8/20/2021

[Értékelés] Adrian Tchaikovsky: Hadállat

Üdvözlet a nem is olyan távoli jövőből, ahol az emberek változatlanul szeretnek háborúzni, viszont ehhez inkább más eszközöket használnak maguk helyett. Kezdetben a robotokban látták a jövőt, de ők teljesen megbízhatatlanoknak bizonyultak, így feltalálták a biomorfokat. Ezek a lények voltaképp félig állatok, rendes tudattal rendelkeznek. Tchaikovsky ebben a művében egy multimorf falkán keresztül mutatja be, milyen jövő várna az ilyen teremtményekre, milyen hatással lennének az emberiségre.

Fumax Kiadó, 2018, 340 oldal, keménykötés

Egyszerűen imádom a Fumax SF Extra sorozatát. Eddig kizárólag remek műveket olvashattam általa, a keménykötésnek és a minőségi lapra nyomtatott szövegnek köszönhetően felemelő érzés kézbe venni minden egyes kötetét. Remélem még sokáig jelen lesz a piacon, jelenleg eddig ez a kedvencem. :) No lássuk a művet, mitől is olyan jó!

Első körben az alapötletet emelném ki. Nyílt titok, hogy az emberek félnek mind a mesterséges intelligenciától, mind a robotoktól. Nem lenne oly meglepő, ha a kutatások idővel olyan irányt vennének, mint amit a könyv vázol fel. Az állatokat nagyjából ismerjük, de természetesen velük kapcsolatban is érhetnek minket meglepetések... (Lásd például: Brumi.) A történet pörgős, jól van felépítve, logikai hibát nem vettem benne észre. Ez is olyan könyv volt, ami olvastatja magát, és az ember nehéz szívvel teszi le akár egy percre is. A műben felvetett kérdések, problémák mind illenek az adott szituációkhoz, sőt, el is gondolkodtatnak, az információk alapján gond nélkül tud állást foglalni mindenki.

A kötet másik nagy erőssége a karaktereiben rejlik. A multimorf csapat, Rex-szel és Brumival az élen már az elején az emberhez nőnek, az irántuk érzett szeretet fokozatosan csak nő. Nagyon szerettem olvasni a fejlődésükről, viszont a "kutya" vívódásaiba nekem konkrétan olykor beleszakadt a szívem.
A főgonosz is remekül lett megalkotva, jól átjött, hogy mennyire kellemetlen tud lenni egy ilyen ember. Tetszett, hogy Tchaikovsky próbálta a pozitívabb oldaláról megfogni a dolgokat, ennek köszönhető, hogy Brumi is végig bízott abban, hogy az emberek végül el fogják fogadni őket, és békében élhetnek majd egymás mellett, egymást segítve. A végkifejlet persze borítékolható, de nagy örömömre így is egy 'boldog véget' kapunk. A folytatása külföldön már megjelent, Bear Head címen. Amilyen jó volt az első rész, a második is megér egy fordítást. *kacsintkacsint*

Ez volt a harmadik olvasásom az írótól, gond nélkül állíthatom, hogy új kedvencet avatok. Tchaikovsky művei remekül kikapcsolnak, és eddig egyszer sem okoztak csalódást. Fumax Kiadó, idővel hozzátok el a teljes életművét! :) Olvassatok tőle Ti is, aztán meséljetek, rátok milyen hatással volt! :)

BenGa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!