt puhára főzzük. Két opció lehetséges: fedő nélkül, vagy félig lefedve főzzük takarék lángon. Így megfelelő mennyiségű "szaftunk" lesz a végére, nem kell aggódni, hogy túl sok vízzel öntöttük fel. Közben készítsük el a tésztát, majd szűrjük le, átmosni nem szükséges. Ha elkészült a krumpli, házasítjuk a tésztával, meghintjük a snidlinggel és tálaljuk is. Ehhez a verzióhoz szerintem jobban illik a tejföl, amiből mint tudjuk, nem létezik elegendő mennyiség. :D
A piros verziót ma már ritkábban készítem el, de ha ez kerül sorra, csak és kizárólag füstölt paprikával készítem.
Piros krumplis tészta
Hozzávalók:
1,2 kg főzni való burgonya (az előzőekben említett módon felkockázva)
0,5 kg gluténmentes tészta
3 közepes fej vöröshagyma (apró kockákra vágva)
3 ducibb gerezd fokhagyma (nagyon vékony szeletekre vágva)
só, bors, majoranna ízlés szerint, 2 teáskanál füstölt paprika
Elkészítés:
A vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük. Amikor már jónak érezzük, jöhet mellé a fokhagyma, aminek 1-2 perc pirítás bőven elég. Ekkor a lábost lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a füstölt paprikát, alaposan elkeverjük. Visszatesszük a tűzre az alapunkat, beleöntjük a krumplit. Összeforgatás után felöntjük annyi vízzel, ami nem lepi el teljesen, majd befűszerezzük. Forrástól számítva 20-30 perc alatt puhára főzzük. Közben készítsük el a tésztát, szűrjük le, átmosni nem szükséges. Ha úgy ítéljük meg, akkor a krumpli negyedét/felét villával nyugodtan törjük át. A házasítás után már lehet is tálalni!
Remélem elkészítitek majd őket, s nem fogtok bennük csalódni. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Legközelebb melyik étel nyomában fogunk járni? Nos, ezt még nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy ez a rovat folytatódni fog. :)
BenGa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!