11/03/2021

[Értékelés] Zsivicz Norbert: Zárt birodalom (magyar fantasy - sci-fi)

 Mindig izgalmas dolog, ha az ember egy elsőkönyves magyar szerző művét olvashatja. A Zárt birodalom egy öt kötetesre tervezett sorozat kezdő etapja, nagyon örültem a lehetőségnek, amit Norbert nyújtott azáltal, hogy elküldte nekem véleményezésre. A következő sorokban kicsit spoileresen le is írom, milyen lett a könyv. ;)

ENZED Kiadó, 2021, 412 oldal, puhatáblás

A kiadóról sajnos nem tudok bővebb információval szolgálni, a neten kutakodva sem találtam róluk többet. Norbertnek, mint már említettem, ez az első könyve, körülbelül hat éve fogalmazódott meg benne először a Zárt birodalom ötlete. Ezt főleg az elmúlt öt év során dolgozta ki részletesebben, folyamatosan bővítve a világot. Célja, hogy a folytatások mielőbb az olvasók elé kerülhessenek, végig stabil színvonalat tartva. Ambiciózus vállalás, remélem sikerül is tartania. Hosszabb bemutatkozást a borító hátsó részén találhattok majd tőle.

Mint sejthetitek már egy ideje, egyszerűen odavagyok a jó borítókért. Nos, ez a mostani nem csak jó, hanem egyenesen fantasztikus! Metzger Dávid munkája látható a grafikán, jó érzékkel kapta el ezt a jelenetet, ami a Prológusban zajlik. De a borítón nem csak ez a remek alkotás kapott helyet: a belsején elöl és hátul a történet világának térképe látható kihajthatós formában. Nekem tetszett ez a megoldás, direkt teszteltem, sok hajtogatást is kibír. :) Nem mellesleg a könyv weblapján egy interaktív térkép is van, ami ad egy kis pluszt a történethez. Ahhoz képest, hogy puhatáblás, egészen masszív, látszik, hogy igényesek voltak erre a részére a kötetnek.

Maga a cselekmény egy középkori, fantasy alapokra épülő világból indul, melybe később már sci-fis elemek is csatlakoznak. A Prológusban megismerkedhetünk két főbb szereplőnkkel, Ser Edwarddal, és szerelmével Emmával. Ed éppen egy  kockázatos expedíción vesz részt Emma apjával, Svennel. A férfi titkon reméli, ha küldetésük sikerrel jár, akkor az öreg áldását adja frigyükre. Feladatuk, hogy a főtiszteletes által talált ereklyét eljuttassák az isteneikhez, akiktől ezáltal valamiféle áldást remélnek. Ám az út során egy olyan dologgal találkoznak, melyhez foghatót nem is láthattak még. Eközben Emma odahaza várja őket, és a király temetésére készül, ahol később nem várt fordulattal a herceg jegyesévé teszi... Ezt persze egy kicsit zanzásítottam, nem szeretném elvenni az élményt, amit már a prológus is nyújt. ;) Innen ugrunk az időben olyan 16 évet, és elkezdődik a kaland, mely nem mellőzi az izgalmakat, az ármányt, különös istenségeket és a brutális jeleneteket. 

Az író stílusa számomra kifejezetten tetszett, jól kigondolta ezt a képzeletbeli világot. Azt viszont meg kell jegyeznem, olykor erősen érezni, hogy ez az első könyve. Például beleesik abba a hibába, amikor az egymás után követő eseményeket folyamatosan a majd szóval vezeti fel, de említhetném a sok feleslegesen használt pontpontpontozást. Ezekkel nincs nagyobb probléma, a következő kötetekben bőven lehet orvosolni. A sztori maga nincs agyonbonyolítva, a fejezeteken belül egy-egy szereplő szemszögéből látjuk az adott történéseket. Rendesen követhető volt végig, bár az utolsó oldalakon kicsit úgy éreztem, kezdem elveszteni a fonalat. A kötet befejezése, majd "ülepedése" után azonban ezek a részek is a helyükre kerültek. Sok kérdés azonban nyitva marad, nyilván okkal, megalapozva a folytatást. Emlékszem, amikor elkezdtem a könyvet, hirtelen nem tudtam, hogyan is kerül majd be a sci-fi vonal. Ahogy haladtam az oldalakkal, úgy vált világossá, hogy inkább majd a folytatásokban kap nagyobb szerepet, itt csak egy kiegészítő elem, még nem teljesen szerves része a történetnek. Karakterek szempontjából egészen jól el vagyunk látva. Erick, a herceg, későbbi király volt az első olyan gonosz hosszú idő után, aki rendes gyűlöletet váltott ki belőlem. Alig vártam, hogy elnyerje büntetését tettei miatt... Láthatóan sokat foglalkozott szereplőivel Norbert, egyedül talán Edem része maradt ködösen, bár hogy szándékosan-e, arra majd csak később derül(het) fény...

Szóval eddig adott egy egészen jó alapötlet, egy ambiciózus író. Azonban ezek mit sem érnek a szakértő segítők nélkül. Nos, ennél a kötetnél sajnos nem jutott belőlük egy sem. Mind a szerkesztő/korrektor, mind a tördelő munkája egy fabatkát nem ér. Rengeteg bosszantó problémát találtam az olvasás során. Úgy éreztem a könyv negyedénél, inkább befejezem, annyira szúrta a szemem ez a gondatlanság. A tördelés annyira rossz, hogy a sorvégi elválasztások nagy része mintha figyelembe se venné a nyelvtani szabályokat. Számtalan helyen a vesszők külön életet élnek: ott tűnnek fel, ahol éppenséggel nem is lenne rájuk szükség, máskor pedig égető a hiányuk. Az olykor fejfájdító helyesírási hibákat, amik a szövegben maradtak, meg még nem is említettem... Nagyon haragszom azokra, akik a könyvnél segédkeztek, ezek miatt egy szigorúbb olvasóközönségnél a kötet hamar süllyesztőben végzi. Nagyon remélem, hogy a történet túléli ezt, és a jövőben egy megújult gárdával kiegészítve Norbert folytathatja a Zárt birodalom világát.

Összegezve, a hibáktól eltekintve, szerintem ez egy jó kezdése volt a sorozatnak, érdeklődve várom a továbbiakat! Erős négy üst! 

BenGa

2 megjegyzés:

  1. Nekem tetszett a prológus, valóban érződik, hogy elsőkönyves a szerző, de annyi baj legyen... Az viszont tény, hogy már a prológusban is sok helyesírási és tördelési hiba van, ami számomra szokatlan. Ezt tényleg helyre kell tenni, mert lehet akármilyen jó egy könyv, ezek a technikai dolgok nagyon lehangolóak tudnak lenni olvasás közben. Néha olyan érzésem volt, mintha ezt a könyvet át se nézte volna a korrektor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is szimplán ennyi bajom a könyvvel, hogy borzasztóan sok hiba maradt benne... És aki hasonlóan háklis erre, mint én, az nagy valószínűséggel nem fogja végigolvasni emiatt.

      Törlés

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!