9/12/2022

Hazugságok tárháza - Moskát Anita: A hazugság tézisei

Talán nem túlzás azt állítani, hogy írói szempontból eddig pompásan alakul 2022 Moskát Anita számára. Tavasszal jelent meg A hazugság tézisei, Veres Attilával felváltva írnak novellákat a Bookline és a Könyves Magazin Zöld rovatába, valamint augusztusban a ,,Nincs időm olvasni kihívás" csoportjában közös könyvként az Irha és bőrt olvasták el a fantasy hónap keretein belül. Szabados Ági még egy beszélgetést is felvett vele, ezt itt tudjátok megnézni. Kicsit megkésve, de én is eljutottam a novelláskötetig, nagyon kíváncsi voltam már rá.

Moskát Anita: A hazugság tézisei
GABO, 2022, 392 oldal, puhatáblás (saját kép)

  

    Mindig problémában vagyok a hasonló könyvekkel, hiszen nem tudom, hogyan lenne célszerű értékelni: végigmenni a novellákon egyesével, vagy egy összefoglaló jellegű dolgot írni. Kérlek titeket, nézzétek el, ha a kettő között fogok ugrálni. :)

    A kötetben kilenc novella és egy kisregény kapott helyet, ezek korábban máshol már közölt és új írásokból kerültek a gyűjteménybe. Nekem egyedül a Gumicukorszív volt ismerős, bár nem tudnám feleleveníteni, hogy hol olvastam egykor. Igazi vegyes felvágott a kötet mind zsáner, mind témák szempontjából, persze egyáltalán nem a szó negatív értelmében. A fő csapásirány a fantasy, de emellett találkozhatunk horror, cli-fi történettel is, míg a Fekete monitor a lapozgatós játékkönyvek hangulatát idézi meg. Ez szerintem kifejezetten jól sikerült, bár nem mentem végig minden lehetőségen, az ilyenekhez szeretek később visszatérni a maximális élmény érdekében. Témák szempontjából is sokszínű A hazugság tézisei: a hazugság, mint gerinc mindegyikben ott van értelemszerűen, és e mellé jön többek között a szülőség, a háború, a munkahelyi kiégés vagy éppen a párkapcsolaton belüli erőszak, mint ,,fűszer". Azért is jók ezek a novellák, mert a napjainkat átszövő kérdéséket/problémákat boncolgat: az Istenanyákban például azt, hogy mennyit lehet/kell feláldozni az anyaságért; a Gumicukorszívben előkerül a gyermekkori fotók közösségi oldalakon való felelőtlen megosztásának problémája, míg a Négyszemközt az igencsak aggályos személyre szabott hirdetések mellett felhívja figyelmünket a manapság ismét egyre gyakoribb párkapcsolaton belüli bántalmazásra is. Remek fordulatok, csattanós lezárások jellemzik az írásokat, igazi élmény mindegyik.

    A Szerződési szabadság, amely a kötet második felében nyújtózik el, kifejezett kedvencem lett, de annyira, hogy már egy minisorozatot is elképzeltem belőle, annyira magával ragadott. (Ha egyszer megvalósulna, akkor mindenképpen Kulka János legyen Gavin szerepében!) A történetben Lagow, miután Ardennaus felett győzelmet aratott a háborúban, kegyetlenül megtorolja a múltat: szerződéskötőik révén náluk minden szép és jó, de mivel hatás nem létezik ellenhatás nélkül, az összes rossz Ardennaus népére zúdul, legyen szó az állandó esőzésről, vagy éppen egy elszívott cigaretta után keletkező kátrány elviseléséről. Itt jön képbe Gavin, aki egy újabb szerződés tervezetével érkezik korábbi szülőhelyére... Nagyon jó a felépítés, megismerhetjük az előzményeket, átérezhetjük a 'nausiak szenvedését, miközben elgondolkozhatunk azon, hogy a gyarmatosítás mennyire ,,jó" ötlet, illetve hogy egy háború után a vesztes félnek meddig kell elszenvednie a vereség következményeit. Ez is tipikusan olyan írás, aminél az ember sajnálja, hogy vége, még legalább kétszer ennyit elviseltem volna belőle. :)

     Moskát Anita ma az egyik legjobb írónő hazánkban, szerintem új írásait nem csak én várom izgalommal. Ami miatt nagyon kedvelem még Anitát, az az, hogy mennyire emberi, a rajongókkal közvetlen és kedves, elitizmus még véletlenül sem lengi körül. Műveit pedig nem kell külön magyarázni, hogy miért kiválóak, egyszerűen csak el kell olvasni, és rá fog jönni az ember magától. :) Ennek megfelelően erre a kötetre is csak a maximális 5 üstöt tudom adni. Vegyétek, olvassátok, szeressétek!

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!