12/23/2021

[Századik bejegyzés!] Húsba mar - Függésben (kortárs realista novellák)

  Az utóbbi időben olyan dolog történt velem, amire eddig nem igazán volt példa: elkapott egy mélyebb olvasási válság. Nem tudom mitől vagy éppenséggel miért most, de valósággal tombolt. Próbálkoztam Durrell Korfu-trilógiájával, egy ideig úgy éreztem segíteni fog, aztán mégsem ez húzott ki a képzeletbeli gödörből. (Természetesen el fogom olvasni, csak lassan haladok vele. Pedig nagyon jó, tényleg.) Tarja ajánlotta a Függésben című novellás kötetet, ami a Google Könyvek oldaláról ingyenesen elérhető. Maga a témakör érdekes számomra, lelkesen vetettem bele magam az olvasásába. 

Nyugger Szövetség Íróknak Csoport, 2021, 250 oldal, e-book
 A NYUSZI-ról korábban nem hallottam, az internet segítségével találtam róluk bővebb információt, ez a weblapjukról származó definíció: "Érezted már úgy, hogy “nyugger” vagy a legtöbb fiatal, tizen- vagy huszonéves írópalánta között? Ha igen, nem vagy egyedül. Ezért hoztuk létre ezt a csoportot azoknak, akik már túl vannak a “tripla x”-en. A csoportban igyekszünk egymást segíteni az írásban, bétázással, kritika vagy véleményformálással, csoporton belüli személyes találkozókkal, vagy akár belső megmérettetésekkel, pályázatokkal. A kortárs magyar írók műveit kritizáljuk, illetve ajánljuk egymásnak, zsáner szerint, ezzel is segítve egymást a saját zsánerünkben. Ha szeretnél a csoport tagja lenni, jelentkezz, válaszolj néhány kérdésünkre, és légy benne biztos, hogy örömmel látunk.
Legyél Te is “NYUSZI”." Érdekes kezdeményezés, nekem személy szerint tetszik, ezentúl biztosan figyelemmel kísérem munkásságukat.

  11 író 12 története található meg a kötetben. A szerzők többségéről hallottam innen-onnan, esetleg olvastam is már tőlük, mégsem tudtam igazán, mire számíthatok az olvasás során. Suba Zsolt kezdő írása, A gép kellőképp megadja az alaphangulatot, mely aztán végigkísér minket egészen az utolsó oldalig. Ebben egy özvegy úr szemén át nyerhetünk betekintést a szerencsejáték függőség kellemetlen világába. Hasonlóan nehéz problémák foglalnak helyet a továbbiakban: gyógyszerek, alkohol, drogok, mérgező párkapcsolat/munkahely. Jó érzékkel a kötet közepe tájékán, Remy Dalmore írása kicsit könnyedebb stílusban dolgozza fel a kávé/cigaretta iránti túlzott vágyat. Meglátásom szerint nagyon kellett egy ilyen mű is, megkönnyebbülést kínál a rengeteg leírt szomorú sors között.

 Stabil színvonalúak az írások, látszik, hogy nem random történt kiválasztásra, mik kerüljenek a Függésben-be. Talán egy-kettőről hirtelen nem értjük majd, mit keres a válogatásban, de ha értő olvasó módjára nem csak átszaladunk rajta fejben, hanem elgondolkodunk rajtuk, hamar a helyükre kerülnek. A témakör súlyossága ellenére könnyen lehet vele haladni, az olvasást nem zavarják meg égbekiáltó szerkesztési/helyesírási hibák. Azért is tud nagy hatással lenni az emberre az egész kötet, mert közvetve/közvetlenül bármelyik olvasó ismerhet olyat, aki valamilyen szenvedélybetegséggel küzd. Természetesen az én környezetemben is van ilyen ember, például az általános iskolai legjobb barátom, aki sajnos egyszerre küzd alkoholproblémákkal, mellé pedig mindig is nagy kedvelője volt a különböző pénznyelőknek... 

 Nem feltétlen így karácsony környékére, de mindenképpen ajánlom ezt a könyvet. Nem gondoltam volna, hogy egy ingyenes e-book ekkora sikert fog aratni nálam, de végül így lett, magával vitte a már-már kínzó olvasási válságot is. Öt üst az ötből.

 A kötet tartalma:

  • Suba Zsolt: A gép
  • Jen Hazel: Végtelen zuhanás
  • Anita Boza: Horzsolások
  • Jenei András: A példa
  • Remy Dalmore: Füstölgő szenvedély
  • Túri Levente: Ketten a szakadék felett
  • Szemán Zoltán: Lépcsők
  • Enic: Édes álmok
  • Jenei András: Az első az utolsó
  • Szabó Csaba: Öt másodperc
  • Tiszlavicz Mária: Mennyi
  • Tarja Kauppinen: Árad a Maros 

BenGa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!