12/04/2022

Csak azért is könyvet karácsonyra! - I. rész, Bianka listája

Nehéz időket élünk: brutális infláció, ennek következményeként elszálló árak, viszont a fizetésünk nem feltétlenül követi ezeket a változásokat. Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy a könyv még mindig egy remek ötlet karácsonyra, nem szabad hagynunk, hogy a kultúra és a szórakozás kivesszen hétköznapjainkból. Egészen karácsonyig különböző listákkal igyekszünk segíteni a megfelelő ajándék megtalálásában. Mitől lesznek ezek különlegesek? Igyekeztünk olyan könyveket választani, amik könnyen beszerezhetőek, régi és új megjelenések egyaránt megtalálhatóak rajtuk.

Elsőként Bianka listáját olvashatjátok. Vele a Molyon ismerkedtem meg, könyvek terén remek ízlése van, jó érzékkel választ a szép- és szórakoztató irodalmon belül. Fogadjátok szeretettel az írását! :)


A 80-as évek és a számítógépes játékok rajongóinak kortól függetlenül kihagyhatatlan és bombabiztos ajándék a Ready Player One. Ez a főleg virtuális valóságban játszódó disztópia rettentő izgalmas, fordulatos cselekményben gazdag és bőven akad izgulnivaló is főszereplőinkért.

Aki az igazán romantikus, de nem sablonos történeteket kedveli, annak remek ajándék lehet Beth O’Leary: Otthoncsere című könyve. Szerethető karakterekkel, igazán szívmelengető olvasmány a téli hideg napokon. Az írónő többi könyve is hasonlóan jó, így azokat is bátran ajánlom.

Ha valaki a történelem szerelmesének ajándékozna könyvet, akkor tökéletes választás lehet Mark Zusak könyve, A könyvtolvaj, mely a 2. világháború idejébe repít minket vissza. Bár szomorú és nehéz időszakban játszódik, ráadásul egy, a náci Németországban bújtatott zsidó fiú az egyik főszereplője, ennek ellenére mégis egy csodálatos történet a barátságról és az önzetlenségről.

Ugyan nem kifejezetten csak férfiaknak javasolnám Jo Nesbo: A hóember című könyvét, mégis jó ajándék lehet férfi családtagjainknak vagy ismerőseinknek. Nem szűkölködik izgalmakban és fordulatos cselekményben, szerintem bírni kell gyomorral az egyes jeleneteket. A belőle készült film zseniális lett, illetve a sorozat többi része is hasonlóan bravúros.

Ha már a férfiaknak ajánlottam, akkor álljon itt egy feminista könyv is, hiszen ez olyan, amit mindenkinek el kellene olvasnia. Alice Walker Bíborszín című könyve nemcsak hogy feminista, de a főszereplő Celie által az afroamerikai kisebbségnek is hangot ad benne az írónő. A könyv érdekessége, hogy levélregény formátumban íródott, ami szerintem még érzékletesebbé teszi ezt a rendkívül fontos történetet.

Miranda Cowley Heller: Papírpalota című könyve nemcsak a csodás borítója miatt lehet pompás ajándék a fa alá. Szívből ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik nem riadnak meg az erősebb témákat boncolgató történetektől, mert itt van például családon belüli erőszak, megcsalás, a házasság nehézségeit boncolgató kérdések. Ennek ellenére egy igazán lebilincselő mű, csodaszép tájleírásokkal és lenyűgöző cselekménnyel.

A fiatalabbak korosztály sem marad ajánló nélkül, ám szerintem ezt a képregényt mindenki élvezheti kortól függetlenül. Bryan Lee O'Malley: Repeta című képregénye a lenyűgöző képi világon túl komoly mondanivalóval is bír: fogadjuk el, amink van, és abból próbáljuk meg kihozni a legtöbbet, mert attól, hogy az életünk egyes területe lehetne jobb is, lehet, hogy valami más pont, hogy attól lenne rosszabb.

A klasszikus műfaj kedvelőinek egy igazán elgondolkodtató könyvet ajánlanék: George Orwell: 1984 művét. Nem kifejezetten illik a karácsonyi hangulathoz, sőt, meglehetősen sötét és komor a légkör a könyvben, hiszen ez egy disztópia, mégis nagyon aktuális napjainkban is a cselekménye. Ebben a műfajban szintén telitalálat lehet a szerző másik könyve, az Állatfarm. Aki szereti a szép borítókat, kedvére válogathat a kiadások között, hiszen jó pár, szebbnél szebb kiadásban megjelentek ezek a könyvek.

Kezdő (és haladó) sci-fi olvasóknak, akik a humort is szeretik a legtökéletesebb ajándék lehet A Kaidzsú Állatvédő Társaság John Scalzitól. Az idei év egyik kedvence volt számomra, sokszor hangosan nevettem rajta. Izgalmas, pörgős, rövidke könyv a maga 300 oldalával, amiből megtudhatjuk kik azok a kaidzsúk, ha valaki eddig még nem ismerte volna ezeket az érdekes lényeket.

+1 igazán karácsonyi történet, ha valaki az ünnephez illő könyvet szán ajándékba: Sarah Morgan: Gyere hozzám karácsonykor. Már a borító is egy igazán kedves, könnyed karácsonyi történetet sejtet és a beltartalom is hasonlóan szép, nem mellesleg még humoros is. Kifejezetten a romantika rajongóinak ajánlanám.


Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!