12/03/2021

A (szerintem) tökéletes krumplis tészta nyomában

 Krumplis tészta: egyszerű, gyors és ráadásul nem kerül vagyonokba, ha épp erre fáj a fogunk. Rengeteg verziója kering az interneten, a következőkben a szerintem legjobb két elkészítési formát fogom bemutatni. Amennyiben kíváncsiak vagytok rá, tartsatok velem! :)

Krumplis tészta, piros verzió
Igen, icipicit túlfőtt a penne, de ez nem rontott az élvezeti értékén. :P

 Számomra az etalon mindig is az a krumplis tészta volt, amit a szüleim készítettek. Nem tocsogott, de nem is volt száraz, remekül kijött a krumpli és a tészta kombinációja. Aztán a különféle emésztőrendszeri nyavalyák miatt, amikor már én készítettem el, kihagytam belőle a pirospaprikát, s rájöttem, anélkül is csodálatosan működik ez az eledel. Az évek során kialakultak nálam az alapok, amik ahhoz kellenek, hogy a végeredmény mindig a lehető legjobb legyen:

  1. Burgonya: kizárólag főzéshez valót használok, ami maximum 1,5x1,5 centis kockákban kerül az ételbe.
  2. Tészta: Nincs otthon fodros nagykocka? Nem baj! A levesbetéteken és a kisebb szemű tésztákon kívül majdhogynem mindegyik jó hozzá.
  3. Fűszerek: Nem szabad túlfűszerezni! Só, bors, majoranna, a piros verzióhoz nagyon jó minőségű (!) pirospaprika.
  4. Frissen a legfinomabb, efelől nincs kétség. Természetesen 1-2 napot kibír a hűtőben, de általában a második naptól már egyszerűen nem olyan élvezetes a fogyasztása.

 Úgy gondolom, ha ezeket a szabályokat betartjuk, egyszerűen nem ronthatjuk el. :) Az általam nagyon kedvelt két verzió nem olyan sok összetevőben tér el egymástól, elsőnek nézzük a fehéret:

Fehér krumplis tészta

Hozzávalók: 

1,2 kg főzni való burgonya (az előzőekben említett módon felkockázva)

0,5 kg gluténmentes tészta

1 nagy szál póréhagyma (felezve, vagy egészben felkarikázva)

só, bors, majoranna, snidling ízlés szerint

a tálaláshoz rengeteg tejföl

Elkészítés:

A póréhagymát kevés olajon megdinszteljük, majd amint ez megvan, hozzáadjuk a burgonyát és azzal is pirítjuk egy keveset. Ezután felöntjük annyi vízzel, mely nem teljesen lepi el, befűszerezzük a snidling csak a végén kerül bele. Forrástól számítva 20-30 perc alatt puhára főzzük. Két opció lehetséges: fedő nélkül, vagy félig lefedve főzzük takarék lángon. Így megfelelő mennyiségű "szaftunk" lesz a végére, nem kell aggódni, hogy túl sok vízzel öntöttük fel. Közben készítsük el a tésztát, majd szűrjük le, átmosni nem szükséges. Ha elkészült a krumpli, házasítjuk a tésztával, meghintjük a snidlinggel és tálaljuk is. Ehhez a verzióhoz szerintem jobban illik a tejföl, amiből mint tudjuk, nem létezik elegendő mennyiség. :D

A piros verziót ma már ritkábban készítem el, de ha ez kerül sorra, csak és kizárólag füstölt paprikával készítem.

Piros krumplis tészta

Hozzávalók:

1,2 kg főzni való burgonya (az előzőekben említett módon felkockázva)

0,5 kg gluténmentes tészta

3 közepes fej vöröshagyma (apró kockákra vágva)

3 ducibb gerezd fokhagyma (nagyon vékony szeletekre vágva)

só, bors, majoranna ízlés szerint, 2 teáskanál füstölt paprika

Elkészítés:

A vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük. Amikor már jónak érezzük, jöhet mellé a fokhagyma, aminek 1-2 perc pirítás bőven elég. Ekkor a lábost lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a füstölt paprikát, alaposan elkeverjük. Visszatesszük a tűzre az alapunkat, beleöntjük a krumplit. Összeforgatás után felöntjük annyi vízzel, ami nem lepi el teljesen, majd befűszerezzük. Forrástól számítva 20-30 perc alatt puhára főzzük. Közben készítsük el a tésztát, szűrjük le, átmosni nem szükséges. Ha úgy ítéljük meg, akkor a krumpli negyedét/felét villával nyugodtan törjük át. A házasítás után már lehet is tálalni!

Remélem elkészítitek majd őket, s nem fogtok bennük csalódni. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Legközelebb melyik étel nyomában fogunk járni? Nos, ezt még nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy ez a rovat folytatódni fog. :)

BenGa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!