11/12/2021

[Recept] Ötletek hétvégi ebédekhez III. (GM, TM)

 Egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan leves van, aminek soha, semmilyen körülmények között nem tudok ellenállni. A frankfurti leves ezen a listán igen előkelő helyen szerepel. Régebben sima kelkáposztából készítettem, de amióta kiderült a Crohn, igyekszem kínai kelből főzni ezt a tartalmas étket.

Egy nagy tál finom leves
Egyszerűen elkészíthető, és nem is olyan drága.

Miért pont a kínai kel? Számtalan előnnyel rendelkezik: alacsony a szénhidrát tartalma, háromszor több fehérje van benne, mint a fejes káposztában. C-vitaminban, folsavban és béta karotinban gazdag, rengeteg aminosav és ásványi só található benne. Könnyen emészthető, és a legjobb tulajdonsága (szerintem), hogy nem puffaszt! Ha még nem találkoztatok vele, akkor ideje megismerkedni ezzel a remek zöldséggel, ma már szinte bárhol kapható. Vásárlásnál figyeljetek arra, hogy a halványzöld, kemény, ropogós levelűt vegyétek, az az igazi. Most pedig jöjjön a recept!

Frankfurti leves BenGa módra

Hozzávalók:

  • 1 fej kínai kel (1-1,5 kg-os)
  • 70 dkg krumpli
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 4 ducibb gerezd fokhagyma
  • 4-5 szál a kedvenc virslinkből
  • 2 evőkanál a kedvenc gluténmentes lisztünkből
  • 2 doboz (300 gr) Dr. Oetker Creme Vega (A GRobyban csak 399 forint! #nemszponzorált)
  • só, bors, majoranna, őrölt fűszerkömény ízlés szerint (Lucullus ételízesítőt is elbír, cseppet jellegtelen íze van kelnek)

Elkészítés:

 A vöröshagymát apró, míg a krumplit közepes kockákra vágjuk. A fokhagymát lereszeljük, a kínai kelt pedig tisztítás után (vágjuk ki a torzsaszerű részt, illetve távolítsuk el a külső, nagyon vastag leveleket) felcsíkozzuk. Egy nagy lábosban kevés olajat melegítünk, erre tesszük a vöröshagymát, dinsztelni kezdjük. Amikor félúton jár a puhulás felé, mehet mellé a fokhagyma. Ha jónak érezzük a hagymát, hozzáadhatjuk a kínai kelt. Ne ijedjünk meg, ha kicsit kilóg a lábosból, rengeteg vizet fog engedni, összeesik. Beletesszük a krumplit is, felöntjük annyi forró (!) vízzel, amennyi levest szeretnénk. Jöhet a fűszerezés, a sóval lehet kicsit bátrabban bánni a krumpli miatt. Fedő alatt, alacsony lángon 30 percig főzzük. Ha ez kész, felkarikázzuk a virslinket, belezúdítjuk a lábosba. Közben gyorsan habarást készítünk a vega tejföllel (Nem viccelek, tényleg olyan íze van, mint a rendes tejfelnek, nagyon finom!): a lisztet csomómentesen elkeverjük a krémmel, hőkiegyenlítést végzünk egy kevés lével, majd a levesbe csurgatjuk folyamatos kevergetés mellett. 3-4 percig még rotyogtatjuk, utána tálalhatunk is!

A végeredmény? Egy sűrű, laktató leves. Ezután én általában nem szoktam másodikat enni, inkább ebből még egy tányérral. :)

Remélem elkészítitek az én verziómat ebből a levesből, és az ízléseteknek megfelelő lesz. :) Jó étvágyat kívánok!

BenGa


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!