6/17/2022

Ezek a fránya földi emberek... - László Zoltán: Nagate

   A Mindig egyre több után elég biztos voltam azt illetően, hogy László Zoltán összes eddig megjelent művét el szeretném olvasni, ennek megfelelően elkezdtem beszerezni a köteteket. A Nagate 2005 nyarán jelent meg a Delta Vision gondozásában, ez a szerző második regénye. A borítón látható festmény Sánta Kira munkája, szerintem tökéletesen passzol a könyvhöz mind ábrázolásilag, mind hangulatilag, nagyon ráérzett a műre.

László Zoltán: Nagate
Delta Vision, 2005, 436 oldal, puhatáblás (saját kép)

   Nagate egy városvilág, mely nagyban eltér a Földön megszokottaktól: állandóan változó utcáiról lehetetlen térképet készíteni, épületeit nem lehet lerombolni, illetve a földi technológiák legnagyobb része nem működik a mindent átható mágia miatt. A dimenziókapun át érkező emberek igyekeztek a környéket mégis a saját szájuk íze szerint változtatni, így gyárakat építettek, és a szomszédos negyedek halhatatlan népei közül kezdtek toborozni munkásokat, akik aztán szánni valóan kevés bérért nekik gürcöltek. Ebben a szituációban kapjuk fel a történet fonalát: a Felbomlás, melynek kiváltó okát senki sem tudja biztosan, fokozatosan pusztítani kezdi a városvilágot. A tündérek jóslata szerint egy mágiahasználó ember fogja megmenteni Nagatét, de mennyire bízhatnak ebben? Eközben Kapuban, az emberek ipari központjában a munkások fellázadnak az őket elnyomó munkaadóik ellen, szinte elkerülhetetlennek tűnik a forradalom...

   Nem vagyok hatalmas fantasy fogyasztó, bár szeretem a zsánert, mégis az utóbbi időszakban kevés ilyen könyvet olvastam. A Nagate már az első oldalakon megnyert magának, köszönhetően az egyedi hangulatának, illetve a fokozatosan, jól felépített történetnek. Nagyon megfogott ez a különös hely, sokszor azon kaptam magam, hogy bár indulnom kellene a dolgomra, mégsem tudok elszakadni a könyvtől. A világot benépesítő lények ismerősek lehetnek innen-onnan, de László Zoltán igyekezett itt is egy kis egyediséget belevinni az általa kitalált kreatúrákkal. A cselekmény több szálon fut, mégsem veszünk el benne, mindvégig követhető még azok számára is, akik nincsenek hozzászokva az ilyen jellegű történetmeséléshez. Érdekes, hogy már a második könyvében is az emberi faj negatív tulajdonságait helyezi előtérbe szerzőnk, bár tény, hogy ez egy olyan égető probléma, ami mellett nehéz csak úgy elsétálni. Mindez pedig levetítve egy idegen világra egészen különleges élményt tud nyújtani. Az egyes fejezetek elejét színesítő feljegyzések egy újabb élvezeti szintet adnak a nagy egészhez, szívesen olvasnám akár egy külön kötetként megjelentetve (Erre tudom, hogy kevés az esély, lehet így a legjobb, hogy csak részleteket ismerünk meg belőle. :) ).

   Sablonosnak tűnhetnek a "jó" oldalon szereplők, hiszen vannak itt nagyon bölcs varázstudók (Lamia, Levendyl), egy ártatlan fiú, aki nagy tettet hajt végre (Vizo), vagy vegyük csak a sztoikus embert, aki végül igen fontos szerepet tölt be a történet szempontjából (Del Naja), mégis mindegyikükben van egy kis fűszer, ami miatt kitűnnek a sémák közül. Nagate gonoszai valóban igazi rosszfiúk, Slovak és Croan már első megjelenésükkor mélyről jövő ellenszenvet váltanak ki az emberből. Céljaik és motivációjuk valahol érthető, mégsem lehet azonosulni azokkal, hiszen jóval békésebb, jobb módszerekkel is el lehetne érni azokat. A különböző mellékszereplők sem mondhatóak átlagosnak, vagy azon alulinak, remekül illeszkednek a cselekménybe, bárhol is tűnjenek fel benne.

   Kisebb hibái is vannak a történetnek, a legfontosabb talán az, hogy helyenként olykor túlírtnak tűnik. Az utazást bemutató részeknél nem egyszer elkalandozott a figyelmem, kicsit sok volt már az ízlésemnek, de az is lehet, hogy jobb napokon észre sem veszem. A tördelésben és a korrektúrában minimálisan maradtak elírások, rossz elválasztások, viszont ezek szerencsére nem teszik tönkre a varázst, amit a Nagate tud nyújtani olvasója számára. Ha a kötet a megjelenésének évében kerül kezembe, akkor minden bizonnyal manapság inkább fantasyt olvasnék, mint sci-fit, és László Zoltán életművét sem csak most ismerném meg tüzetesebben. Nagyon ajánlom ezt a történetet, négy és fél üst az ötből.

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!