Az utóbbi időben olyan vagyok, mintha állapotos lennék, mindenféle étket megkívánok. Ez nagyon jó jel, a szervezetem jelzi, sikerült a műtét, és elkezdtem végre a rendes gyógyulás útjára lépni. Tegnap egész nap egy jó nagy tál tojásos nokedli járt az eszemben, muszáj voltam megcsinálni vacsorára.
Igen, ez is embertelenül nagy adag. |
Szerintem főzésnél az egyik legfontosabb szabály, hogy mindenképpen nyugodtan álljunk neki, különben nem lesz jó az, amit készítünk. Nos, ezt nekem tegnap nem sikerült kiviteleznem. :D Ott kezdődött, valamilyen okból kifolyólag feszült lettem késő délutánra, így elég morcosan indultam a nokedli készítésének. Körülbelül másfél éve csináltam utoljára, fejemben ez a recept volt: 50 dkg Schar Mix B, 3 darab tojás, 1 dl víz, kis só. Amikor elkezdtem összeállítani, feltűnt, a lisztnek nagyon kevés lesz ez a 3 tojás, valószínűleg változtak a keverék összetevői. Végül 5 XL-es tojás és 3 deciliter vízzel sikerült egy szaggatható keveréket kutyulni. A tésztafőzőben már gyöngyözött a víz, az első adagot akartam főzni, erre megszólalt a telefonom, ez nem kicsit kizökkentett. (Munkaügyben hívtak, [nem számítottam rá, hogy ilyen hamar] szerencsére csupa jó hírrel.) Nos, annyira bezavart a váratlan hívás, hogy ész nélkül nekiálltam a szaggató rossz felén dolgozni, és a főzés alatt végig csodálkoztam, miért is néznek ki a nokedlik úgy, mintha lapított százlábúak úszkálnának a vízben. Ízre nem volt rossz, meg is főttek, úgyhogy elfogadtam, ez most ilyen lesz. Persze itt még nem sejtettem, hogy a végére is lesz egy kis küzdelmem: kedvenc lábasomban, amiben soha semmi nem szokott letapadni, odakapni, a nokedli és a tojás házasításánál már az első perctől kezdve letapadt a tojás. Pedig alaposan felmelegítettem az edényt is, nem is túl nagy lángon készítettem... Persze happy end lett a történet vége, összességében nagyon jól sikerült az étel, én pedig tele pocakkal térhettem nyugovóra.
Tanulságok:
- Nem szabad telefont vinni a konyhába. (Na jó, talán csak akkor, ha zenét akarunk hallgatni közben.)
- Mindig nézzük meg a nokedliszaggatót, hogy pontosan melyik felén is kell szaggatni. :D
- Tényleg csak nyugodt körülmények között főzzünk.
Végezetül jöjjön a recept, ami jónak bizonyult:
Tojásos nokedli jégsalátával:
- 50 dkg Schar Mix B
- (legalább) 5 XL-es tojás a nokedlihez, plusz 5 db rá
- 3 dl hideg víz a tésztába, plusz 3 dl a saláta öntetéhez
- kevés só
- 1 fej jégsaláta
- 3 evőkanál cukor
- 2-3 kiskanál ecet
A lisztet a tojásokkal, sóval és a vízzel összedolgozzuk egy nagyobb edényben. Nem szabad sokáig kevergetni, amint összeállt, lehet is szaggatni. Nem lobogó vízben 2-3 percig főzzük, leszűrjük. Amint kész az összes nokedli, egy lábosban kevés olajon kicsit megpirítjuk őket, majd ráöntjük a tojásokat, és óvatosan kevergetve elegyítjük a kettőt.
Nem találtam fejes salátát, így jégsalátát használtam az elmaradhatatlanhoz. Ezt felcsíkoztam, majd elkészítettem az öntetet: 3 dl vízben olvadásig kevertem a cukrot, majd hozzáadtam az ecetet. Érdemes megkóstolni, szerintem akkor az igazi, ha kicsit kiérződik benne az ecet íze is. Mehet is a salátára, nálam egy délutánt a hűtőben töltött így egyben.
Ez lett volna a tegnapi konyhai kalandom története, ha tetszett, akkor a jövőben lehet, hogy több ilyet is írok majd. :)
BenGa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!