10/24/2021

Értékelés - Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

 

Évekig halogattam ennek a könyvnek az elolvasását. Nem is értem, hogy miért. Talán mert teljesen ismeretlen számomra az író, és a történetet sem tartottam túl meggyőzőnek a fülszöveg alapján. A címe meg aztán... De szerencsére a könyv  maga elfeledtette velem az előítéleteimet.
Ez a történet egy remekmű. Vannak túlírt regények, vannak sztorik, amik önmagukban nem érdemelnének nyomdafestéket, annyira vérszegények. És vannak az ehhez hasonló könyvek.
A történet bár próbál kibújni a kereteiből, részleteiben tipikus marad. A szó legjobb értelmében. A betörés, a zárak rejtelmei, mint központi motívumok végig stabil vázat alkotnak. Újra és újra visszatérnek bizonyos témák, állandó az ironikus önreflexió és a humor, és ahogy haladunk előre, egyre több rétegre bukkanunk a felszín alatt.
Tökéletesek az arányok, ebben a sztoriban ennyi volt. Ha ennél rövidebb vagy egyszerűbb lett volna, vagy ha hosszabb és lazább, akkor talán már holnap elfelejteném. Ezzel szemben így, ebben a formában és terjedelemben az egyik kedvencem lett, amit még valószínűleg sokszor el fogok olvasni.

Totti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!