5/06/2023

Minek nevezzelek? (klímaváltozás edition) - Jeff VanderMeer: Kolibri szalamandra

A klímaváltozás az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap minden téren, így nem meglepő, ha az irodalmi művek között is felfedezzük jelenlétét. Jeff VanderMeer hazánkban A Déli Végek-trilógiával lett elsőként ismert, utána a Borne című disztópiájával szerzett magának számtalan rajongót. Ő sem hagyta ki a trendet, és a Kolibri szalamandra oldalain keresztül a saját stílusában hívja fel a figyelmet a cseppet sem elhanyagolható problémára. Kíváncsian kezdtem el a könyvet, hiszen korábban nem olvastam tőle -igen, kicsit lusta vagyok, bónuszként rengeteg olvasásra váró könyvem van-, de a korábban magyarul kiadott műveit sokan dicsérték, ezért egy minőségi írásra számítottam.

Jeff VanderMeer: Kolibri szalamandra
406 oldal, Agave Könyvek, 2022, puhatáblás (saját kép)

Már két hete, hogy befejeztem a kötetet, mégis nehezen állok neki az értékelésnek, annyira kavarognak bennem a gondolatok a Kolibri szalamandra kapcsán. VanderMeer stílusa nekem tetszett, a filmszerű jelenetekkel operáló fejezetek, ,,Jane Smith" flashbackjeinek hangulata nagyon betaláltak, abban viszont biztos vagyok, hogy az átlagolvasó nem feltétlenül fogja élvezni ezeket. Kicsit érthetetlen számomra, hogy miért kellett a szereplők 90%-át álnevek mögé rejteni. Jane munkája (biztonságtechnikai szakértő) megfelelő indok lehet, ha nagyon megengedőek akarunk lenni. Azonban így is elég karcsú érv, mivel a történet szempontjából ennek nincs jelentősége. E mellé jön főszereplőnk semmilyensége; ahogy jobban megismerjük, úgy idegenedünk el tőle egyre gyorsabb iramban. Számomra összeegyeztethetetlen, hogy valaki ennyire semleges legyen a családjával szemben, bezzeg egy vadidegen által hátrahagyott nyom olyan kíváncsiságot vált ki belőle, hogy csapot-papot otthagy a rejtély felgöngyölítéséért. A múlt sérelmei túlságosan rányomják bélyegét a jelenére, tipikusan egy olyan  ember benyomását kelti, akire ráférne pár évnyi terápia. Silvina, a hírhedt ökoterrorista (akinek az elszórt nyomait követi) karakterét se nevezném lehengerlőnek, szinte süt róla, hogy dacból követte el minden tettét, ezáltal lázadva családja tevékenysége ellen. De miért éppen Jane-t választotta erre a nyomozásra? Bevallom, ez a csattanó egész ütősre sikeredett, még úgy is, hogy néhol elég vontatottan jutunk el a végkifejletig.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a szerző mégis mit szeretett volna átadni a történettel. Az alvilág eddig rejtett, de kifejezetten ártalmas tevékenységére akarta a fókuszt irányítani? Esetleg azt bemutatni, hogy már egy ember is mekkora változásokat képes eszközölni a saját közösségében egy adott célért? Vagy ez egy vészjelzés, hogy tényleg ideje lenne komolyan foglalkoznunk a jelenben zajló folyamatokkal? Kíváncsi vagyok, hogy kiből mit váltott ki a nagy egész, ha olvasta, gondolataitokat szívesen olvasom komment formájában. :) Az biztos, nálam elérte, hogy nehezen engedjem el a könyvet és a történetet, még annak ellenére, hogy véletlenül sem nevezném tökéletesnek a megvalósítást.

Végezetül szeretném megemlíteni, hogy az Agave remek munkát végzett (ismét) a magyar kiadás kapcsán. A borító szerintem így jó, ahogy van (lásd a borító hátulját lent), Kleinheincz Csilla fordításába pedig nem tudok belekötni, igaz, eredeti nyelven nem olvastam a művet. Úgy néz ki, ez a spekulatív fikció már csak ilyen: nehezen emészthető, több kérdést hagy maga után, mint választ. A félbehagyott A jövő minisztériuma és a Kolibri szalamandra után magam sem tudom, hogy álljak ehhez a műfajhoz. Talán ha befejeztem a Termination Shock-ot, akkor a kirakós darabjai végre a helyükre kerülnek. VanderMeer ökothrillere 4 üstöt ér nálam, érdeklődve várom a megfilmesített verziót (Erről infót a kötet végén olvasható köszönetnyilvánításban találhattok.).
 


Bónusz kontent: 
 

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!