11/20/2023

Amikor az állatok az emberek ellen fordultak - Robert Repino: Mort(e)

Most, hogy végre az időjárás hasonlít a november vége felé megszokotthoz, elővehetjük azokat az olvasmányokat, amiket nem feltétlenül egy nyaralás mellé terveznénk be. A Mort(e) eredetileg 2015-ben jelent meg külföldön, és a kritikusok nagyon pozitívan fogadták. Idén végre hozzánk is eljutott a mű a Multiverzum Kiadó jóvoltából. A Névtelen háború ciklus első részében megismerhetjük az amerikai szerző által megálmodott posztapokaliptikus világot, ahol egy bosszúszomjas hangyakirálynő az általuk kifejlesztett biokémiai szerrel öntudatra ébreszti az állatokat, és ráveszi őket, hogy csatlakozzanak hozzájuk az emberiség elpusztításában.


Mort(e)
2023, 328 oldal, Multiverzum Kiadó, puhatáblás (saját kép)

A címadó főszereplő, aki eredetileg egy herélt házi kandúr, eleinte nehezen boldogul új adottságaival, azonban amikor felocsúdik a kezdeti sokkból, ikonikus alakká válik mind az állatok, később mind az emberek körében. A Vörös Szfinx tagjaként rettenthetetlen harcos lesz belőle, de az évek során rájön, hogy a Hangyakirálynő talán nem is az, akinek gondolják. Ezért felveszi a küzdelmet a hangyák által okozott kegyetlenségekkel szemben, kutatja az emberek által kifejlesztett EMSAH vírust, valójában azonban egyetlen cél lebeg mindvégig a szeme előtt: megtalálni elveszett barátját, Shebát, a kutyát.
 
Alapvetően a disztópiák elég nyomasztóan tudnak hatni az emberre, Repinonak ezt azonban sikerült egy még erősebb szintre emelnie. Ennek ellenére a történet mégis viszi előre az olvasót, egyre többet és többet akar megismerni ebből az elképzelt, háború sújtotta világból. Jó érzékkel lettek kiválasztva a főbb állati szereplők, hiszen ki ne gondolna jó szívvel egy macska-kutya párosra, vagy éppen ellenszenvvel a hangyákra. (Gondoljunk csak arra, mennyire kellemetlen, ha befészkelik magukat egy lakásba.) A cselekmény során megismert emlősök háttértörténetei számomra egészen szívfacsaró élményt nyújtottak, a szerzőnek különösen jó érzéke van a drámai leírásokhoz és bemutatásokhoz.  Ehhez jön még, hogy a történet morális kérdéseket, valamint filozófiai témákat is felvet, ezzel mélységet ad a történetnek és elgondolkodtat. Mindezt szerencsére nem a szájbarágós módon teszi, ezért is lehet majd a hazai olvasók körében új kedvenc a Mort(e).

Egyetlen hibát véltem felfedezni a kötetben: a fordítás mintha kicsit megkavarodott volna bizonyos részeknél (nem tudom, hogy az eredeti is rendelkezik-e ezzel a bibivel). 1-2 alkalommal nehezen követhető, hogy éppen melyik állat beszél, de említhetném az elveszett/meglett testrészeket Mort(e) esetében. Természetesen ez annyira nem akasztja meg az olvasót szerintem, de a jövőben erre érdemes egy kicsivel nagyobb figyelmet fordítani.

Az idei év egyik kellemes meglepetése Repino regénye. Nagyon remélem, hogy hozzám hasonlóan sokakat magával ragad és a folytatásokat is mielőbb a kezünkbe vehetjük. 4 és fél üstöt kap tőlem a Névtelen háború nyitánya.

BenGa

Amennyiben kedvet kaptatok a kötethez, most a kiadó weblapján egy remek csomagban csaphattok le rá, a kötet mellé egy vászontáska is jár! :) Katt a linkre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!