5/31/2022

Csilitilalom - Johanna Sinisalo: A nap magja

    Nagy kedvelője vagyok az alternatív történelmi regényeknek, számomra érdekes olvasni a különböző elképzelt "Mi lenne, ha..." történeteket. Sinisalo A nap magja a 2010-es évek Finnországát mutatja be számunkra, ahol az euszisztokrata rend az uralkodó, a társadalmi stabilitás és a közegészségügy a legfontosabb értékek.

A nap magja
Metropolis Media, 2019, 336 oldal, puhatáblás (saját kép)

   Ebben az alternatív Finnországban bármi, ami örömet, vagy valamilyen függőséget okoz, azt szigorúan tiltják, többek között a számítógépet, a mobiltelefont és az egyik legveszélyesebb drogként számontartott csilipaprikát is. Egyetlen dolog képez kivételt, ez pedig a szex. E köré egész piac épül, mivel ez a legfontosabb fogyasztási termék, és a leghatékonyabbnak kell lennie. A kormányzati tudományos testület ezért létrehozott egy új emberi alfajt, az eloikat (feminövek), akik a legalázatosabb, legodaadóbb női lények, mindig a felhímek kedvében akarnak járni. Az ő ellentétpárjuk a morlockok, akik okosak, önállóak, érdeklődnek a világ dolgai iránt. Akiket ide sorolnak, már kora gyermekkorban sterilizálva lesznek, és a lehető legalantasabb munkákat végeztetik el velük.

   A történet főszereplője Vanna/Vera, nagyrészt az ő "naplóbejegyzésein", húgának írt levelein keresztül bontakozik ki előttünk a cselekmény, mely két nagyobb részre osztható. Az elsőben megismerhetjük ezt az érdekes társadalmi berendezkedést, illetve ebben a szakaszban kezdődik Vanna húgának, Mannának a keresése, aki rejtélyes módon eltűnik. A második etapban folytatódik a nyomozás, viszont jobban előtérbe kerül Vanna csilifüggősége. Nekem tetszett ez a megoldás, hogy rövidebb írásokon át haladunk az eseményekben, emiatt gyorsan lehet haladni a könyvvel. Úgy látszik időről-időre megihlet valakit a náci Németország egészségügyi programja, legutóbb a Harmóniában olvashattam olyan társadalomról, ahol mindennél fontosabb volt az egészség megőrzése. Sinisalo szerintem ezt egy fokkal megterhelőbben ábrázolja könyvében, valami elképesztő módon nyomasztóan hatott rám. A sztorival úgy 90%-ban elégedett vagyok, a vége nekem összecsapottnak és megúszósnak tűnt, de az is lehet, hogy a weirdhez fűződő, még mindig nem barátinak nevezhető viszonyom láttatja ezt így velem. Sinisalo jól ír, nagyon szívesen olvasnék még tőle magyar nyelven. Szereplői remekül ki vannak dolgozva, a történet nem csapongott jobbra-balra, rendesen haladt a meglepő végkifejlet felé. Az eloik ábrázolása nekem kísértetiesen hasonlít azokra a nőkre, akiket ma plázacicáknak nevezünk, nem tudom, hogy belőlük merített-e ihletet.

   Ismét nem kellett csalódnom, az északi írók jól el vannak látva fantáziával, történeteik pedig szórakoztatóak és elgondolkodtatóak egyszerre. A nap magját nyugodt szívvel tudom ajánlani mindenkinek, kisebb hibája ellenére is egy kihagyhatatlan regény. Négy és fél üst az ötből.

Egy kicsit az íróról

Johanna Sinisalo
Az írónő (Forrás)

Johanna Sinisalo finn sci-fi és fantasy szerző, a weird irodalom kiemelkedő alakja. Összehasonlító irodalmat és drámát tanult a Tamperei Egyetemen, majd marketingesként helyezkedett el, 1997-től már csak az írásaiból él. A 80-as években kezdett írni egy finn sci-fi magazin számára novellákat. Az 1985-ös év hozta meg számára az áttörést, ekkor nyerte el első ízben az Atorox-díjat amit minden évben a legjobb finn novellának ítélnek oda. Ezt követően még hatszor nyerte meg ezt a díjat. 2000-ben első regényével Finlandia-díjat nyert, melyet aztán több nyelvre le is fordítottak. A regény angol nyelvű kiadása 2004-ben elnyerte a James Tiptree Jr-díjat. Ma már leginkább rádiójátékokat, illetve televíziós sorozatok, filmek forgatókönyveit írja.

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!