4/01/2022

Két interjú, egy könyv - Szollár Bence: Az emelet és más horrornovellák

    Hétfőn jelent meg Szollár Bence harmadik könyve, Az emelet és más horrornovellák a Pergamen Libro gondozásában. Ennek kapcsán interjút olvashattok a kötet borítóját tervező Szabó Borkával, és természetesen magával a szerzővel.

 

Az emelet és más horrornovellák
Pergamen Libro, 2022, 160 oldal, puhatáblás (saját kép)

Szabó Borka, a kötet borítójának tervezője és a szöveg tördelője

 
Milyen a kapcsolatod a horrorral?

Szabó Borka: Kicsit ambivalens. Nemrég kiderült: tizenévesen úgy faltam a zsánert, hogy fogalmam sem volt arról, mi az. Felnőttként azonban már nem kerestem, talán a sablonok miatt, hogy nem tudott újat mutatni, meg mert rettegni sem akartam, lévén az életben pont eleget szorongok. Viszont aztán Bencétől olvastam a Frontláz című első könyvét, ami felébresztette bennem ezt a horrorkedvelő tinit, és rájöttem, hogy nem gerjeszt rossz félelmet. Persze nyilván most sem kapkodok a zsáner után, de nem tartok tőle, hiszen igazából ismerős terep, csak meg kellett neveznem.

Az emelet borítójának megtervezésénél mi inspirált téged?

Sz. B.: A kamaszkori élményeim. Az egyik nyáron, a kis vidéki telkünkön, a viharlámpa fényénél horrortörténeteket meséltünk egymásnak édesapám egyik tanítványával. Azt imádtam, egy nagyon jó emlék maradt számomra. Valahogy ugyanez jött elő rajzolásnál, így örömmel merülhettem bele. Számomra a kislány nem egy félelmetes szereplő, inkább egy izgalmas kaland.

Általában mennyi idő alatt készül el egy-egy grafika?

Sz. B.: Ez nagyon változó, stílustól is függ, illetve számít, mennyire találom el az ügyfél ízlését, vagy amit ő szeretne látni. Az Emelet és más horrornovellák grafikája viszonylag hosszú ideig készült a festett hatás és az aprólékos részletek miatt, de nagyon élveztem a munkát. 

Mit gondolsz, manapság mekkora szerepe van egy jól eltalált borítónak a könyv értékesítése kapcsán?

Sz. B.: Véleményem szerint létfontosságú, hogy olyan borító szülessen, ami megfogja a leendő olvasó pillantását, és nem ereszti, amíg a kasszánál ki nem fizeti. Az első benyomás - a fülszöveg mellett - a borító. Nagy a verseny a könyvek között egy-egy polcon, szigeten vagy webshoposzlopban, "harsognak" a színek és a formák, ma már minden könyv igyekszik "túlkiabálni" a másikat. Ebben a "hangzavarban" nagyon oda kell figyelni, milyen kinézetet adunk a könyvünknek.

Amennyiben többet szeretnétek megtudni Borka grafikusi, szerkesztői munkájáról, akkor a következő helyeken tudjátok követni őt:

- weboldal: borkaszabo.wordpress.com,
- Facebook: Borka-Firka.

 

 

Szollár Bence (A szerző képe)

 

Mióta foglalkozol írással?

Szollár Bence: Gyerekkorom óta írok, a legelső novellámat tizenöt évesen vetettem papírra. Komolyabban akkor kezdtem el foglalkozni az írással, amikor 2019 márciusában elvégeztem a Magyar Íróképző kurzusát. Még abban az évben, szeptemberben meg is jelent az első könyvem, a Frontláz.
 
Hogyan működik nálad az alkotói folyamat? Hirtelen ihleted támad, vagy tudatosan kitűzöl egy időpontot az írásra?
 
Sz. B.: Nos, ez változó. Van, amikor hetekig készülök egy ötletet megírni, és van, hogy egyszer csak beugrik valami, és muszáj vagyok azonnal kiadni magamból. Egyébként én a tervezés híve vagyok. Nem igazán szeretek "zsigerből" írni.
 
Az emelet és más horrornovellák már a harmadik megjelent könyved. Miért éppen a család-gyerekek tematikája köré építetted a kötetet?
 
Sz. B.: Az ember gyerekként a legsérülékenyebb. Ha jobban belegondolunk, életünk ezen korai időszakában iszonyatos mértékben függünk a környezetünktől; a szüleinktől, tanárainktól, felnőttektől, a többi gyerektől. A horror zsánere kiváló lehetőséget nyújt ennek a meghatározó, ugyanakkor veszélyekkel teli életszakasznak a bemutatására.
 
Várható tőled, hogy a jövőben más zsánerekben is kipróbálod magad?
 
Sz. B.: Nem mondom, hogy életem végéig csak horrort fogok írni. Később, idősebb fejjel talán megpróbálkozok majd valami "komolyabbal" is, de egyelőre jól érzem magam a kísértetek és pszichopata gyilkosok között. :D

Mit tanácsolnál kezdő írók számára?

Sz. B.: A tanácsom az, hogy írjanak szorgalmasan, és "mutassák meg magukat". Ne féljenek véleményt, esetleg segítséget kérni másoktól, mert csak akkor fejlődik az ember, ha visszajelzést kap arról, miben is lehetne jobb. A közösségi oldalaknak köszönhetően nagyon könnyű bétákat, szerkesztőket találni manapság. Ragadjanak meg minden lehetőséget, és bújjanak elő az árnyékból, hogy stílszerűen fogalmazzak! :)

Bence munkásságát az alábbi közösségi felületeken tudjátok követni:

- Facebook: Szollár Bence,
- Instagram: @szollarbence.

A könyvet beszerezhetitek a kiadótól, ahol 30% kedvezménnyel (!!!) csaphattok le rá, illetve a Lírából.

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!