3/23/2023

Alternatív hidegháborús izgalmak az űrben - Chris Hadfield: Az Apollo-gyilkosságok

Chris Austin Hadfield kanadai űrhajós, ezredes, zeneszerző. Hadfield akkor került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor intenzíven elkezdte használni a közösségi média eszközeit az űrhajózás és a tudomány népszerűsítésére. Fiai segítségével az űrállomásról rendszeresen twitterezett és videókat készített. Dalt is komponált már az űrben, és űrkoncertet is adott gitárral. Iskolások kérdéseire választ adó kísérletet is végzett már, amit élőben közvetítettek. 2013. június 10-én bejelentette, hogy július 3-tól befejezi aktív űrhajós tevékenységét, de továbbra is népszerűsíteni szándékozik az űrkutatás fontosságát. (Forrás: Wikipedia) Az Apollo-gyilkosságok az első fikciós regénye, ami külföldön 2021-ben, nálunk pedig tavaly jelent meg.

Chris Hadfield: Az Apollo-gyilkosságok
2022, GABO, 568 oldal, puhatáblás (saját kép)

Hadfield a hidegháborús időszakba helyezte el alternatív történelmi sci-fi/krimijét. Bizonyos szereplők, történések a valóságban is léteztek. 1973-ban járunk, amikor is a NASA az Apollo-18 fellövésére készül. Bár a küldetést tudományosnak minősítették, az igazi cél, hogy a nemrég felfedezett titkos szovjet kéműrállomást megsemmisítsék. Kazimieras "Kaz" Zemeckis repülésirányító a Központi Hírszerzés elemzőjeként segíti a legénység munkáját, hogy egy lépéssel mindig az oroszok előtt legyenek. Azonban egy baleset felfedi, hogy nem csak a szovjetek közt van "ellenségük". A helyzet viszonylag hamar feszültté válik, a Fehér  Ház és a Kreml csak a távolból figyelheti, hogy űrhajósaik miképp rendezik el a kialakult szituációt.

A szerző korábbi művéhez (ami egy ismeretterjesztő kötet) nem volt szerencsém, így nem tudtam, mire számíthatok. Előzetesen beleolvastam pár értékelésbe, amik között nem volt 4 csillagosnál rosszabb, ezt jó jelnek vettem. Aztán körülbelül 120 oldal után úgy gondoltam, valószínűleg egy teljesen másik könyvet olvasok, mint az értékelők. Ami a könyv egyik legnagyobb erőssége, az egyben a hátránya is: Hadfield a lehető legnagyobb aprólékossággal ír le minden részletet. Ez bizonyos helyeken, mint az űrben játszódó jelenetek, még jól is jön, remek pluszt nyújt az elképzeléshez. Azonban amikor egy szimpla táj kerül ugyanilyen bemutatásra, ami a történet szempontjából nem is fontos ráadásul, eléggé fárasztóan hatott rám. Lehetséges, hogy a szerző korából fakadóan érezte szükségét a leírások elnyújtásának, vagy csak a ,,nagy mesélő" hangulatot akarta megidézni. Egyszer szívesen megkérdezném tőle személyesen.

Amint ezen túllendültem, a cselekmény kárpótolt a "szenvedésért". Logikusan és arányosan lett felépítve, a krimi szál tempója és feszültsége a tökéletes felé közelítő. Nem hagyhatta ki a romantikus elemet, azonban ez annyira finoman lett beleszőve, szinte fel sem tűnik. Külön öröm, hogy ennyire szolidan sikerült. Az adott korszakot kellőképp visszaadja hangulatában, végig szívesen olvastam róla. Nem tudom, hogy Hadfield mit tervez a jövőre nézve, krimiíróként egészen sikeres lenne. Addig is egy kicsit remélhetőleg fejleszt a karakteralkotásán. Kaz, mint főszereplő, számomra nem volt az igazi. Jelentős figura a történet szempontjából, ezt azonban a szerzőnek sokszor nem sikerült jól érzékeltetnie. Mondjuk azt hozzá kell tennem, hogy a finálé során mintha rájött volna ő is, ideje erősebben ábrázolnia. A többi szereplő átlagosan jó szintet ért el nálam, azonban nem állítanám, hogy emlékezetesek maradnak számomra.

A kötet végén a kanadai szerző lerántja a leplet a valóságban is élő/élt szereplőkről, és történésekről, ez egy kellemes bónuszt ad az olvasás élménye mellé. A tavalyi magyar sci-fi megjelenések között úgy gondolom, hogy Az Apollo-gyilkosságok nem egy rossz mű, viszont nem is kiemelkedő. A magam részéről én is négy üstöt adnék neki, aztán egy esetleges újraolvasás után felülvizsgálom a döntést.

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!