5/25/2022

[Értékelés] Lily Brooks-Dalton: Az éjféli égbolt

 

Az első fejezet szinte tökéletesen bemutatja a világtól való elzártság nyomasztó hangulatát. A mindennapok egyhangúságát megtörni igyekvő időtöltések egyhangúságát. Nem mellékesen azzal a tudattal, hogy közben a világgal valami nem stimmel.
Amint váltunk, szinte fellélegzünk: végre új szereplők! Míg rá nem döbbenünk, hogy ők is ugyanilyen elszigeteltségben élnek. A hazafelé tartó űrhajó legénysége szépen lassan kezd összeomlani a hiábavalóság terhe alatt.
Ha valami negatívumot kellene kiemelnem, az az, hogy néhány kontextus súlya, főleg az elején egyszerűen nem jön át. Azzal pl., hogy az első fejezetben Irist már Augustine társaságában látjuk, egyszerűen elveszi az élét annak a furcsaságnak, ami a megjelenését övezi. Az Aether legénysége pedig hiába áll tudósokból, csak egy félmondatban említik a földi kommunikáció megszakadásának kevésbé valószínű okait ahelyett, hogy akár egy egész fejezet szólt volna erről, ami aztán tényleg megadta volna a súlyát a következtetéseiknek és elhagyatottságuknak.
240 oldal a könyv, mégis néha nagyon hosszúnak érződik. Hőseink fent is és lent is a magány óráit, napjait, sőt hónapjait élik át, és ennek leírása sokszor fájdalmasan nehézkes. Volt, hogy azt éreztem, kötelező töltelék jeleneteket olvasok, és szerettem volna, ha haladnánk. Máskor úgy éreztem, a lassan csordogáló, karakterépítő, lelki mélységekbe alászálló jelenetek a nagy terv részei. Okkal nem lépünk tovább a nyilvánvaló felé, hogy miért, erre meg is kapjuk a választ. És később a kontraszt így még erősebbé válik.
A történet egyik nagy kérdése furcsa módon válaszolódik meg. Vajon kellett volna-e ennél több? Nem biztos. Augustine karakterfejlődése ezáltal szinte karmikussá, magától értetődővé válik. Kicsit hasonlóvá Scrooge-éhoz. Talán nagyon is.
A könyv utolsó etapja nagyon átgondolt, nagyon profi, és olyan módon építkezik, hogy a lezárás végül elgondolkodtasson és velünk maradjon még jóval azután is, hogy letettük a könyvet.

Ötlet: 5
Következetesség: 5
Stílus: 5
Érdeklődés fenntartása: 4
Emlékezetes jelenetek: 4
Kidolgozott karakterek: 5
Újraolvasás: 4

Átlag: 4,5

Totti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!