5/15/2023

A Fermi-paradoxon nyomában - Perényi Mónika - Bartha Barna - Koncz Mars János (szerkesztők): Hallhatatlanok

2023 januárjában egy érdekes pályázatot indított útjára a Marsbook Kiadó. A ,,Miért nem halljuk a suttogást?" célja az volt, hogy a szerzők körbejárják azt az ellentmondást, amely a földön kívüli civilizációk létezésének magas becsült valószínűsége és az ilyen civilizációk létezésére utaló bizonyítékok hiánya között fennáll (Fermi-paradoxon). A pályázattól a Hallhatatlanok megjelenésig alig telt el három hónap, mondhatjuk sokak fantáziáját megmozgatta a téma. Adódik a kérdés: lehetséges ennyi idő alatt egy színvonalas kiadványt létrehozni? Ennek járok utána a következőkben.

Hallhatatlanok
2023, Marsbook Kiadó, 300 oldal, puhatáblás (saját kép)

Őszinte leszek, józan paraszti ésszel az ember nem számítana egy jó válogatásra, ha ilyen rövid idő alatt hozzák össze. Ehhez valószínűleg korábbi rossz tapasztalataim is hozzájárulhattak. Nem egy hazai műnél érezhető volt, hogy ha egy kicsit hosszabb ideig ,,érlelik", akkor egy sokkal minőségibb végeredmény került volna az olvasók elé. Jelen esetben viszont szó sincs ilyenről. A kötet összesen 53 novellát tartalmaz, és átlagolva egészen jó színvonalon mozognak a benne található írások. Tetszett, hogy mennyire változatos formában próbálták a szerzők feloldani a Fermi-paradoxont. Vannak rövid és ütős darabok, hosszú és alapos tudományos háttérrel dolgozók, de találkozhatunk majd olyannal is, amiben a humor remekül párosul a sci-fivel. Elkerülhetetlen, hogy ne kerüljön egy ilyen antológiába pár gyengébb írás, azonban ha ezeket újraolvassuk egy kicsit később, akkor rájöhetünk, miért is került be végül.

Nem szeretnék egyesével végigmenni a novellákon, így csak néhány kedvencemről írnék röviden.

Dörgő Sándor: Kegyes hazugság
Hangulatában és tartalmában nagyon erős, nem véletlenül nyerte el a pályázat fődíját.

Szelle Ákos: Karantén
A kötetben visszatérő elem, hogy egy fejlettebb civilizáció okkal (vagy éppen anélkül) elszigetelt minket az univerzum többi részétől. Ez az egyike azon novelláknak, amik szerintem remekül dolgozták fel ezt a lehetőséget.

Dömötör László: A moraj
A szerzőt már ismerhetitek A Hold hősei kapcsán. A moraj a téma érdekes megközelítésével és a történet csattanójával hívja fel magára a figyelmet. Érdemes rá odafigyelni! ;)

Borbély Csaba: A védés
A második helyen osztozott Borbély és Dömötör novellája, én is nehezen döntöttem volna közülük, hogy melyik a jobb. Egy földönkívüli doktorandusz egyetemi védésébe nyerhetünk betekintést, amit a földi életről szóló kísérlete inspirált.

Szerintem szintén remek kis írások:

  • Orosz Krisztián: Harmadik nekifutás
  • Tinyei Kitti: Blattodea
  • Szebegyinszky Réka: Kockák
  • Szabó Boglárka: Tea a Tejúttal
  • Királyházi Csaba: Alien a gatyámban (Itt elég félrevezető a cím: nem, nem arról fog szólni, amire elsőre gondoltál drága, huncut olvasó! :D)

A szerkesztésért és a korrektúrázásért külön jár a tíz mezei piros petty, emlékeim szerint egy kisebb hibát találtam csak olvasás közben. (Abba ne menjünk bele, mennyire szomorú az, hogy ezt manapság pozitívumként lehet megemlíteni.) Egy tanács a kiadónak: legközelebb nyugodtan fektessenek bele a drágább puhatáblás kötésbe, ezzel a verzióval sajnos egy olvasás után viseltesnek tűnik a kötet. Mindent összesítve igen, alig három hónap alatt is lehet egy átlagon felüli antológiát összehozni, bár ehhez nyilván kell egy megfelelő szerkesztőbrigád is. Részemről emelem a kalapom, kíváncsian várom, hogy a kiadó mivel jelentkezik majd a jövőben. 4 üst az ötből! :)

Ha kedvet kaptatok a kötethez, ezen a linken tudjátok megvásárolni.


Az alábbiakban Koncz Jánossal, a Marsbook Kiadó megbízott kommunikációs munkatársával olvashattok egy rövid interjút:

Kérem, mutassa be pár szóban a kiadót. Milyen zsánerű művekkel foglalkoznak? A hagyományos vagy e-könyvekben látják a jövőt?

Koncz János: Mi bármivel szívesen foglalkozunk, amiből elég forrást teremthetünk ahhoz, hogy minél több tehetséges írót tegyünk ismertté. Alapból a sci-fi zsáner irányába indultunk el, de hamar rá kellett jönnünk, hogy bizony a sci-fi-ben sok az eszkimó és kevés a fóka: irdatlan mennyiségű íróval szemben van egy viszonylag kötött, megszámlálható fogyasztó. Plusz, hazánkban valamiért dívik az angolszász irodalom piedesztálra emelése, és sokan azt gondolják, hogy egy sci-fi főhőse csak John, Cliff vagy Morgen lehet. :) 

Az e-book-al az a probléma, hogy az emberek szeretnek lapozgatni, megszagolni, érezni az oldalakat. Plusz a hagyományos könyvet nehezebb feltölteni a torrentre. A hagyományos könyvet megveszem, kinyitom és elolvasom. Nem kell kütyü. Ajándékként megtisztelő, ha egy könyvet adsz. Egy file-t nem adunk ajándékba. A témáról az álláspontunkat kifejtettük bővebben is: https://marsbook.hu/index.php?post=cikk_e-book-vs-book1

Mivel az idei pályázataikra elég hamar beteltek a helyek, tervezik, hogy többet is indítanak az év folyamán?

K.J.: Igen. Hamarosan megjelenik idei második pályázatunk ,,gyümölcse" az Állat kínálat.

Mit gondol, a mai kiadási körülmények között hogy lehet új olvasókat szerezni? A Marsbook mit tesz azért, hogy az ismertebb kiadók között említsék?

K.J.: Nem állunk be a sorba.


BenGa

 

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!