1/17/2023

Majdnem tökéletes kezdés - Becky Chambers: Hosszú út egy kicsi és dühös bolygóhoz

A Hosszú út egy kicsi és dühös bolygóhoz megjelenésének körülményei nem mondhatóak szokványosnak. 2012-ben Becky Chambers már készen volt a könyv kétharmadával, amikor is többet nem számíthatott szabadúszó munkájára, amiből addig megélt. Ekkor választania kellett: vagy félreteszi a könyvet és munkát keres, vagy talál egy olyan megoldást, aminek segítségével úgy tudja folytatni az írást, hogy közben nem hal éhen. A B opció győzött, és a Kickstarterre vonult ötletével. 53 embernek köszönhetően végül magánkiadásban megjelenhetett a kötet 2014-ben, egy évvel később pedig a londoni székhelyű Hodder & Stoughton karolta fel a történetet. Azóta a sorozat 4 részesre nőtt, nálunk pedig a Metropolis Mediának köszönhetően megjelent az első etap magyarul. Mitől ilyen sikeres külföldön, és miért várták ennyien a fordítást itthon?

Metropolis Media, 2022, 486 oldal, puhatáblás

A történetről (nagyon) röviden (hogy még véletlenül se lőjek le poénokat): Rosemary Harper új életet akar kezdeni, ezért éppen kapóra jön neki, amikor a Wayfarer legénysége könyvelőt keres személyzetébe. A járatfúró hajó fedélzetén többféle faj dolgozik együtt békességben. Ashby Santoso kapitány nem véletlenül alkalmazza a lányt, hiszen ezáltal új, jövedelmezőbb munkák lehetősége sejlik fel előttük. Arra azonban nem számítanak, hogy a soron következő féregjárat fúrás egy távoli, részben ismeretlen bolygóhoz akár az életükbe is kerülhet.

Úgy gondolom, hogy több összetevőből áll a siker. Elsőként kiemelendő Chambers világépítése, ami egy élénk, szárnyaló fantáziáról árulkodik. Egyedi, érdekes háttértörténettel rendelkező fajokkal töltötte fel a világegyetemet. Kedvenceim között voltak például a grumok, akik életük elején nők, később férfiak, öregkorukra viszont már egyik nemhez sem tartoznak. Hat pár hangszállal rendelkeznek, emiatt kicsit nehezen kommunikálnak az emberekkel, cserébe nagyon mókás hangokat adnak ki érzelmeik kifejezésére. De említhetném a sianatokat is, akik egy neurovírus, a Suttogó miatt rendkívül intelligenciával rendelkeznek, ez teszi őket kiváló navigátorrá a járatfúrások során. A vírus miatt ketten vannak egy testben, ezért többes számban beszélnek róluk, hiába egy lényről van szó fizikailag. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a folytatásokban milyen további fajok fognak szerepelni.

Másodiknak az írónő stílusát említeném. Könnyed, olvasmányos, ha időnk engedi, akkor nagyon jól lehet haladni a könyvvel. Nem véletlenül említik sok helyen 'feel-good' sci-finek a kötetet, komfortos érzés fogja el az olvasót, amikor ezt a történetet a kezében tartja. Ez azonban az egyik hátránya is szerintem, túlságosan könnyen oldódik meg benne minden konfliktus. Emellett úgy érzem, hogy nem sikerült megtalálnia az egyensúlyt a bemutatások és a cselekmény között, előbbiek jóval nagyobb hangsúllyal szerepelnek az első részben. Aztán ki tudja, lehet Chambers úgy volt vele, itt az ideje egy olyan űroperának, ami nem a nyomasztó, nagy horderejű történései által, hanem a pozitív kisugárzásával veszi le az olvasót a lábáról.

Végezetül, de nem utolsó sorban a karakterek is hozzájárultak ahhoz, hogy ennyi rajongója legyen a Wayfarer sorozatnak. Egytől egyig kiválóan vannak felépítve, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy a későbbiekben is szívesen olvassunk rólunk. Ebben az etapban Rosemaryn van talán a legnagyobb hangsúly, de a legénység tagjai közül mindenkiből kapunk egy kis szeletet, hogy közelebb érezzük magunkat hozzájuk. Nem tudnék senkit sem kiemelni, mint kedvenc. Legutoljára talán a Star Trek: Voyagernél volt ilyen, hogy az összes főbb szereplőt kedveltem, még azokat is, akiket alap esetben nem igazán szívlelnék negatív jellemük miatt.

Nagyon örülök, hogy idén ez volt az első könyv, amit befejeztem, kiváló kezdése volt az évnek. A magyar fordítás szerintem jó lett, bár kisebb szívfájdalmam, hogy számos elírás, benne felejtett plusz betű ,,tarkítja". Remélhetőleg a következő részeknél ez javulni fog. :) Arra buzdítalak benneteket, hogy minél többen vásároljátok meg a kötetet, ezzel is segítve, hogy a sorozat további három része szintén megjelenhessen magyarul. Ígérem, nem fogtok csalódni, kellemes utatok lesz a kicsi és dühös bolygó felé! ;) 4 és fél üst az ötből.

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!