12/02/2022

Szórakoztató szörnymentés - John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Kaijū (怪獣 kaidzsú) (magyarul: idegen szörnyeteg)[1] egy filmműfaj, mely általában a japán városokat megtámadó vagy egymással harcoló szörnyek szerepeltetésére épül. A műfaj a tokuszacu (speciáliseffekt-központú) filmek egy alműfaja.

A kapcsolódó kifejezések közé tartozik még a kaijū eiga (怪獣映画 kaidzsú eiga, rémfilm) amely egy vagy több óriásszörnyet tartalmaz; kaijin(怪人, kaidzsin; emberszerű szörnyekre utalva) és a daikaiju (大怪獣 daikaijū, óriás kaidzsú), amely kifejezetten nagyobb fajta szörnyekre utal. (Forrás)

A Kaidzsú Állatvédő Társaság
Agave Könyvek, 2022, 312 oldal, puhatáblás (saját kép)


    John Scalzi nagy népszerűségnek örvend kis hazánkban. Szerintem elég, ha csak a Vének háborúját említem, és az is tudja, hogy kiről van szó, aki nem jártas a sci-fi világában. A covidos évek nála sem múltak el nyomtalanul: az utószóban említi, hogy 2020 végén egy ismeretlen betegség ágynak döntötte, két hónapig képtelen volt alkotni. 2021 elején egy technikai probléma miatt elveszett az addig írt, súlyos és komplex regénye, ezért úgy döntött, hogy azt az ötletét egy ideig jegeli, és így megszületett A Kaidzsú Állatvédő Társaság. Elmondása szerint igazán élvezte írni, valamint hálás ennek a könyvnek, mert élénkítően hatott rá. Ahogy fogalmaz, ez az ő ,,popdala", és egy ilyenre mindenkinek szüksége van egy hosszabban tartó sötét időszak után.

    A történet, nem meglepő módon, a járvány elején kezdődik New Yorkban. Jamie Gray a füdmüd ételfutáraként kénytelen dolgozni, miután főnöke, Rob Sanders a féléves értékelése után kirúgja a cégtől. Egy rendelés teljesítésekor találkozik Tommal, akivel csak futólagosan ismerik egymást. Tom találkozásaik során egy anyagmozgató állást ajánl Jamienek az ,,állatjogi szervezetnél", ahol ő is tevékenykedik. Főhősünk gondolkodás nélkül elfogadja a lehetőséget. Tom egyet felejtett el közölni, nem az általuk ismert Földön történik majd a munkavégzés, és az állatok sem éppen olyanok, mint az Animal Planet műsorán. Ebben az alternatív dimenzióban a hatalmas, kaidzsúknak nevezett, dinoszaurusz szerű lények élnek, őket tanulmányozzák, egyben óvják a speciálisan összeválogatott egységek. A problémák akkor kezdődnek, amikor egy ,,turistacsoport" tagjaként feltűnik Rob, Jamie egykori főnöke, és feltűnően nagy érdeklődést mutat a kaidzsúkkal kapcsolatban...

    Ez a könyv valóban egy popdal, ahogy Scalzi is említette. Könnyed és egyszerű a sztori, mely bár végtelenül kiszámítható, mégsem von le semmit szórakoztató mivoltából. Kellően fantáziadús, nekem például nagyon tetszett, hogy a kaidzsúk valahol az élőlények és a gépek között tanyáznak, köszönhetően a bennük található atomreaktornak. És a nevek, amiket kaptak... Ott van például Bella és Edward. Ezen indokolatlanul sokat somolyogtam, talán amiatt is, mert ki nem állhatom az Alkonyatot, erre ez a két "szörny" megkapja az ottani főszereplők neveit. :D Karakterek tekintetében sem lehet okunk a panaszra, mindegyik kedvelhető a maga módján. Kiemelném az újoncokat, akik Jamievel érkeznek, a piszkálódásaik számomra élményszámba mentek. A könyv igazi varázsa szerintem az, hogy a kötet keretét aktuális események adták (Covid, amerikai elnökválasztás), és így valahogy az olvasónak is könnyebben ment a kikapcsolódás, ahogy Jamie-ék átkeltek a másik univerzumba. Fűszerként az egészet átjárja a humor, nem egyszer nevettem fel hangosan olvasás közben. Egyetlen kisebb hibája a kötetnek a fordítás, egy-két helyen kicsit zavaros.

    2022 egyik legszórakoztatóbb sci-fi regénye ez, egy igazi aduász. Olvasási válság? Nem tudod mi legyen a következő olvasmányod? Valami habkönnyűre vágysz egy megterhelő történet után? Ne keress tovább, vár A Kaidzsú Állatvédő Társaság! 5 üst. :)

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!