8/17/2022

Brilliáns elmék párbaja - Maurice Leblanc: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen

Most, hogy újra dolgozom, eljött az ideje azoknak a könyveknek, amelyeknek hordozása nem ér fel egy kisebb edzéssel. Múlt héten Arsène Lupin kalandjainak folytatására tettem le a voksomat. Ebben a  kötetben az első rész végén feltűnt angol detektívistennel, Herlock Sholmes-szal történő két párbajukat kísérhetjük figyelemmel.

Arsene Lupin Herlock Sholmes ellen
GABO, 2021, 288 oldal, puhatáblás (saját kép)

    Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy Sir Arthur Conan Doyle híres detektívje, Sherlock Holmes előtt tisztelgett Leblanc ezzel a karakterrel. Szerencsére nem egy az egyben kopírozta az angol zsenijét, egy lényeges, ám annál érdekesebb különbség vehető észre. Míg az eredeti verzióban és a különböző feldolgozásokban Sherlock és Watson kiváló barátságot ápolnak, addig itt Herlock és Wilson (akiről mindig Dr. House cimborája fog eszembe jutni) furcsa viszonyban vannak, az embernek az lehet érzése, mintha utóbbi csak púp lenne előbbi hátán. Ez komikus és meghökkentő jelentek által tárul az olvasó elé; számomra az egyik legmeglepőbb az volt, amikor Wilson majdnem meghal egy támadás során, Sholmes viszont az aggódás legkisebb jelét sem mutatja, sőt, mintha megkönnyebbülne. Ez észrevehető abban, hogy jobban is halad a Lupin elleni nyomozásban. Jobban belegondolva érthető, hogy miért pont ezen a részen változtatott az író, minden más módosítás csak csökkentette volna az angol detektív zsenialitását, karizmatikusságát.

     Mint az elején említettem, két történetet tartalmaz az új, immáron teljes fordítás. A korábbi magyar kiadásban csak A szőke hölgy szerepelt, míg ebben már benne van A zsidó lámpás is. Mindkettőre jellemző az előző kötetben megismerhetett könnyed stílus, továbbra sincsenek túlbonyolítva az ügyek, viszont tartalmazzák azt a remek csavart a végén, amitől csettinteni támad kedvünk. Lupin agyafúrtsága, ahogy előre eltervezi a bűntett(ek) elkövetésének a módját, a kiépített védőhálója mind-mind ámulatba ejtettek most is, egyszerűen nem bírtam letenni a könyvet, amikor volt időm az olvasására. Ehhez jött még pluszban Sholmes alakja, személyével végképp garantált a remek szórakozás. Természetesen feltűnik Ganimard is, kissé szerencsétlen, de szerethető karaktere tovább emeli a könyv élvezeti értékét. Nagyon sajnáltam, hogy csak ennyit tartalmazott a kötet, szerintem még napokig ellettem volna összecsapásaik izgalmas leírásaival.

    Könnyedsége miatt kiváló társ lehet nyaralás, strandolás mellé, de bátran tudom ajánlani olvasási válság/kiégés ellen is, biztosan nem fog csalódást okozni. :) Maximális 5 üst, már várom a következő kalandot Lupin társaságában! :)

BenGa


Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!