5/02/2021

Értékelés - Dacre Stoker, J. D. Barker: Dracul

 


 Miután olvastam a Drakulát és megismerkedtem J. D. Barker 4MGY trilógiájával, egyértelmű volt, hogy el kell olvasnom ezt a könyvet.
Nem igazán tudom, hogyan álljak hozzá a történethez. Előzmény ez? Vagy fan-fiction? Nem tudom hová sorolni, ahogy azt sem tudom, milyen szempontok alapján értékeljem.
Tény, hogy rendkívül nagy munka van mögötte. A Drakula történetét átemelni Bram Stoker életébe az összes életrajzi adat felhasználásával: fantasztikus írói bravúr. Azt, hogy mindezt J. D. Barker követhette el, az egyik legjobb döntés volt, amit hozhattak.
A színvonal hullámzó, akárcsak az eredetiben, a történet néhol pattanásig feszült, néhol csalódást keltően eseménytelen, akárcsak az eredetiben. Barker még a hangulatot is eltalálta és a kor konvencióit is nagyon szépen bemutatta.
A történetről igyekszem egy szót sem szólni, bár voltak olyan rejtélyek, amelyeknek a megoldását olvasva azért maradt bennem hiányérzet.
Ha viszont a nagy egészet nézzük, ismerve az eredeti történetet, megtoldva a Dracul zseniális utolsó fejezetével, hozzávéve a könyv végén összefoglalt háttérinfókat Stoker életéről és a Drakula kiadásának viszontagságairól, összességében erőteljes hatást képes gyakorolni a misztikumra fogékony olvasókra.
Barker továbbra is a legújabb kedvenc íróm, aki a tehetségét ezzel a művel is bizonyította számomra annak ellenére, hogy nem lett tökéletes.

Totti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!