3/06/2022

Megjelenések, amiket nagyon várok - Tavasz II.

   Ebben a posztban azokat a megjelenéseket igyekszem összegyűjteni, ami nem a két legkedvesebb zsáneremhez tartozik. Idővel ez a lista is bővülhet, ha bejelentenek még olyan könyvet, ami egy kicsit is érdekel. :)

Stephen Hawking: Az idő rövid története (Várható megjelenés: március 8.)

Az idő rövid története
kép forrása: moly.hu, kiadó: Akkord

Fülszöveg:

Ez ​a könyv a XX. század klasszikussá vált, rengeteg meglepetést kínáló tudományos ismeretterjesztő munkája. A Nagy Bumm-tól az általános relativitáselméletig sok helyen próbára teszi a fantáziánkat, és egészen kiszélesíti a világegyetemről alkotott elképzeléseinket. Azok számára is jól érthető, akik jobban szeretik a képleteknél a magyarázatot. A végső elmélet keresésének történetéről, a tér és idő rejtelmeit feltáró kutatásokról olvashatunk Hawking tolmácsolásában, aki maga is rengeteget tett hozzá az emberiség tudásához. Az idő rövid története az ő klasszikussá vált bevezetője a kozmosszal kapcsolatos legfontosabb kérdésekbe.

A könyv első kiadása 1988-ban jelent meg, és az univerzumról addig szerzett tudásunkat ölelte fel. Azóta a technika hatalmas fejlődésen ment keresztül, és ennek megfelelően sokat változtak a megfigyeléseket szolgáló eszközök is. Ezért ma még szélesebb körű és pontosabb ismeretek állnak rendelkezésünkre az Univerzum tulajdonságait illetően. Stephen Hawking ezeknek megfelelően átdolgozta és kibővítette eredeti művét. A kötet kiegészült egy teljesen új, a féreglyukakról és az időutazás lehetőségéről szóló fejezettel is.

Régóta a könyvtáramban szeretném tudni ezt a kötetet, örülök, hogy új kiadásban juthatok hozzá.

Maurice Leblanc: Arséne Lupin - A 813-as szám rejtélye (Várható megjelenés: 2022. március)

kép forrása: moly.hu, kiadó: GABO

 

Fülszöveg:

Milyen célból érkezett Rudolf Kesselbach, a multimilliomos gyémántkereskedő Párizsba? Miért akarta előkeríteni Pierre Leducöt, a főváros alvilágának egyik figuráját? Mit jelent a gyémántkereskedő egyik dobozán szereplő 813-as szám? Többek között ezekre a kérdésekre kell választ találnia a rendőrségnek és Arsène Lupinnek, miután Kesselbachot kirabolva, holtan találják hotelszobájában, mellette a híres úri betörő névjegykártyájával. Minden jel arra utal, hogy Lupin a tettes, pedig egy titokzatos, feketébe öltözött alak is járja a főváros utcáit…

Maurice Leblanc különösen csavaros krimije most új, teljes fordításban jelenik meg.

Mindig jó érzés, amikor meglátja az ember, hogy általa régóta kinézett könyvsorozat új, ráadásul teljes fordítást kap.

 

Antti Tuomainen: A nyúlfaktor (Várható megjelenés: március 15.)

A nyúlfaktor
kép forrása: moly.hu, kiadó: Animus

Fülszöveg:

Az ​élet remekül élhető, ha az ember hajszálpontosan felméri, mely cselekedete milyen kockázattal vagy előnnyel jár, és mindig a legészszerűbben cselekszik. Henri Koskinen biztosításmatematikus az utolsó tizedesjegyig kiszámolja valamennyi döntésének minden lehetséges pozitív és negatív hatását. Aztán egy nap megörökli testvére kalandparkját, és a feje tetejére áll a világa. Hirtelen veszélyes bűnözők, irreálisan magas kamatozású hitelek zsákutcájába keveredik, ahol matematikailag kiszámíthatatlan, mikor válik erőszak áldozatává, vagy mikor kell neki magának erőszakot alkalmaznia. Henri a kalandparkban ismeri meg a festőművész Laurát, és rájön, hogy a művészet és a mindent elsöprő szerelem képletekben nem leírható. De vajon mit rejtenek a fagyasztóládák? Milyen hitelt kaphatnak a látogatók? Mitől lesz valaki élő emberből akasztott ember? És milyen a bedühödött Varánuszvonat? Ha szorult helyzetbe kerülünk, mit lehet kezdeni egy német–finn óriásnyúllal? A népszerű finn szerző regénye különös szereplőkben és abszurd szituációkban gazdag krimiparódia, amely egyszerre tartja fogva és nevetteti meg az olvasót, miközben egy percig sem biztat azzal, hogy az élet bármely pillanata kiszámítható lenne.

Ez a könyv a fülszövegével nyert meg magának. Kőhalmi műve után vevő vagyok mindenféle krimiparódiára.

 

Szollár Bence: Az emelet és más horrornovellák (Várható megjelenés: 2022. március)

kép forrása: moly.hu, kiadó: Pergamen Libro

Fülszöveg:

Gyilkos ​játékok, túlvilági gyerekek, életre-halálra szóló bújócska. Emberi szörnyeteggé vált szülő, bosszúszomjas diák, gyerekekre vadászó rémség. Csupán néhány téma Az emelet sötét novellái közül, amelyekkel a viszonylag csekély számú magyar horrorirodalmat igyekszünk most kibővíteni. Ezekben a rövid, ütős „rémpercesekben” felnőttek és gyerekek küzdenek meg hol egymással, hol legbelsőbb félelmeikkel. Rettegésük, bizonytalanságaik ismerős remegést válthatnak ki mindazok gyomrában, akik még emlékeznek rá, hogy soha nem szabad benézni az ágy alá, és a takarót elalvás előtt mindig nyakig fel kell húzni.

De leküzdhetjük-e a félelmet, a másvilág hívó szavát? Hol van a határ az élők és a holtak világa között? Vajon aki egyszer átlépett ezen a képzeletbeli vonalon, már végérvényesen elveszett?

A horror mélységei felszínre hozzák a bennünk tomboló feszültséget, hogy aztán a szórakoztatás erejével próbáljanak meg ismét lecsillapítani. A kötet novellafüzéreiben feltárulnak előttünk régi, elnyomott képzelgéseink, amelyek lelkünk sötét, pusztító, ám kétségtelenül valódi és elfojthatatlan lényét alkotják. Ideje teret engednünk a félelmeinknek.

Nagyon várom már, hogy fizikai formájában kezemben tarthassam a könyvet! Miért? Azt majd csak később árulom el! ;)

 

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el... (Várható megjelenés: március 9.)

kép forrása: moly.hu, kiadó: Helikon

Fülszöveg:

Különös ​körülmények között nevelkednek a világtól elzárt magániskola, Hailsham növendékei. Noha minden szempontból kitűnő nevelést kapnak, tanáraik mintha egyszerre tartanának tőlük és szánnák őket. A diákok megtanulják, hogy különlegesnek számítanak, és hogy kiváló egészségük megőrzése nem csupán önmaguk érdeke, hanem a társadalomé is. Ám furcsa módon a külvilágról, melyet majdan szolgálniuk kell, szinte semmit nem tudnak. S ahogy múlnak az évek, az idillinek tetsző elszigeteltségben lassan ráébrednek, hogy az egyre gyakrabban megtapasztalt félreértések, zavaró ellentmondások hátterében sötét titok bújik meg.

Az egykori diák, Kathy, harmincas évei elején idézi fel hailshami emlékeit, amikor felbukkan az életében két régi iskolai barátja, Ruth és Tommy. Miközben megújul és megerősödik barátsága Ruthszal, parázsló tinivonzalma Tommy iránt pedig szerelemmé kezd érni, az elfojtott emlékek nyugtalanítóan a felszínre törnek, s a visszatekintés felismerései következtében a barátoknak újra szembe kell nézniük a gyermekkoruk hátterében rejtőző igazsággal, mely egész életüket meghatározza. Ám a drámai őszinteségű szembesülés talán túl későn érkezik el mindhármójuk számára, kapcsolatuk szövevényének szálait már nem bogozhatja szét megnyugtatóan.

A Napok romjai szerzőjének megtévesztő egyszerűséggel kibontakozó remekműve rendkívüli érzékenységgel tárja elénk a remény és az elfogadás, beletörődés időtlen drámáját. A visszafogott nyelvezet csalóka látszata mögött páratlan érzelmi mélység rejlik, melyet kiaknázva Ishiguro merészen újszerű megközelítésben vizsgálja egy napjainkban igen aktuális társadalmi kérdés erkölcsi szempontjait.

A regény számos nyelven óriási sikert aratott, 2005-ös megjelenését követően rövid időn belül több jelentős irodalmi díjat is elnyert, és a Time magazin beválogatta a száz legjobb angol nyelvű regény közé.

Nagyon örülök, hogy a Helikon vette át az író életművének kiadását, lelkesen várom a köteteket.

 

Andrew Leatherbarrow: Csernobil 01:23:40 (Várható megjelenés: április 25.)

kép forrása: moly.hu, Kiadó: Athenaeum

Fülszöveg:

1986. ​április 26-án, 01:23:40-kor Alekszander Akimov megnyomta a vészleállító gombot a csernobili négyes reaktorblokkban. Ami történt, azóta történelem – Csernobil fogalommá vált, az események pedig évtizedeken át egymásnak ellentmondó, eltúlzott és pontatlan történeteket szültek. A szerző ötéves kutatómunkának eredménye egy átfogó és olvasmányos beszámoló arról, mi is történt valójában. A reaktorok működését is közérthetően bemutató könyv egyben a szerző saját, hirtelen jött utazásának története is, amellyel a még mindig elhagyatott Pripjatyba és a tágabb csernobili zónába vezeti az olvasót. A mintegy 32 oldalnyi, a mai Pripjatyról készült fotókkal és az erőmű műszaki ábráival kiegészített Csernobil 01:23:40 a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófájáról készült lebilincselő, új beszámoló. A grafikus és fotografikus szerző Angliában él a családjával. 2011-ben járt először Csernobilban, és megszállottja lett a nukleáris katasztrófia történetének. Könyve világszerte hatalmas siker lett.

Eddig sose olvastam/hallottam Csernobil teljes történetét, remélem ez a könyv valóban teljes képet ad a történtekről.

 

Danny Trejo - Hugh Garvey: Trejo's Tacos (Várható megjelenés: május 23.)

kép forrása: moly.hu, kiadó: Kossuth Kiadó

Fülszöveg:

Hollywood ​legrosszabb jófiúja 75 receptet oszt meg az olvasókkal, amelyektől a Trejo's Tacos Los Angeles egyik kihagyhatatlan éttermének számít, ha tacókról, donutokról és egyéb finomságokról van szó.

Jóval azelőtt, hogy hollywoodi sztár lett volna, Trejo gyakran viccelődött édesanyjával azon, hogy kellene nyitniuk egy éttermet. Néhány letartóztatással, pár bokszolói címmel és több mint 300 filmmel később Hollywood kedvenc rosszfiúja meg is valósította ezt a Trejo's Tacos nevű étteremmel. Elképesztő útja a börtöntől a színészi pályáig, a névtelen alkoholisták és kábítószerfüggők mellett betöltött segítői szereptől egészen odáig, hogy befutott étteremtulajdonos lett, páratlan sikertörténet.

A Trejo's Tacosban nemcsak 75 receptet tesz közzé – köztük olyan klasszikus kedvenceket is, mint a sült húsok, vegán karfioltacók vagy a pihe-puha és édes, cukros-fahéjas fánkok –, hanem bepillantást enged az életébe is. Élménydús történeteivel lerója tiszteletét gyökerei, szülővárosa, Los Angeles vibráló latino kultúrája, valamint minden színes egyéniség előtt, akik segítették álmai megvalósításában.

Ez is olyan könyvnek tűnik, ami a hétköznapi főzésekhez remek inspirációt nyújthat, szerintem érdemes lesz beszerezni.


BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!