10/25/2021

[Értékelés] Juhani Karila: Csuka-átok (finn fantasy)

 Fantasyt sajnos nem olvasok olyan gyakran, mint szeretnék, finn fantasy meg még egy egyáltalán nem járt a kezeim között. Ezt a problémát orvosolni kellett, hétvégén nekifogtam a Csuka-átok című műnek. A könyv a Metropolis Media jóvoltából került hozzám, amit ezúton is hálásan köszönök!

Kép a Csuka-átokról
Metropolis Media, 2021, 331 oldal, puhatáblás


 Juhani Karila 2010-ben első novellájával megnyerte a J. H. Erkko Írópályázatot, 2013-ban Gorilla című novelláskötetével a Helsingin Sanomat irodalmi díjára jelölték. A Csuka-átok című regényéért két díjat, a Kalevi Jäntti-, és a Jarkko Laine-díjakat kapta meg. Jelenleg újságíró a legnagyobb finn napilap, a Helsingin Sanomat kulturális szerkesztőségében. 

 Ez a borító szerintem szuper a könyvhöz, még a fényessége sem zavaró a helyes színválasztásnak köszönhetően. Jó érzés olvasás közben fogni, nem nehéz, igaz nem is túl vaskos. :) A történetben Elinával ismerkedhetünk meg, akinek minden évben vissza kell térnie lappföldi szülőhelyére, hogy június 18-a előtt kifogja ugyanazt a csukát a helyi kicsi tóból. Az élete függ ettől... Ebben az évben viszont minden balul sül el, az idő vészesen fogy, miközben még egy rendőrnő is keresi, mert gyilkossággal vádolják. Az átok hamarosan beteljesedik, ha nem jár sikerrel főhősnőnk.

 Végre a fülszöveg igaznak bizonyult, nem is túlzott: tényleg beszippantott és elnyelt ez a könyv, mint egy lapp mocsár. Körülbelül másfél nap alatt kiolvastam. Karila leírásai lenyűgőztek, szerintem könyv miatt még soha az életben nem néztem utána ennyi rovarnak, illetve madárnak. Mintha ott jártam volna az általa felvázolt helyeken, nagyon jó volt elmerülni ezekben a részekben, a képzeletem szárnyalt. Maga a cselekmény is teljesen rendben volt, jól felépített, logikai hibával nem találkoztam. Ami nagyon tetszett, hogy az író milyen ügyességgel kombinálta a valóságot a természetfelettivel; a babonák és varázslatok, különféle lények mindennapos dolognak számítanak a könyvben, a szereplők nem akadnak fenn azon, ha példaul egy drómóval (finn megfelelője az ördögnek) találkoznak. Van benne egy kis romantikus szál, Elina és Jousia gyerekkortól tartó szerelmének története. Azt kell mondjam, hogy ez is remek lett benne, tűpontosan írja le az ilyen kapcsolatok minden egyes szakaszát.

 Ha a karakterek részéről kell értékelnem, akkor bizton állíthatom, hogy az olvasó itt sem fog csalódni. Elinától kezdve Pöllőn át Szaros Simóig mindenki egyedi jelenség, sőt üde színfoltok az irodalmi közegben. Némelyik nagyon furcsa lehet elsőre, de idővel mindegyikük olyan lesz, mintha a szomszédunk lenne. Bennem egyedül Jousia kellett ellenszenvet, talán azért, mert kicsit sztereotípan lett bemutatva a művész lelke. 

 Nem is kérdés, hogy 5 üstöt ér nálam ez a könyv, csodás élmény volt a mű olvasása. Kiknek ajánlanám? Az északi történetek/folklór kedvelőinek, illetve azoknak, akik egy könnyed fantasy történetre vágynak. Remélem nekik is annyira tetszeni fog, mint nekem. :)

 Amennyiben kedvet kaptatok a könyvhöz, többek között innen tudjátok megrendelni.

BenGa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!