12/28/2021

[Értékelés] Lawrence Block: A betörő, aki szeretett Kiplinget idézni


Jó döntés volt, hogy Bernie újabb történetét egy nehezebben emészthető regény után vettem elő. Bernie mindig biztos pont. Az ő humora, világlátása, könnyedsége, a pörgős történetvezetés és a történetek rövidsége kellemes kikapcsolódást nyújtanak.
Az első 20-30 oldal után ismét elfogott az érzés, hogy kábé mindegy, miről fog szólni ez a rész, élvezni fogom. Így is lett.
Bernie munkájában szerencsére szinte bármi állhat a középpontban és szinte bárhol homokszem kerülhet a gépezetbe. Block ezt nagyon jól kitalálta és újra meg újra működni látszik a recept. Az, hogy most éppen Kipling egy elveszett verseskötetének ellopásáról van szó, egyáltalán nem lóg ki a sorból. És hát ki is húzná a rövidebbet, mint az egyszeri, beáldozható, felbérelt betörő. A zűr pedig, amibe Bernie keveredik, hát nem éppen egyszerű.
A történet pörög, csak néha lassul be, de olyankor is okkal: legalább Bernie-vel együtt összeszedhetjük a gondolatainkat, és a világ dolgairól is megismerhetjük egy csipetnyi humorral átitatott véleményét.
A befejezés pimaszságán pedig majdnem hangosan felnevettem! Nem kérdés, hogy folytatni fogom, de lehet, hogy terápiás jelleggel megint valami nehezebb könyv után, mert tuti, hogy akkor is le fog lazítani.

Totti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!