6/23/2022

Havasfelföld újra támad - Tarja Kauppinen: A rendszer ellensége

Tarja Kauppinen második regényére kettő évet kellett várnia lelkes olvasótáborának. A rendszer ellensége a Napkút Kiadó égisze alatt jelent meg, ezzel is erősítve a tényt, hogy már az első rész sem fantasynek készült, hanem egy szépirodalmi alkotás volt. A nép igazságát én igazán kedveltem, vajon ez a kötet felér mellé, vagy esetleg túl is szárnyalja?

A rendszer ellensége
Napkút Kiadó, 2022, 374 oldal, puhatáblás (saját kép)

   

    Új kiadó mellé új grafikus dukál, a kötet illusztrációit ezúttal Szabó Borka készítette. Az ő neve ismerősen csenghet, hiszen íróként és szerkesztőként is tevékenykedik. Láthatóan könnyedén ráérzett a történetre, remek rajzok születtek, valóban passzolnak az adott részekhez. Nekem nagyon tetszett például Leiden ábrázolásmódja, a leírtak alapján nem is lehetne másként elképzelni. Összességében maga a kötet rendben van, bár helyenként azért felfedezhető a sunyin megbújó elírás, extra betű.

    Mivel nem közvetlen folytatása A nép igazságának a mű, ezért annak ismerete nélkül is kiválóan lehet követni a cselekményt. Doranna uralkodása alatt Havasfelföld és népe mondhatni semennyit se változott. Az emberek nyomorognak, az erkölcs és erény változatlanul nem az ő kenyerük. A történet fonalát ott vesszük fel, amikor Rafinesse elhatározza, ő fejedelem lesz. Ehhez Dorannát csellel, illetve Leiden segítségével eltávolíttatja a fővárosból, és a lány halálhírét keltve megpályázza a trónt. Természetesen nem lesz ennyire egyszerű dolga a kancellárnak, ugyanis bejelentkezik a posztért Eilik, Diderik fejedelem unokaöccse, a vadászebek nagy ,,barátja''. Doranna és Leiden Fenyvesmélyén köt ki, ahol a Didergő Vándor fogadót veszik birtokba, mi több, újra megnyitják a vendégek számára. Az utolsó tisztavérű zwelfnek nem sokáig lesz itt maradása, hiszen élete értelmét keresi, ennek megfelelően újra a főváros iránt epekedik, hátha ott rátalál. Ha mindez nem lenne elég izgalmas alapszituáció, a Gyehenna Magisztere a háttérből már azon ügyködik, hogy újra testet öltsön...

    Bevallom, kicsit ambivalens érzésekkel fejeztem be a könyvet. A nép igazságát igazán kedveltem, abszurd humora és gazdag szókincse üdítően hatott akkori olvasmányaim között. Ezekről ebben a kötetben sem kellett lemondanom, viszont mintha Tarja kicsit visszafogta volna magát, amikor A rendszer ellenségét írta, kevésbé csillogtatta meg tudását a magyar nyelv szépségeit illetően. Érezhető a fejlődés, amin az írónő stílusa átment a két kötet között: letisztultabb a szöveg, a cselekmény nem csapongó, viszonylagosan rendezetten halad a végkifejlet felé, a szereplők pedig remekül vannak árnyalva a történet során. A leírások még jobbak, igazán közel hozzák Havasfelföld világát az olvasóhoz. A társadalom- és rendszerkritika jól átjön az oldalakon keresztül, szerintem még az is ráismer, aki nincs tisztában az ábrázolni kívánt történelmi korszakkal. Visszatérve a humorra egy kicsit, ebben érzem a kötet egyik gyengeségét. Helyenként úgy tűnt, hogy Tarja mindenképpen tromfolni akarja az első kötetet abszurditásban, viszont a végeredmény nem nevetésre, hanem éppenséggel homlokráncolásra ösztökélt. Ez főleg azoknál okozhat majd problémát, akik nehezen szellemülnek át az ilyen jellegű írásokhoz. A másik számomra kifogásolható elem a történet befejezése, mely lezáratlanságával azt sugallja, hogy bizony Havasfelföld nem végleg búcsúzik. Nem vagyok benne biztos, hogy a helyszín és a szereplők jelen formájukban alkalmasak lennének arra, hogy még egy kötetet megtöltsenek kalandjaikkal.

    Mindent együttvéve élvezetes volt A rendszer ellensége is, aki szerette Tarja első könyvét, ezt is a szívébe zárja majd. Én pedig kíváncsian várom, hogy egyik kedvenc kortárs írónőm mivel rukkol elő a következőkben. Négy üst az ötből.

    Update: A poszt születése közben beszélgettem Tarjával, aki elárulta, egyelőre egy ideig elköszön Havasfelföldtől, ugyanis már egy teljesen új projekten dolgozik, viszont elképzelhető, hogy évek múlva szívesen írna még olyan regényt, ami A rendszer ellensége világában játszódik.

    Amennyiben kedvet kaptatok a könyvhöz, akkor a következő helyeken tudjátok beszerezni:

Az ünnepi könyvhéten a kötetnek volt egy bemutató beszélgetése, az erről készült videót alant láthatjátok.


BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!