3/04/2022

Megjelenések, amiket nagyon várok - Tavasz I.

   Ebben a posztban igyekszem összegyűjteni azokat a szórakoztató irodalmi megjelenéseket, amik a következő hónapokban érdekesek lesznek számomra. Lehet első körben ki fog maradni pár cím, ezeket később pótolni fogom, érdemes visszanézni! ;)

A. K. Larkwood: A Kimondatlan Név (Várható megjelenés: március 8.)

A Kimondatlan Név
Kép forrása: moly.hu, kiadó: Agave Könyvek

Fülszöveg:

Mi lenne, ha tudnád, hogyan és mikor fogsz meghalni?

Kszorvejt az ősi mágia egyik szektája nevelte. Mindig is tudta, hogy a tizennegyedik születésnapján felmászik majd a hegyre, belép a szentélybe, és az istenük, a Kimondatlan áldozata lesz. Ám a halála napján felkeresi egy nagy hatalmú varázsló, és lehetőséget kínál neki: fordítson hátat a végzetének, hogy tolvajjá, kémmé és orgyilkossá váljon – a varázsló hű fegyverévé. A lány sosem akart értelmetlen halált halni, ezért elfogadja az ajánlatot.

Kezdetben segít megdönteni egy ország vezetését és visszaadni a varázslónak a hatalmát, aztán a megbízásából kutatni kezd egy ereklye után, amely számos világot képes lenne megváltoztatni.

Eljön azonban a nap, amitől Kszorvej mindvégig rettegett. Szembetalálkozik régi szektájával, amelynek tagjai ugyanazt a mágikus tárgyat keresik. Kszorverjnek el kell számolnia a múltjával, ráadásul szembesül a ténnyel, hogy az istenek nem felejtenek, és idővel minden adósságot meg kell fizetni…

Korábban már említettem, hogy idén sokkal több fantasyt szeretnék olvasni. A fülszöveg elsőre megnyert magának, kíváncsian várom a történetet.

Nikolasz Dimitrov: Valóságok dílere (várható megjelenés: március 15.)

Kép forrása: moly.hu, kiadó: Metropolis Media
 

Fülszöveg:

A ​közeli jövő Szingapúrja a világ legkorszerűbb technológiái, a pénzmosás és a szórakozás fellegvárává vált. A fogyasztás eddig soha nem látott mértéket öltött, az erkölcs kiment a divatból, a vallások pedig annyit érnek, mint a gyorséttermek ételei. Az emberiséget bemocskolta az egyre szélsőségesebb kicsapongás. Az elit pedig új, különleges szórakozást talált magának – egy Személyes Valóság nevű digitális drogot. Ez képes kielégíteni a leggonoszabb és legbűnösebb fantáziákat, és segíthet elérni a tudat számára a „halhatatlanságot”.

Zoltán Varga ipari kém azt a feladatot kapja, hogy épüljön be a befolyásos médiavállalat berkeibe, amely a digitális drog tömeges terjesztésére készül. Az új vallás háborítatlan élvezetet és örök életet ígér a szintetikus, személyre szabott valóságban. A férfinak ki kell derítenie az ominózus projekt lényegét, de közben beszippantja az ördögi játék: a milliókat érintő pornográf kísérlettől a világ fontosabb vallásainak megbuktatásáig. Az események alakulása azonban rövid idő alatt a feje tetejére fordít minden tervet, és Zoltán, aki ekkor már a Valóságok Tervezője, felfedezi a megdöbbentő igazságot…

Pompás borítóval fog érkezni a kötet, melyhez remélhetőleg remek beltartalom társul.


Neal Shusterman: Kaszás (várható megjelenés: március 17.)

Kép forrása: moly.hu, kiadó: Lampion Könyvek
 

Fülszöveg:

Egy ​tökéletes világban nincs mitől félni. Vagy mégis?
Sodró és gondolatébresztő regény Neal Shustermantól, a New York Times bestsellerszerzőjétől.

A nem túl távoli jövőben megszűnt az éhezés, a betegség, a háború és a szenvedés. Az emberiség mindezt maga mögött hagyta, sőt a halál felett is győzelmet aratott, és az emberek újra meg újra megválaszthatják saját életkorukat. De a népesség száma mégsem növekedhet a végtelenségig, ezért a hivatásos kaszásoknak időnként kötelességük véletlenszerűen „begyűjteni” az embereket.
Nagytiszteletű Faraday kaszás egy tizenhat éves lányt és fiút választ maga mellé inasnak, habár sem Citra, sem Rowan nem vágyik erre a szerepre. A két fiatalnak nemcsak a mesterség fortélyait és a legkülönfélébb harcművészeteket kell elsajátítania, hanem legalább ennyire fontos, hogy megértsék ennek a különleges hivatásnak a fontosságát és a vele járó erkölcsi dilemmákat.
Kaszás azonban csak az egyikükből lehet, és a kiválasztott első feladata épp a vesztes begyűjtése lesz.

A Kaszások kora-trilógia első része.

Már több mint húsz országban megjelent!

Időnként érdemes egy-egy mai ifjúsági regényt elolvasni, engem például kifejezetten érdekel, milyen sztorikkal próbálják a kisebbeket megnyerni maguknak az írók. Ígéretesnek tűnik a fülszöveg alapján.


John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság (Várható megjelenés: március 22.)

Kép forrása: moly.hu, kiadó: Agave Könyvek

Fülszöveg:

Amikor ​a Covid-19 végigsöpör New Yorkon, Jamie Gray egy ételszállító app futáraként kénytelen dolgozni. Kilátástalan helyzete azonban csak addig tart, amíg egy rendelés teljesítése során összefut Tommal, akivel érintőlegesen ismerik egymást régről. Tom a saját szavai szerint egy „állatjogi szervezetnek” dolgozik, és a csapatának sürgősen szüksége lenne egy egyszerű rakodómunkásra. Jamie, aki bármi mást szívesebben csinálna a futárkodáson kívül, azonnal elvállalja a munkát.

Tom csak azt nem köti Jamie orrára, hogy az állatok, amelyekről a csapat gondoskodik, nem a Földön élnek. Legalábbis nem a mi Földünkön. Egy alternatív dimenzióban gigászi, dinoszaurusz-szerű, kaidzsúnak nevezett teremtmények kószálnak emberek nélküli, trópusi világukban. Ők az univerzum legnagyobb és legveszélyesebb pandái, és most bajban vannak. Ugyanis nemcsak a Kaidzsú Állatvédő Társaság talált utat magának ebbe az alternatív világba, hanem mások is. Óvatlanságukért pedig milliók fizethetnek az életükkel a mi Földünkön.

Scalzit a Vének háborúja óta kedvelem (Jut eszembe, azt is folytatni kellene...), jónak ígérkezik ez a műve is. :)

 

Elhagyott part - Szerkesztő Blake Crouch (Várható megjelenés: április 5.)

Kép forrása: moly.hu, Kiadó: Agave Könyvek 

Fülszöveg:

Egy ​ VR-játékfejlesztő egy kódolási hiba következtében létrehoz egy szuperintelligenciát. A távoli jövőben emberek kis kolóniája visszaküld a Földre egy katonát, ám a küldetés nem várt fordulatot vesz. Egy megtermékenyítéssel foglalkozó cég a főbb tulajdonságok befolyásolása mellett már különböző projekciókat is készít a szülőknek, hogy születendő gyermekük milyen életre számíthat.

2019-ben az Amazon felkérte Blake Crouchot, hogy állítson össze egy hat történetből álló sci-fi antológiát az Original Stories-sorozatuk keretében. Crouch ennek alkalmából írta meg Elhagyott part című kisregényét, valamint e mellett bemutat egy-egy izgalmas novellát a műfaj elmúlt időszakának legismertebb szerzőitől. A történetek közt egyaránt található klasszikusabb hangvételű, Philip K. Dicket felidéző írás és olyan realistább gondolatmenet is, ami akár már holnap megvalósulhat.

N. K. Jemisin Szükségbőr című novelláját Hugo-díjjal tüntették ki 2020-ban, míg az Elhagyott partot várhatóan Neil Burger fogja filmre adaptálni.

Két kedvelt íróm, Crouch és Weir novelláját is tartalmazza a kötet, remélem nem fognak csalódást okozni.

 

Dmitry Glukhovsky: Poszt 2. (várható megjelenés: április 11.)

Kép forrása: moly.hu, kiadó: Helikon

Fülszöveg:

Jura ​Liszicin, a fiatal kozák százados váratlan megbízatást kap a polgárháborúkban darabjaira szakadt Oroszország egyeduralkodójától: egy válogatott különítmény élére állva derítse ki, mi történt a jaroszlavli poszton, amelynek lakói egy állítólagos lázadás óta nem adtak életjelet magukról. Ezzel egy időben a „megszállottak” által elpusztított keleti határőrállomás megsüketült túlélői, Jegor, valamint a néhai katonaszerelmétől terhes Misell viszontagságos útra indulnak a főváros felé, hogy figyelmeztessék az embereket a közelgő veszedelemre. És miközben a jólét illúziójába merült, hatalmi intrikákkal behálózott Moszkva a cár apjának szentté avatására készül, a város határában megjelennek a gyilkos ragályt, a hallás útján terjedő „sátánimát” hordozó fertőzöttek…
Dmitry Glukhovsky legújabb regényével ismételten bebizonyítja, hogy joggal tartják a kortárs orosz próza egyik legizgalmasabb szerzőjének. A Poszt 2 előzményének posztapokaliptikus világát tovább építő, megdöbbentő fordulatokban és gondolatébresztő dilemmákban gazdag kalandtörténet: egy rejtélyes járványról, a tömegtudatot háborús pszichózisba taszító politikáról, a történelmi bűnök örökös körforgásáról, a túlélésért folytatott elkeseredett küzdelemről… és nem utolsósorban a feltámadás reményéről.
Dmitry Glukhovsky (sz. 1979) az új orosz irodalom világszerte népszerű szerzője. Bemutatkozó regénye, az atomháború utáni Moszkvában játszódó Metró 2033 számos országban bestseller lett. Posztapokaliptikus sikerkönyvét később trilógiává bővítette (Metró 2034 és 2035), de írt történelmi kalandregényt (Szürkület), sci-fi elemekkel átszőtt szatirikus elbeszéléskötetet (Orosz népellenes mesék), nagyszabású negatív utópiát (Futu.re) és az okostelefonok világára fókuszáló modern bűnregényt (Text) is.
Poszt 2 című legújabb regénye 2021-ben jelent meg, előzményéhez hasonlóan először hangoskönyv formájában.

Bár még az első részt se olvastam, számomra Glukhovsky neve garancia a kikapcsolódásra.

 

Christopher Buehlman: A fekete nyelvű tolvaj (Várható megjelenés: április 12.)

Kép forrása: moly.hu, kiadó: Agave Könyvek

Fülszöveg:

Tízezer ​fiunk mind ellened szegül
Fekete nyelvükön esküszó hevül
Bosszújuk elér, hiába menekülsz

Kinch Na Shannack kisebb vagyonnal tartozik a Szedők Céhének, amiért kiképezték a tolvajok mesterségére, vagyis a zárfeltörésre, késharcra, falmászásra, zuhanás tompításra, hazugság szövésre és csapdaállításra, valamint pár apróbb varázstrükkre. Muszáj törlesztenie az adósságát, ezért elrejtőzött a régi erdei út mellett, hogy kirabolja az arra járó utazókat.

Ma azonban Kinch Na Shannack rossz célpontot választott.

Galva egy lovag, a kegyetlen goblinháborúk túlélője, és a halál istennőjének szolgálóleánya. A királynőjét keresi, aki eltűnt, miután az óriások lerohantak egy távoli, északi várost.

Kinch örülhet, hogy élve megúszta a sikertelen rablást, azonban a sorsa végzetesen összefonódik Galváéval. A tolvajt és a lovagot a közös ellenségek és a szokatlan veszélyek arra késztetik, hogy nagyszabású utazásra induljanak, amely során emberhúsra éhező goblinok és sötét vizekben vadászó krakenek várnak rájuk, a tisztesség pedig olyan fényűzés, amit kevesen engedhetnek meg maguknak.

Nagy a 'felhajtás' a könyv körül, bízom benne, hogy nem érdemtelenül.


Robert Jordan: A világ szeme (Az idő kereke I.) (Várható megjelenés: első negyedév, kiadó: Delta Vision)

Ehhez sajnos jelenleg nincs elérhető borító. Nagyon örültem, amikor megláttam, hogy felújítva kiadják a sorozatot, tizenévesen volt szerencsém az első részhez és akkor nagyon tetszett. Lelkesen várom. :)

Ti mely könyvek megjelenését várjátok? Írjátok meg kommentben! ;)


BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!