10/10/2022

A VR veszélyei - Matt Ruff: 88 név

Matt Ruff neve a Lovecraft földjén megjelenése után lett ismert idehaza, kapott hideget-meleget a Moly közösségétől. Én személy szerint kedveltem a történetet, ha minden igaz, akkor jövőre érkezik a folytatása. A 88 név kétség kívül egy sci-fi, ami a virtuális valóság és az internet veszélyeire próbálja felhívni a figyelmet, miközben tiszteleg a videójátékok és azok közössége előtt.

88 név
Agave Könyvek, 2022, 266 oldal, puhatáblás (saját kép)

   

    John Chu foglalkozását tekintve egy ,,serpa", aki társaival együtt megfelelő fizetség fejében online szerepjátékokba kíséri el klienseit, akik jól felszerelt karaktereikkel felejthetetlen élményeket szerezhetnek. Legújabb megbízója egy titokzatos, magát gazdagnak és ismert személynek beállító ember, Mr. Jones. Hatalmas összeget kínál azért, hogy alaposan megismerhesse a virtuális valóság játékvilágát. Chunak az elején tetszik a munka, de amikor rájön, hogy nem feltétlenül jó szándék vezérli ügyfelét, nyomozásba kezd, hogy megtudja, kinek is dolgozik. A történések hamar átkerülnek a való világba, Johnnak pedig minden leleményességére szüksége lesz, ha túl akarja élni a kalandot...

    Bevallom őszintén, az elején nem tudtam igazán hova tenni a történetet, kicsit nehezen is hangolódtam rá. Viszont amint elmúlt ez a kellemetlen érzés, egészen jól szórakoztam. Ötletes megoldás volt, hogy minden fejezet egy adott fogalom definíciójával kezdődött, ami valamilyen úton-módon kapcsolódott az adott részhez. Ruff stílusával amúgy nincs különösebb probléma, a leírásai például nagyon rendben vannak: valóban úgy éreztem, mintha ott lennék az aktuális játékban Johnékkal. Dicséretes, hogy igyekezett nagyon alaposan utánajárni mind a technikai, mind a történet szempontjából fontos észak-koreai részeknek. Előbbieknél olyan emberek voltak segítségére, mint például Neal Stephenson, William Gibson, vagy Cory Doctorow. Kisebb negatívumként érdemes megemlíteni, hogy a végkimenetel elég könnyen kitalálható, ennél azért fifikásabb befejezést érdemelt volna a könyv. A szereplők is lehettek volna egy fokkal jobbak: John hiába céltudatos, nem elég határozott egy főszereplőhöz képest, a többiek pedig semlegesek maradtak számomra. Talán ennek egyik oka, hogy nem lettek túl alaposan bemutatva, illetve nincs is akkora szerepük, hogy közelebb kerüljenek az olvasóhoz. Edukációs szempontból viszont remek a történet, az internet és ezen belül az anonimitás veszélyeire nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, főleg a mai fiatalság miatt.

    Mindent egybevetve kellemes olvasmány volt, remélem, hogy Ruff korábbi műveit is elhozza majd az Agave idővel. Kedves Olvasó, amennyiben most fogsz nekik a kötetnek, egyet kérek tőled: ne hasonlítsd a Ready Player One-hoz. Az egy egyszeri, és megismételhetetlen élmény volt, belátható időn belül nem fognak annál jobbat írni. Amennyiben az előbb írtakhoz tartod magad, remek szórakozásban lehet részed. 4 üst az ötből.

BenGa

 

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! (Igen, majdnem két év után sikerült beállítani. :D) A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!