10/05/2022

Köszönet a boldog évekért - Radnai Péter: A magyar televíziózás legendái (Athenaeum Kiadó, 2022)


(Sajnos) mindenki által jól ismert és nem éppen kellemes okokból nem nagyon szeretek visszagondolni a 2020-as esztendőre. Felesleges részletezni ezt a kiindulópontot, azonban alábbi bejegyzés kontextusához elengedhetetlen a timecode, hiszen a televíziós producer / DJ / zenekarvezető / ex-Playboy-főszerkesztő Radnai Péter két évvel ezelőtt kapta valahogyan, valahonnan, valamikor az isteni szikrát: ugyan már mennyire menő volt régen a televíziózás és hát ezek az arcok gyakorlatilag megegyeztek a mai influenszerekkel - tevékenységük bizonyos szintjeit tekintve legalábbis mindenképpen. Irány- és példamutató, értéket közvetítő hölgyek és urak voltak, akikre egy ország figyelt. Manapság a divatkifejezésnek nyilván van egy erősen pejoratív kicsengése is, de ha mondjuk a könyves tartalmakkal, esetleg videóikon keresztül történelmi tényeket interaktív formába helyezőkre gondolunk, kicsit biztatóbb az összkép. Na, de a lényeg, hogy ez a csóka, aki egykor a TV2-n futott Big Brother című reality előkészítésében is oroszlánrészt vállalt, látva bizonyos archív felvételeket arra gondolt, leül beszélgetni egykor országosan ismert és elismert képernyősökkel, rádiósokkal, sorozatszereplőkkel…

Ebből a gondolatból pedig - annyira nem kívánom részletezni, az előszóban minden is elolvasható - először televíziós műsorsorozat lett (a részek közül több teljes hosszúságában YouTube-on is elérhető), majd nemrégiben az Athenaeum Kiadó gondozásában napvilágot látott az összes beszélgetés kivonatos szövegátirata, Mivel volt szerencsém a komplett, szabadon hozzáférhető részeket végignézni/hallgatni és nem csak a leírtakat elolvasni, másik szempontból is meg tudnám ítélni az elhangzottakat, de szorítkozzunk csak a kötetre. Egy masszív, kemény kötésű és roppant igényes kivitelű, fotókkal illusztrált, kellemes tipográfiával szedett, röviden kívül-belül pazar kiállítású kiadvánnyal lettünk gazdagabbak. Ebből a szempontból egyáltalán nem érheti szó a ház elejét, számomra újfent bebizonyosodott hát, hogy amihez Radnai nyúl, az már rosszul nem sülhet el. Az AMC közreműködésével adott és odafigyelt arra, hogy az egész kezdeményezéshez méltó köntösben jelenjen meg Az első influenszerek. A névsort látva pedig igen csak büszke vagyok arra, hogy eddig összesen 23 évem ellenére csupán három nevet nem ismertem a húszból - úgyhogy a vizuális ismerkedés sorát nyilván velük kezdtem. (A teljesség kedvéért: Benda László, Feledy Péter és Kaplár F. József - aztán ők is bizonyultak a legérdekesebbnek több szempontból is, de nem akarok spoilerezni. Igen, egy ilyen könyv esetében is lehet ám!)

Rengeteg minden megragadott először az odafigyelések, majd az olvasás közben is. Ha egyetlen, de tényleg csak egy nagyon pici hibát felróhatok a kiadványnak: a beszélgetések nem egyenlő hosszúságúak, de ugyanannyira sűrűen szedett és apróbetűs mindegyik, ez pedig picit ront az élményen, legalábbis hosszútávon. (De vegyük úgy, hogy nem mondtam semmit.) Nehéz pontosan és részletesen beszélni egy ekkora horderejű dologról és tűnhet úgy, hogy van némi elfogultság bennem, pedig ez egyáltalán nem igaz - csupán szeretem azt, ami értéket képvisel, hordoz és erősíti bennem a reményt az iránt, hogy talán még nincs minden veszve. Az itt bemutatott és sokkal közelebb hozott figurák Juhász Elődtől Rózsa Györgyön át Kondor Katalinig egy rég kihunytnak hitt lángot cipelnek tovább, arra pedig fokozottan érdemes odafigyelni, mit mondanak a jelenkori televíziózás helyzetéről. Rádióstól kvízmesteren át sporttévés szerkesztőig annyi mindenkit sikerült felvonultatni, hogy az ember tényleg nem győz csemegézni a sorból… Papp Sándor Zsigmond értő szerkesztésének köszönhetően pedig írott formában is tökéletesen élvezhetőek, kis túlzással élve izgalmasak is ezek a beszélgetések. A képernyőn való megjelenés félelméről, külföldről ellesett példák országos méretűvé növeléséről és magyarításáról, valamint az Egyenleg című műsor csúnya végéről is szó esik ezen a közel háromszáz oldalon, ami egy fantasztikus időutazás a magyar televíziózás hőskorába máig hiteles emberekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!