8/31/2022

Paranoia a számítógépek árnyékában - Philip K. Dick: Vulcanus kalapácsa

Cseppet el vagyok maradva az idei sci-fi/fantasy megjelenésekkel, úgyhogy az elkövetkezendő hetekben főleg ezekből fogok válogatni. A Vulcanus kalapácsa (Vulcan"s Hammer) magyarul korábban még nem volt olvasható. Philip K. Dick ebben a disztópiájában egy atomháború utáni jövőt mutat be, ahol az emberiség a béke fenntartásának érdekében egy szuperszámítógépre bízza a fontos döntéseket. Persze sokan nem örülnek, hogy nem szólhatnak bele a dolgokba, másoknak pedig a számítógép egyeduralma nem tetszik. Mindeközben a Vulcanus 3-ra keresztelt masinának is megvannak a saját tervei...

Philip K. Dick: Vulcanus kalapácsa
Agave Könyvek, 2022, 172 oldal, puhatáblás (saját kép)

    Ha hinni lehet a Wikipedia magyar szócikkének, a Vulcanus kalapácsa egyike volt Dick első regényeinek: 1953-ban írta meg, de csak 1960-ban jelent meg. Ekkoriban kezdődött hivatalosan a számítástechnika korszaka, egész pontosan 1951. június 5-én, amikor leszállították az első UNIVAC-ot az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatala számára. Ez már szöveges információt is tudott kezelni. Ebből kiindulva nem meglepő, hogy a történetben ábrázolt gépek is igazi monstrumok, elképesztően hatalmas méretekkel rendelkeztek. Kíváncsi leszek, a mi technológiánk mikorra éri el azt a szintet, amikor már mi is a könyvben leírtakhoz hasonló mesterséges intelligenciákkal tudunk dolgozni.

    Ez volt a negyedik Dick regényem, a képzeletbeli dobogón rögtön elfoglalta a második helyet közvetlenül Az ember a Fellegvárban mögött. A mű kora egyáltalán nem érződik olvasás közben, a benne bemutatott dolgok mai világunkra is érvényesek, vegyük például a totalitárius rendszert, ami sose tűnt el teljesen. A hatalom központosítása kifejezetten nem jó ötlet, Dick pedig kiválóan mutatja be, hogyan működik ez. Állandó félelem a felettesektől, az aktuális pozíciónkra pályázóktól; propaganda folyik még a csapból is, és ami a legrosszabb, hogy már az iskolákban elkezdődik az agymosás (Khmkhm.). A másik uralkodó téma az emberek viszonyulása a gépekhez. Mint minden hasonló dolognál, itt is erősen körvonalazódik a két tábor, viszont a félelem összeköti őket: mi van, ha a gép öntudatra ébred/erősebb lesz az embereknél? Szinte kimeríthetetlennek tűnik ez a fóbia, sokan használták már fel alapanyagként különféle művekhez. Ettől miért aggódunk jobban, mint egy klímaváltozástól? Egyszer talán megérne egy bejegyzést a téma. :)

    Egyetlen problémám van a Vulcanus kalapácsával, az pedig a befejezés összecsapása. Szerintem egy kicsit hosszabb kitekintést megérdemeltek volna a történtek, kíváncsi lettem volna, miként alakul az emberiség jövője. Azok, akik most ismerkednek Dick életművével, nyugodtan vegyék előre ezt a kötetet, rövidsége ellenére pompás olvasmány. A többiek pedig ki ne hagyják. ;) 4 és fél üst az ötből.

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!