11/30/2021

[Recept] A kínai büfés tojásos rizs nyomában

 Ne kövezzetek meg, de ezért a köretért tizenévesen oda s vissza voltam. Szerintem tökéletesen passzolt a különféle szószos csirkékhez, édes-savanyúhoz szerettem a legjobban. Hosszú évek után tegnap nagyon megkívántam, úgyhogy kisebb módosításokkal próbáltam reprodukálni.

Kínai büfés tojásos rizs
Délelőtt egyáltalán nem sütött a nap, bezzeg mikor fotózni akartam az elkészült étket...

 Természetesen nem rohantam egy kínaiba, hogy megtudjam a pontos receptjét, fejben nagyjából megvolt, mikből is készül. Két verzióját lehet megkülönböztetni, ezek csak a rizs milyenségében különböznek. Az egyikben csontszáraz, a másikban pedig kicsit "szaftosabbra" van hagyva. A zöldségeket (sárgarépa, borsó, kukorica, valószínűleg mind mirelit) a főzés negyedénél, felénél tehetik bele, azért maradt sokszor a répa roppanós; a tojás pedig rántottának van megcsinálva, utána keverik a már kész rizshez. Semmilyen fűszer nincs hozzá használva, még só sem (Jójó, tudom, a só csak ételízesítő, nem fűszer.)!

 Amiken változtattam az eredetihez képest: hagyma, sárgarépa és csicseriborsó került bele, sóztam és egy csipetnyi chilipehely is emelte az élvezeti faktorát.

Kínai büfés tojásos rizs BenGa módra

Hozzávalók:

  • 20 dkg hosszúszemű, A minőségű rizs
  • 20 dkg (egy db közepes szál) sárgarépa
  • 20 dkg konzerv csicseriborsó (lecsepegtetve, átmosva)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4 db XL-es tojás (Egyszerűen imádom, ha sok tojás van benne.)
  • só, chilipehely ízlés szerint

Elkészítés:

A hagymát és a répát apró kockákra vágjuk. A rizst alaposan átmossuk, akkor lesz jó, amikor már majdhogynem tiszta a ráöntött víz. Ha ez megvan, egy szűrőben hagyjuk száradni. Vegyük elő kedvenc rizsfőző lábosunkat, hevítsünk benne kevés olajat. A hagymát és a répát 10 perc alatt dinszteljük meg rajta, adjuk hozzá a rizst és az előzőleg átmosott, lecsepegtetett csicseriborsót. Öntsük fel a rizs mennyiségéhez képest kétszeres forró (!) vízzel, sózzuk, majd forrástól számítva fedő alatt, takarék lángon 15-20 perc alatt főzzük készre. Közben készítsünk egy hagyományos rántottát, bolondítsuk meg a chilivel. Nem baj, ha itt-ott folyós marad. :) Ha minden kész, akkor már csak egy összekeverés van hátra, s fogyaszthatjuk!

Szerintem önmagában is megállja a helyét, tegnap a háromnegyedét elfogyasztottam. :D A kísérletezőbb kedvvel megáldottak rakhatnak a tetejére újhagymát, snidlinget, de nem idegen rajta a ketchup sem (vékony csíkokban). Remélem tetszett a recept, amennyiben elkészítitek, várom a fotókat! ;) Jó étvágyat kívánok hozzá!

BenGa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!