2/19/2022

Az ökomérnökség nehézségei - George R. R. Martin: Tuf utazásai

   Martinról elsőként biztosan mindenkinek A tűz és jég dala ciklus jut eszébe, pedig azon kívül is bizonyította már pár művel, hogy tehetséges író, mindegy milyen zsánerről van szó. A Tuf utazásai 1987-ben jelent meg és Tuf Haviland űrkalmár kalandjaiba nyújt betekintést. Könnyed sci-fi, ami kora ellenére megállja a helyét a 2000-es évek történetei között is. 

Tuf utazásai
Agave Könyvek, 2021, 420 oldal, keménytáblás (saját kép)

  Eddig egyetlen alkalommal csalódtam olyan Agavés könyvben, mely keménykötéssel jelent meg, az pedig a Lovecraft földjén volt. Hamar elengedett a fűzés, félve nyitottam ki mindig, nehogy atomjaira hulljon idő előtt. Szerencsére ennél a kötetnél ez nem fordult elő. Súlyra pont megfelelő, utazás vagy éppen fekvés közben is kellemes tartani. A borítóval félig vagyok csak elégedett, szerintem a szürkét ki lehetett volna váltani azzal a zölddel, ami pár alkalommal említve van, amikor Tuf felölti magára az ökomérnökök felszerelését.

  A kötetben szereplő hét novella eredetileg külön-külön jelent meg, csak később lettek egy kötetbe rendezve, ezért is nevezik fix-up novelnek. A pestiscsillag kiváló kezdés, ebben megismerkedhetünk főszereplőnkkel és akkori hajójával A Kiváló Áruk és Alacsony Árak Bőségszarujával. Itt derül ki az is, hogyan kerül hozzá a Bárka, ami az Ökomérnöki Alakulat egykori maghajója volt. A továbbiakban különféle távoli bolygókra megy újdonsült űrjárójával, és amatőr ökomérnökként igyekszik megoldani a helyiek problémáit, általában a jó szándék által vezérelve. S'uthlam központi elem, az itteni történések közti időszakban játszódik (vélhetően) a többi novella. Szerintem a szerkesztés remek, más sorrendben nem igazán tudnám képzelni a kisebb-nagyobb terjedelemmel rendelkező írásokat.

  35 éve született a mű, ennek ellenére nem tűnik elavultnak. Nekem például meglepően hatott, hogy a túlnépesedés problémája, mint téma már itt megjelent, közben pedig a vallás is kapott egy kis fricskát (Lásd: Fejlődő Élet Egyháza a S'uthlamon, de említhetném a Szólíts Mózesnek novellát a könyvből). Martin fantáziája egyszerűen lenyűgöző, az általa megálmodott tárgyak és lények csodásak. Egyik kedvencem a vidplex, ami a mai mozi megfelelőjének számít. A lények közül már nem tudnék ennyire egyértelműen választani, mindegyikükben van egy olyan különlegesség, ami miatt megtetszettek. Fantáziánk csak úgy szárnyalhat, miközben leírásaikat olvassuk. (Ez nálam sem volt másképp, így született meg a vesszőfosó gerle és a tesztorilla... Róluk majd egyszer hosszabban is írok.) Ami számomra még tovább emelte az élvezeti értéket, az Janet Aulisio illusztrációi. Annyira, de annyira odaillőek, volt hogy percekig csak a rajzokban gyönyörködtem... Sajnos nincs különálló weblapja, így a nevére kattintva a Google találatokat tekinthetitek meg.

  Főhősünk különös szerzet, de az egyik legjobban felépített szereplő, akiről az utóbbi időben olvastam. Hatalmas igazságérzete van, az emberekben elveszíti/elvesztette a hitét, viszont a macskákban megtalálta a számára megfelelő társaságot. Jellemzően egy-egy morális kérdést kell megoldania, amik a kötet végére egyre hangsúlyosabbak lesznek. Ezeknél merenghetünk el igazán, hogy Tuf most istent játszik vagy tényleg csak segíteni akar? Joga van az általa eszközölt változásokat "ráerőszakolni" az adott bolygó népére? Martin meglátásom szerint ránk bízza, hogy dűlőre jussunk, még csak utalásokat sem tesz, szerinte mi lenne a tökéletes megoldás. 

  Ez valóban sci-fi, nem csak annak akar látszódni, pár író nyugodtan elővehetné egy kis tanulmányozásra. A zsáner kedvelőinek mindenképpen ajánlom, de azoknak is, akik mostanában szeretnének elkezdeni ilyen műveket olvasni. Ezzel sokkal jobban járnak, mint a manapság felbukkanó  értelmezhetetlen vackokkal. :) 4 és fél üst az ötből.

BenGa 

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!