7/23/2022

Pusztulás, robotok és az axolotl - Jacek Dukaj: Érkezés a sötétségbe

Jacek Dukaj is egyike azon szerzőknek, akiknek írásairól úgy gondoltam, hogy érdemes lenne őket elolvasni. Elsőként az Érkezés a sötétségben című, nálunk tavaly megjelenő könyvére esett a választásom. Ebben a történetben egy váratlan és megmagyarázhatatlan csillagközi esemény elpusztít minden szerves életformát a Földön. Pár embernek viszont sikerül digitálisan lemásolnia a tudatát, így menekülnek meg a haláltól. Az apokalipszis után robotokba, drónokba és más géptestekbe töltik le magukat, hogy új civilizációt építsenek a régi helyén...

Érkezés a sötétségbe
GABO, 2021, 312 oldal, puhatáblás

    Igazán különleges lett a kötet hazai kiadása, nem tudom, hogy külföldön hasonló formátumban jelent-e meg. A páros oldalakon találhatjuk a történethez készült grafikákat, illetve itt olvashatjuk a szöveghez kapcsolódó fogalmak, személyek, tárgyak leírásait; a páratlan oldalakon pedig maga a mű helyezkedik el. Nekem nagyon tetszett ez a megoldás, jobb volt így, mintha lábjegyzetbe lettek volna nyomorítva például az olykor elég nagy terjedelmű definíciók. Az illusztrációk teljesen lenyűgöztek, főleg a kötet vége felé található válogatás Marcin Panasiuk festményeiből, azok szerintem tökéletesen tükrözik mind vizuálisan, mind hangulatilag a regény tartalmát. Extraként két, 3D-nyomtatóval elkészíthető mech is helyet kapott. Külön öröm, hogy végre egy lazább kötéssel rukkolt elő a GABO, ezt sokkal jobban preferálom az eddig megszokotthoz képest.

    Nem tudom ki hogy van vele, de ha keleti szerzőtől olvasok, akkor mindig úgy érzem, mintha a sorok olvasásával egyidejűleg masszív adagokban kapnék tudatmódosítót. A legutóbbi ilyen élményem A lator evangéliumánál volt, a mai napig gyakran gondolok rá, próbálom dekódolni a könyv második felét (igaz sokan mondják, hogy ne keressek benne értelmet mindenáron). Itt valószínűleg az is fokozta az előbb említett érzést, hogy végtelenül sötét hangulatú mind a sztori, mind pedig a főszereplő, Grześ. Dukaj stílusa számomra érdekesnek hatott, gond nélkül váltogat a szépirodalmi szintű leírások és a geek szövegek között, a gyakorlottabb olvasó számára ez pedig nem fog problémát jelenteni. Maga a történet valóban a fülszövegben ígértekhez illeszkedik, inkább arra fókuszál, hogy az emberben mi zajlik le egy ilyen eset után, ehhez párosulnak a korábban említett csodás leírások. Ahogy haladunk a sugárzás utáni eseményekben, úgy ismerkedhetünk meg a kialakuló szövetségekkel, vallásokkal, filozófiai irányokkal. Ez sokszor nagyon töménynek hatott számomra, cserébe viszont sokat adtak a nagy egészhez. Egyedül az axolotl jelentésére, szimbólumára nem jöttem rá, ha valaki esetleg megfejtette, ne tartsa magában!

    Szerintem ehhez a könyvhöz kell egy hangulat, hogy valóban élvezni tudjuk, és ne csak egy halom maszlagként csapódjon le a végére. Ezért is ajánlanám inkább azoknak, akik már jártasabbak a sci-fi világában, nekik biztosan nem fog csalódást okozni. Négy üst az ötből.

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!