11/27/2021

[Recept] Füstölt csülkös babfőzelék (GM, TM)

 Vannak időszakok, amikor a testem jelez, hogy ezt, vagy azt szívesen magában tudna. Én természetesen nem vagyok semmi jónak az elrontója, általában boldogan teljesítem eme "kéréseket". A bab rendkívül "veszélyes" étel tud lenni, de ezt a problémát ki lehet küszöbölni, nem kell gázmeghajtással közlekednünk fogyasztása után. No de nem is húzom tovább az időt, következzen a recept!

Egy nagy tányér babfőzelék


Füstölt csülkös babfőzelék

Hozzávalók:

  • 50 dkg nagyszemű fehér bab
  • 60 dkg füstölt csülök
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz Dr. Oetker Creme Vega
  • só, bors, 3 nagy babérlevél, 2-3 teáskanál füstölt paprika
  • 2-3 púpozott kanál gluténmentes liszt

Elkészítés:

 Az első, egyben legfontosabb lépés: áztassuk be a babot előző este. Bőven tehetünk rá vizet, ennél nincs olyan, hogy túl sok. Amennyiben úgy ítéljük meg, akkor a csülköt is beáztathatjuk kicsit, hogy ne legyen túl sós/füstös majd az ételünk, nekem szerencsére a hentesem segített olyat választani, aminek nem túlzó az íze.

 Másnap délelőtt öntsük le a babról amit nem szívott magába, kedvenc nagyobb méretű lábasunkba tegyük fel főni bő, hideg vízben. Adjunk hozzá egy mokkáskanál szódabikarbónát, forrástól számítva 10 percig főzzük fedő nélkül. Addig kockázzuk fel a csülköt, lehetőleg falatnyi darabokra, a hagymát szabadítsuk meg a külső héjától. Ha letelt a 10 perc, a vizet öntsük le a babról (Miért is csináljuk ezt? Elvileg ha így készítjük el a babot, nem fog puffadást és egyéb kellemetlen dolgot okozni.), adjuk hozzá a húst és a hagymát, majd forrásban lévő vízzel öntsük fel újra. Ekkor jöhet a borsozás, babérlevelezés. Fedő alatt, takarékon két órán át főzzük. Sózni csak a végén sózzuk a füstölt csülök miatt.

 2 óra múltán kóstoljuk meg, ha mindent megfelelőnek találunk, elérkezett a rántás ideje. (Persze a babérleveleket és az egész hagymát vegyük ki előtte.) Olajon megfuttatjuk az előzőleg összezúzott fokhagymagerezdeket, ezután hozzáadjuk a lisztet, megpirítjuk. Ha már szép barna, félrehúzzuk a serpenyőt, hozzáadjuk a füstölt paprikát, a vegafölt és egy kis hideg vizet. Alaposan eldolgozzuk, folyamatos kevergetés mellett beleöntjük főzelékünkbe. Pár perc rotyogtatás után már tálalhatjuk is.

 Ehhez a vacak időhöz ilyen ételek dukálnak, remélem Ti is elkészítitek majd! Jó étvágyat kívánok hozzá!

BenGa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!