Utoljára olyan tizenvalahány éve ettem vadast, akkor is a boltban kapható mélyhűtött szósszal készítve. Egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy gondoltam, hogy nem lehet olyan nehéz reprodukálni azt a mártást, így hétvégén ez volt nálunk az ebéd. Megmutatom, én hogyan készítem, nagyjából másfél órán belül el is készül. Imádni fogja mindenki!
A mártásban fürdőző hús a legjobb hús! |
Vadas, ahogy én készítem
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertéslapocka (lehártyázva, a zsírosabb részek eltávolítva)
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 nagy sárgarépa
- 2 nagy fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1 karalábé
- 10 dkg cukor
- (nagyjából) 3 púpozott evőkanál dijoni mustár
- 10 szem egész feketebors
- 6 db babérlevél
- só ízlés szerint
- 2 doboz Dr. Oetker Creme Vega
- kevés gluténmentes liszt a habaráshoz
- citromlé
Elkészítés:
Készítsük elő a zöldségeket: tisztítás után a hagymát vágjuk félfőre, a többi zöldséget pedig nagyobb darabokra. A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egy megfelelő méretű (legalább 4-5 literes) lábosban olajon karamellizáljuk meg a cukrot, majd erre jöhet a hagyma és a zöldségek. Körülbelül 10 perc után rátesszük a húst és felöntjük másfél liter vízzel. Teatojásban belehelyezzük az egész borsot, a babérleveleket, megsózzuk. Fedő alatt, alacsony lángon főzzük addig, amíg a hús meg nem puhul. Forrás után, illetve az első 10-20 perc főzés után érdemes lehabozni és csak ekkor hozzáadni a mustárt. Amint kész a lapocka, kivesszük a mártás alapjából, a levet pedig botmixerrel pürésítjük. Kóstoljuk meg, amennyiben szükséges, akkor adjunk hozzá még mustárt, ekkor mehet bele a citromlé. A vegaföllel és a liszttel habarást készítünk, ezt hozzáöntjük a mártáshoz, majd öt perc forralás után visszahelyezzük a hússzeleteket. Tálalhatunk is! Köretnek mellé gluténmentes spaghettit kínáltam.
Őszintén, nem is értem, hogy régen miért a mélyhűtött verzióból készült otthon a vadas, semennyivel sem nehezebb vagy macerásabb, ha magunknak csináljuk meg. Remélem Ti is kedvet kaptatok hozzá és elkészítitek majd! Jó étvágyat kívánok hozzá! :)
BenGa
Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren
keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi
felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!