Menüsor

1/15/2023

Történetek az utolsó űrhajóról

A következő cikkben a Nyugger Szövetség Íróknak csoport egy ingyenes sci-fi kiadványára szeretném felhívni a figyelmet, mely elérhető az iBooks-on vagy a GoogleBooks-on keresztül, továbbá az egyéb e-book árusító webáruházak felületén potom 50-100 Ft-okért.

Az utolsó űrhajó

A kötetben 8 novella szerepel 9 szerzőtől, plusz egy kerettörténet, ami valahogy visszautal mindegyik novellára és vica versa. A szerzők közül Szemán Zoltánt és Tarja Kauppinent már volt szerencsém ismerni egy-egy regényük kapcsán, valamint Anita Boza és Tiszlavicz Mária sem volt ismeretlen számomra, tőlük főleg novellákat olvastam eddig. Remy Dalmore, Monos Anett, Suba Zsolt, Ian N. Draas és Drake Beckett ugyan ismeretlenek voltak nekem ennek a novelláskötetnek az olvasása előtt, azonban most határozott helyet kaptak a radaromon.

Már önmagában a kerettörténetet is zseniálisnak tartom, amivel becsomagolták ezt a válogatást nekünk a nyuggerek. Adott ugyanis egy haldokló, végső óráit élő bolygó, melynek uralkodó élőlényeit egy idegen, sokkal fejlettebb és sokkal racionalizáltabb faj épp megmenteni készül. A puszta logika által összeválogatott pár tízezer egyed éppen megfelelőnek ítéltetik arra, hogy a faj fennmaradhasson egy elkülönített kolónián a saját, karantén alá vont naprendszerében. Egy, a tervekben nem szereplő hajó azonban kényszerleszállásért esdekel az utolsó transzport fedélzetére. Utasai pedig nem mások, mint írók. Az idegen t’amzin fajhoz tartozó kapitány engedélyezi számukra a leszállást, de csupán addig, amíg a hajójukat meg nem javítják, és vissza nem deportálják a hasztalannak ítélt utasokat a pusztuló Földre. Az írókat azonban nem ejtették a fejük lágyára, próbálják szavakkal, történetekkel meggyőzni a kapitányt a fontosságukról, és annak hideg logikájára válaszul érzésekre ható, ugyanakkor gondolatébresztő történetekkel szórakoztatják őt, bízva abban, hogy mégis érdemesnek találtatnak a megmentésre.

Szemán Zoltán: Tűznéző

Szemán Zoltánra érdemes több figyelmet fordítania a fantasztikumot és a sci-fit kedvelő olvasónak. Történetei vagány ötleteken alapulnak, érdekes világokban játszódnak vagy csak egyszerűen hiánypótló írások egy adott témakörben. Most sincs ez másképp, az induló novella furcsa, őskort idéző helyzetből indít, hogy aztán a finom fordulataival jól beforgassa az olvasót. Kezdésnek a lehető legjobb választásnak tartottam, mert Zoltán novellája kellőképpen felkelti az érdeklődést a további novellák elolvasására, és remekül visszacsatol írásában a kerettörténet egyik morális kérdésére: vajon meddig lehet és érdemes vakon követni egy parancsot?

★ ★ ★ ★ ★ (5/5)

Tiszlavicz Mária: A tudás ára

A szerző novellája remekül mutatja be egyrészt azt, mennyire reménytelenül vagyunk képesek küzdeni azokért, akiket szeretünk akár egy-egy rossz döntésünk ellenére is, másrészt azt, hogy egyetlen rossz döntés is elég ahhoz, hogy minden helyrehozhatatlanul elromoljon. A novella bámulatosan plasztikusan festi le a halott bolygó felszínén feltámadó hőséget, mégis néha úgy éreztem, a testérzetek elnyomják a lényeget: a reménytelen küzdelmet azért, hogy főhőseink valaki olyasvalakit akarnak minden áron megmenteni, aki már lemondott arról, hogy megmentsék.

★ ★ ★ ★ ☆ (4,5/5)

Remy Dalmore: Alternatív valóság

Határozottan a kötet egyik legerősebb darabja, pedig az első oldalakon nagyon idegesített az író hangvétele. A novella humoros, pörgős, idegesítő, ugyanakkor időutazós és még önmaga paradoxonává is válik egy ponton. Képesek vagyunk-e másokért feláldozni saját magunk álmait? Rettenetesen élvezhető darab, ha valaki ráhangolódik!

★ ★ ★ ★ ★ (5/5)

Anita Boza: Felhővadászok

Boza Anitát mindig is érzelmesebb írásokkal kötöttem össze, romantikus szerzőként élt a tudatomban. Novellájából ugyan nem hiányzik a romantika, mégis inkább a haldokló bolygó túlélő csoportjainak ellentétes felfogására fókuszál. A novella érdekes környezetbe helyez érdekes ellenpólusokat. Kiemeli az ember adaptív készségét, hogy képesek vagyunk változtatni azokon a döntéseinken, amik láthatóan rossz eredményre vezetnek. Az időbeli oda-vissza ugrást és a csodás revelációt a végén kissé indokolatlannak éreztem, de ezek egyáltalán nem vettek le az írás értékéből.

★ ★ ★ ★ ☆ (4,5/5)

Monos Anett: Nullázás

A történet jól volt megírva, érdekes és olvasmányos novella sikeredett. A személyes problémám az volt, hogy személy szerint semmi eredetit nem találtam benne, minden fordulata kiszámítható volt. Szép, letisztult iparos munka, amolyan “mi lett volna, ha a Ready Player One másképp alakul”, de összességében jó olvasási élményt adott.

★ ★ ★ ★  (4/5)

Suba Zsolt: Kopó

Zsolt története a xenofóbiával szemben fellépő empátiát helyezi a cselekménye középpontjába. Izgalmasan indul a novella, azonban a tetőpontján kissé zavarossá válik, nem minden motiváció kerül a helyére. Mindazonáltal pörgős, eseményekben gazdag írás, és külön említést érdemel a főhős múltjának majdhogynem tökéletes kibontása a kaotikus végkifejlet során.

★ ★ ★ ★  (4/5)

Ian N. Draas – Drake Beckett: Az MI ihlete

A leghosszabb novella a kötetben ennek a szerzőpárosnak az úgynevezett “round-robin” jellegű története. A kötetben szerintem ennek az írásnak van a legjobb alapötlete, és a történet a történet a történetben jellegű megvalósítása egyszerűen pazar. Egy könyv olvasása ugyanis mindig veszélyeket rejthet magában, és mégis öröm  lehet olvasni. 😊

★ ★ ★ ★ ★ (5/5)

Tarja Kauppinen: A Heuvelmans-elv

Majdnem lezárásként kapunk Tarjától egy gyomrost, amikor a viccesen paranoid tudós földönkívüliekkel szemben folytatott, magányos keresztes hadjáratára invitálja meg az olvasókat. Nevettem, sokkolt. Sokkolódtam, megnevettetett. Hiába, a rendszer ellenségét a név kötelezi.

★ ★ ★ ★ ★ (5/5)

Amikor a kötet végére értem, csóválni kezdtem a fejem. Hogyan lehet, hogy valami, ami ilyen magas színvonalú mind tartalomban, mind külalakban, azt ingyen odavetik a szerzők az olvasók lába elé? Persze értem a szándékot mögötte, de mégis. Minden tiszteletem és megbecsülésem kijár azoknak, akik ennek a kiadványnak a létrejöttében segédkeztek. Profi munka.

A borító gyönyörű. Az e-book tördelése kifogástalan. Egyetlen észrevételem van csupán a szerkesztéssel kapcsolatban: Az MI ihlete című novellánál néha a párbeszédpanelek felsorolássá váltak, ami zavaró lehet egyes olvasóknak. (Nekem nem volt az.)

Szóval, ha szeretnétek valami különleges, magyar sci-fi antológiát olvasni idén, ezt mind ingyen megtehetitek a NYUSZI-nak hála. Ja, és hogy az írók túlélték-e a kalandot? Sikerült-e magukat kimesélni a szorult helyzetükből? Nálam igen, de én nem vagyok egy t’amzin. 😉

Kilenc túlélő író-asztronauta a kilencből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!