4/08/2022

Borítóleleplezés - Dyta Kostova: Terra Incognita

   Szeptemberben igazi csemegével készül a Pergamen Libro a sci-fi szerelmeseinek. Dyta Kostova debütáló regényében a kiindulópontot a közelgő klímaválság adja, melyet ebben az elképzelt közeljövőben nem csupán a globális felmelegedés eredményez, hanem több váratlan természeti katasztrófa. A jégsapkák olvadása, és az árvizek mellett jelentős probléma még egy Csavargónak nevezett jégaszteroida is, amely a Naprendszeren keresztülhaladva összeütközik egy kisbolygóméretű kősziklával, az ütközés következtében pedig sok ezernyi jégdarab pályája keresztezi a Földét. Emiatt a légkörbe belépő, azonnal elolvadó darabok jelentős esőzéseket okoznak, és drasztikus mértékben kezdik megemelni a tengerszintet. A kiszámíthatatlan időjárású jövőben egy fiatal paleontológus igyekszik megmenteni a földbe temetett múlt maradványait, mielőtt mindent elöntene az óceán. A különböző nemzetek többféle megoldással próbálják meg evakuálni a lakosságot és a történelmi értékeket. Vannak, akik a tenger alá építkeznek, és vannak, akik inkább a felszíni életet választják, akkor is, ha a jövő gigapoliszaiban nem mindenkinek jut hely, és ez később társadalmi feszültségekhez vezethet... A történet sok szereplőt mozgat, térben és időben elég nagy távolságokat ölel fel.

   Remélem kellőképpen felcsigáztam az érdeklődéseteket, és kíváncsiak lettetek a borítójára! :)


Dyta Kostova: Terra Incognita

 

A kötet fülszövege:

VAJON MENNYI ÁLDOZATRA KÉPES AZ EMBERISÉG A FENNMARADÁSÉRT?


Néhány évszázaddal azután, hogy a Földet jelentősen átformálta egy hármas természeti katasztrófa, a bolygó déli sarkán alászáll az első, idegen naprendszerből származó űrhajó. A kataklizma által sújtott emberiség a cygnitáknak elnevezett intelligens fajtól esélyt kap arra, hogy egy földszerű exobolygón újjászervezze önmagát. Ám az utazás nincs ingyen, és az egymással is hadban álló nemzeteknek teljesíteniük kell az alku rájuk eső részét.

Confidence városállamában sajátos hierarchia uralkodik. Az építők, a katonacsaládok, a cégekbe tömörült vallások teljes kontroll alatt tartják a túlélők leszármazottait, és több generációra kiterjedő büntetéssel sújtják a rebelliseket. Ebben az osztályalapú társadalomban keresi helyét egy feltörekvő pilóta, egy táncművész, egy testvérpár, és egy paleontológus, a kataklizma előtti kor utolsó szemtanúja. Miközben a rendszer egyre fenntarthatatlanabbá válik, a mélyben már forradalmi gondolatokat dédelgetnek az elnyomottak.

Kihasználva a széthúzó érdekcsoportok gyengeségét, a cygnita frakciók végül döntenek az emberiség sorsáról. Újrakezdésre csupán egyetlen alkalmas hely marad, de az ismeretlen föld, a betöretlen ősvadon egyre kevésbé tűnik alkalmasnak arra, hogy az emberi civilizáció új bölcsőjévé váljon.

Első regényében az írónő a klímaválság aktuális kérdéseit sodró lendületű eposszá formálja, melyben tanúi lehetünk az emberiség exodusának. De vajon tanul-e fajunk a múlt hibáiból, vagy ismét a pusztulásba sodorja önmagát?


Egy kicsit a szerzőről:


   Dyta Kostova 1985-ben született, írással kamaszkora óta foglalkozik. Az egyetemen történelmet és egyiptológiát is tanult, végül irodalom szakon diplomázott. Jelenleg kertészmérnök képzésre jár, mellette szerkesztéssel és könyvkereskedelemmel foglalkozik. Novellái nyomtatásban az Új Galaxis és az SF.Galaxis antológiákban jelentek meg, illetve néhány írása online is olvasható. Nemrég a Galaktikában is feltűnt, a 383. számban található Figyelők című novellája. 2018-ban pályázatot nyert készülő SF-regényének kéziratával. A Terra Incognita megjelenése - hosszú várakozás és kiadóváltás után - 2022 második felében várható.

   A kötet júniustól lesz előrendelhető, szeptemberben pedig remélhetőleg már fizikai formában tarthatjuk a kezünkben. Addig is érdemes bekövetni mind a szerzőt, mind a kiadót a különböző közösségi felületeken, ahol hamarosan exkluzív idézetek is lesznek a könyvből.

Dyta Kostova: Facebook, Instagram, Moly 

Pergamen Libro: Facebook, Instagram, Moly, weblap

 

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!