3/27/2022

Stabil minőség - Animals as Leaders: Parrhesia (Sumerian Records, 2021)

   Pénteken jelent meg az amerikai progresszív/djent/instrumentális metálban utazó Animals as Leaders legújabb stúdióalbuma, a Parrhesia. Hat év telt el az előző anyaguk, a The Madness of Many óta, kíváncsi voltam, ezúttal mivel sikerült meglepniük a rajongókat.

Parrhesia
Sumerian Records, 2022, 9 szám, ~37 perc (kép forrása: Metalsucks)

  Ha valaki nem ismerné a bandát: 2007-ben alakult, miután Tosin Abasi "Reflux" nevű metalcore zenekara feloszlott. A Prosthetic Records felfedezte magának Abasit, és felkérték egy szólóalbum megjelentetésére, de ő ezt visszautasította. Helyette elvégzett egy zenei iskolát, és csak azután tért vissza a kiadóhoz, hogy áll-e még az ajánlatuk. Így jelent meg az akkor még szólóprojektként működő Animals as Leaders első albuma. Az együttes neve egy "Ishmael" című könyvből származik [forrás]. 2009-től már trióként működtek tovább, a jelenlegi felállás 2012 óta van együtt: Tosin Abasi (gitár), Javier Reyes (gitár, basszusgitár), Matt Grastka (dob). A Parrhesia az ötödik stúdióalbumuk, melyről Abasi a következőt nyilatkozta: "A Parrhesia nem egy korszakalkotó újdonság, inkább nevezhetjük egyfajta tökéletesítésnek. Míg az előző albumokon az akusztikus gitár és különböző elektronikus elemek is helyet kaptak, itt inkább visszatértünk az agresszívabb énünkhöz." A produceri munkálatokat az a Misha Mansoor végezte, aki már korábban az Animals as Leadersnél és a Madness of Manynél is közreműködött [forrás].

  Már az album címe érdekes, hiszen több dolgot is jelent: első körben a molyok egy fajtáját jelöli, főnévként a szólásszabadságot, de egy helyet is így neveztek az ókori Görögországban. A lemezen kilenc szám kapott helyet, közel 37 percnyi játékidővel. Személy szerint egyet kell értsek Abasival, nem feltétlenül az új dolgok fognak ütni a dalok hallgatása közben, sokkal inkább a tökélyre fejlesztett hangulatteremtés és gitárjáték. Ők azok, akik bármiféle szöveg nélkül képesek arra, hogy a zenéjükkel elmeséljenek egy-egy történetet. Szeretem, hogy ennyire komplex dolgok kerülnek ki a kezeik közül, bár tény, ezáltal sokak számára nehezen emészthető a munkásságuk. Sokadik hallgatás után sem tudnék konkrét kedvencet említeni, hiszen mindegyikben feltűnnek azok az elemek, amiért ezt a zenekart kedvelni lehet. Ami hiányérzetet kelthet a hallgatóban, hogy nagyon kevés ez a játékidő, de szerintem a számokból áradó atmoszféra kárpótol minket ezért.

  Összességében rendben van az album, bár érezhető rajta, hogy ez inkább egy biztonsági játék a részükről. Remélhetőleg a következő LP-ig nem kell újabb hat évet várnunk, és ott már valami újdonsággal is meglepik a hallgatóságot. Négy üst az ötből.

Az albumot alant meghallgathatjátok:



BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!