Menüsor

12/26/2021

[Csirkemell szerelem] Aszalt szilvával töltött csirkemell - Nem csak az ünnepekre!

  Idén nálunk nem volt óriási sütés-főzés, s a menü sem volt hagyományosnak mondható. Aszalt szilvával töltött csirkemellet csináltam, mellé köretnek krumplipürét. Desszertnek a kókuszgolyóra esett a választásunk, voltaképp ezer meg egy éve nem ettünk, ideje volt, hogy sorra kerüljön. :P

Aszalt szilvával töltött csirkemell
Az első ételfotóm, amire végtelenül büszke vagyok. :D

Aszalt szilvával töltött csirkemell

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell filé
  • 40 dkg bacon
  • 20-40 dkg aszalt szilva
  • szatmári szilvalekvár
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Amennyiben a csirkemelleink hatalmasak, akkor felezzük meg őket, ezután klopfoljuk ki őket egy kicsit. Sózzuk, borsozzuk, vékony rétegben kenjük meg a szilvalekvárral. Tegyünk bele 2-4 szem szilvát (azok méretétől függően), majd szorosan tekerjük fel. Göngyöljük baconbe és helyezzük egy kiolajozott tepsibe (én a biztonság kedvéért öntöttem alá 2 dl vizet is). Előmelegített, 180 fokos sütőben 35 percig alufólia alatt, utána a keletkező szafttal folyamatosan locsolgatva fólia nélkül még jó 10 percet sütjük. A krumplipürét készítsük el az általunk megszokott módon, nálam rizstej került bele az elmaradhatatlan só, szerecsendió kombináció mellé. :)


Kókuszgolyó!

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált gluténmentes keksz (Egyszerűbb, ha magunknak sütjük meg, ugyanis sehol sem lehet kapni. Vagy csak én voltam figyelmetlen. Előfordul. Viszont élvezet negyed nyolckor a keksz összetörése kalapáccsal. :D)
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek cukrozatlan holland kakaópor
  • rum vagy rumaroma (Véletlenül kihagytam belőle, anélkül is működik.)
  • 2 dl meggylé
  • magozott meggy a közepébe

Elkészítés:

A kekszet, porcukrot és kakaót gyorsan összekeverjük, hozzáadjuk a margarint és a rumot. Ezután folyamatosan öntsük hozzá a meggylevet, a cél egy formázható massza. Bevizezett kézzel kisebb-nagyobb golyókat formázunk belőle, a közepébe magozott meggyet teszünk, majd meghempergetjük a kókuszreszelékben. Tálalás előtt legalább egy-három órát hagyjuk a hűtőben pihenni. (Tudom, nehéz kivárni, de megéri! :) )

Kókuszgolyó
Nyammnyamm!

 Természetesen nem fog elmaradni a töltött káposzta sem, ma délelőtt neki is állok. Jövőre remélhetőleg már a saját magam által savanyított káposztával. :P De Erről majd egy későbbi posztban. :)

Nálatok mi szokott lenni a karácsonyi menü?

BenGa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!