4/04/2022

Manninger Barnabás - Szlobodnik Gábor: Karavánkísérők / A háromszemű visszatérése

   Tavaly decemberben jelent meg a Vindgardia Hősei sorozat második kötete, a Karavánkísérők. A Végzet Prófétáiban meghirdetett pályázat egyik nyertes műve ez, melyben Aradinnak, a kalandvágyó törpe harcosnak a bőrébe bújhatunk. Lelkesen kezdtem bele a könyvbe, hiszen már az első rész is elnyerte a tetszésemet, bíztam benne, hogy ez ennél a kötetnél sem lesz másképp.

Karavánkísérők/A háromszemű visszatérése
Magánkiadás, 2021, 276 oldal, puhatáblás (saját kép)

   Változatlanul jól áll a fekete-fehér koncepció a sorozatnak. Egyrészt így is rendkívül mutatós, nem mellesleg kellőképp megteremti a hangulatot, amikor az ember kezébe veszi a könyvet. Juhász Ernő volt az illusztrátor, akárcsak az első kötetnél, remélem az ő munkái lesznek a sorozat további részeiben, nagyon tetszik a stílusa. Maga a kiadás egészen jól bírja a strapát, többszöri forgatás után sem akar szétesni, tartása megmarad.

   A szabályrendszer nem sokat változott az előző kalandhoz képest, az egyetlen újdonság, hogy minden nap elején meg kell határoznunk a sorsszimbólumunkat: ez fogja befolyásolni, hogy bizonyos eseményeknek milyen kimenetele lesz a játék során. Mint már a bevezetőben említettem, ezúttal Aradin, a törpe harcos szerepében leszünk, akit Morik, a rossz hírű zugárus kér fel arra, hogy segítsen neki eljuttatni egy nagy értékű karavánt Nordhernbe. A kezdés izgalmas, mivel a történet szerint csak pár óra van az összekészülésre. Már itt észnél kell lennünk, kifejezetten taktikusan kell döntenünk, hogy milyen helyeket látogatunk meg a felszerelések beszerzéséhez. Az sem mindegy, hogy Morik velünk tart-e a vásárlások során, jelenléte kellemetlen meglepetésekkel szolgálhat... A zsoldoscsapatok milyenségében és kidolgozottságában nem találtam hibát, ismét érdekesre sikerült a különféle kombinációk kipróbálása.

   Látszik, hogy rengeteg munkát fektettek bele a szerzők a játékba, 276 oldalon összesen 300 + 25 fejezetpont található. Maga a szöveg, a történet rendkívül igényes, szerintem akár egy rendes regényként is megállná a helyét. A nehézség, nos... Ezt az egyet nem igazán sikerült eltalálni.* Számomra kicsit frusztráló volt, hogy egyszerűen hiába érzem jónak a játékom, mégsem sikerül a végére jutnom. Ha majd Ti is nagyon elakadnátok, akkor ezen az oldalon találhattok segítséget a végigjátszáshoz. Mindent egybevetve nyugodt szívvel tudom ajánlani a könyvet, szerintem nem hiányozhat senki polcáról, aki kicsit is kedveli a kalandjátékokat. Négy üst az ötből.

   Amennyiben kedvet kaptatok a játékhoz, úgy a sorozat weblapján találtok a világról további információkat, érdekességeket. A papír alapú verziót jelenleg kizárólag Mr. Sci-fi és Fantasy-nél tudjátok beszerezni, az ő elérhetőségei a következők: Facebook, e-mail.

* Update: A későbbiekben érkezni fog egy javítás/"könnyítés" a könyvhöz, mivel utólag a készítők is rájöttek, hogy egyes részeknél bizony nehezebb lett a játék a tervezettnél, illetve a véletlen is túl nagy szerepet kap. Remélik, hogy ezzel valamelyest tudják orvosolni a hibákat, és a jövőben jobban odafigyelnek majd erre. Nagyon dicséretes, hogy hallgatnak a játékosok visszajelzéseire, várom a "patchet"! :)

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!