11/01/2021

[Összegzés] 2021. szeptember-október

 Elérkezett a megszokott összegzés ideje, melyet kiegészítek pár hírrel, ami a bloghoz kötődik. :)

Nem volt rossz ez a két hónap. :)

Mint láthatjátok, ebben az időszakban a sci-fik és fantasyk domináltak nálam. Nagyobb részükről bejegyzés is készült, amikről nem, azokról bemásolom a Molyos értékeléseimet.

Murakami Rjú: Casting

Nehéz erről a könyvről írnom. Nem azért, mert annyira borzasztó, hanem abból kifolyólag, hogy hirtelen nem tudom hova tenni. Igazándiból egyik címke se illik rá igazán, krimire hajazó rész egyáltalán nincs benne, horror meg aztán pláne. Thrillert is csak a végefelé tartalmaz.
Maga a mű jól van felépítve, rendkívüli módon nagyon olvastatja magát, bár a Piercing is ilyen volt, nem kellene csodálkoznom. Jól van kidolgozva minden apró kis részlet, a fülszöveg nem hazudott, valóban kifinomult. Voltaképp tetszett ez a kis „kaland” Japánban, lehet ideje lenne több könyvet olvasnom japán szerzőktől. 3 és fél üst.


 Robert J. Sawyer: Flashforward - A jövő emlékei


Időutazás, szabad akarat, CERN, Higgs-bozon. Ezekből kiindulva egy izgalmas történetre számítottam, helyette viszont…
Kaptam egy könyvet, ami az első felében egészen olvastatja magát, igaz már itt is kiütköznek gyengeségei. A főszereplők annyira semmilyenek, Lloyd és Theó is csak nyűglődik és szenved egy csomót, lényegtelen részek vannak 50x leírva, plusz a végkifejlet is egy katyvasz. Az ebből készült sorozatot nem láttam, de nem is érzek ingert ezek után, hogy megnézzem.
Egyszer el lehet olvasni, de ennyi elég is belőle. 3 üst.

 

Chris Carter: A halál szobrásza

Nos, azt kell mondjam, elmúlt a varázs. Carter kitalált egy sablont, annak vázára húzza fel a történeteit, sokszor ismétli magát. Pedig biztos vagyok benne, hogy Hunter és Carlos életéből lennének érdekes dolgok, amiket a sztoriba be lehetne építeni, ezzel is növelve az élvezeti faktort… Ezt a kötetet is csak a gyilkosságokat övező rejtély menti meg, semmi más.
Borzasztóan csalódott vagyok, egyelőre jegelem is a sorozatot, nehogy végleg kiábránduljak. 3 üst.

 

Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió

Kórházi bentlétem alatt gondoltam egy kicsit jobban megismerkedem a sci-fi klasszikusaival, így került elém ez a kötet is.
Nem túl egyszerű olvasmány, kezdőknek nem is ajánlanám, hogy ezzel kezdjék az ismerkedést a műfajjal. Kicsit aránytalannak érződik a mű, a pörgős részek után túl sok a szerző által felvázolt tökéletes államforma leírása. Lényegében itt nem is az akción, inkább a katonaság szervezeti felépítésén, mindennapjain van hangsúly egy kemény háború közepén.
Bár már több, mint 60 éves a mű, a technikai részek még így is egészen frissnek hatnak, az erővért kifejezetten tetszett. Egyszeri olvasásra mindenképp jó! :) 4 üst.

 

Tarja Kauppinen: A nép igazsága (újraolvasás, korábban írtam róla egy posztot)


„Olvasás közben két dolog fog azonnal feltűnni: 1) a nyelvhasználat rendkívül választékos, idejét se tudom, hogy mikor volt utoljára olyan könyv a kezemben, ahol ennyire jól bántak a szavakkal. Bevallom, pár szónál utána kellett néznem, hogy mit is jelent pontosan, úgyhogy még újat is tanultam a kötet által. (Szókincsfejlesztés level végtelen.) Felhívnám a figyelmet a hangutánzó szavakra, a 'bröftyenései' például zseniális. 2) Tarja nagyon erős leírásokban, a hangulat megteremtésében. Ha nem csak felületesen futjuk át a sorokat, akkor nagyon hamar úgy érezhetjük, hogy ott ülünk ténylegesen a Didergő Vándorban, vagy éppen Fenyvesmélye nem túl bizalomgerjesztő ösvényeit járjuk.”

Első újraolvasás:

Másodszorra is ugyanazt a csodás élményt nyújtja, mint első alkalommal, biztosan visszatérek még a könyvhöz idővel. :) 5 üst változatlanul.

 

Hatice Meryem: Hogyan fogjunk hozzá egy nő meggyilkolásához?

A könyvben két mű is helyet kapott, a korábban már megjelent 'Csak egy hüvelyknyi férjem legyen', illetve a címadó 'Hogyan fogjunk hozzá egy nő meggyilkolásához?'. Mindkettő novellákkal operál, míg előbbiben olykor humor is társul az írásokhoz, addig az utóbbi brutálisan mutatja be, milyen okokból vetemednek ma férfiak arra, hogy nőket gyilkoljanak. Talán nem véletlen, hogy ezt a két művet egybe pakolták, így kicsit talán könnyebb az olvasása.
Az első novellacsomag változó színvonalú írásokat tartalmaz, egy-kettőnél olyan érzésem támadt, nem feltétlenül van helye a sorban, illetve kicsit jobban ki lehetett volna dolgozni. A második már nyomokban sem tartalmaz vidámságot, kellemetlen érzést hagy maga után. A legszomorúbb talán az, a leírt esetekekről pontosan el tudjuk képzelni, valóban megtörténhetnek, hiszen nem sejthetjük, mire pöccen be egy férfi igazán…
A kötet végén az írónő szavait olvasva elgondolkozhatunk, miért nem teszünk már valamit annak érdekében, hogy ne kelljen a világon ennyi nőnek erőszakos halált halnia… Kíváncsi vagyok, hogy a céljait elérte-e Meryem, amiket felvázolt, sikerült-e felhívnia a figyelmet a problémára.

Egyszer olvasós, úgyis belénk ég… 4 üst.

 

Kondor Vilmos: A budapesti kém

A sorozat harmadik része vegyes érzésekkel töltött el. Amik rendben voltak: korválasztás, és annak bemutatása, történet, csavarok, régi és új szereplők. Azzal viszont nagyon nem tudtam mit kezdeni, hogy a majdnem 400 oldalból körülbelül 200 arról szól, ami a könyv hátulján össze van foglalva pár mondatban. Szerintem azt a szakaszt nem kellett volna ennyire elnyújtani. Az utána lévő rész már összeszedettebb, ezáltal sokkal pörgősebb.

Kíváncsian várom, hogy az utolsó két rész mit ad hozzá a Bűnös Budapest világához. :) 4 üst.

 

Két hatalmas csalódás is akadt köztük, az egyik a Ready Player Two, ami konkrétan lerombolta azt a remek világot, amit az első kötettel sikerült létrehoznia, a másik pedig Cartertől A halál szobrásza. Ugyanazon sablon alapján készülnek a könyvek, csak a gyilkosságok lesznek egyre brutálisabbak, ahogy haladunk a sorozatban. Idővel azért folytatni fogom, kíváncsi vagyok, képes-e a megújulásra.

Nagy büszkeség a bloggal kapcsolatban, ebben a hónapban már 1000 fő felett volt a látogatók száma, amit nagyon köszönök nektek! A legnézettebb posztok között található a Ready Player Two kritikája, illetve a recepteket nagyon szerettétek, így a közeljövőben több is érkezik majd, de megmarad az oldal alapvetően könyves tematikájúnak. :) Bekapcsoltam az Adsense-t a weblapon, kérlek, ha tehetitek, akkor Adblocker használata nélkül nézzétek az oldalt, ezzel tudtok támogatni munkásságomban. :) Ha tetszik, amit csinálunk, akkor a megosztásoknak is nagyon örülünk, több emberhez tudunk eljutni ezáltal is. Remélem továbbra is velem/velünk tartotok!


BenGa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!