3/14/2023

Az ország, amiben nem szeretnél élni - Tolnai Panka: Elzárkózás

Tolnai Pankának már a második regénye jelent meg a Delta Vision gondozásában. A Zombifarm szerintem egészen szórakoztató volt a maga nemében, anno ebben a bejegyzésben értékeltem. Az Elzárkózás szintén Magyarországon játszódik, egész pontosan 2060-ban. Az elkerülhetetlennek tűnő klímakatasztrófa miatt az ország 25 éve minden szinten elszigetelte magát  és felvette az Új-Magyarország nevet. Senki sem tud semmit az államformáról, azonban amikor eljön a negyedévszázados évforduló, meghívnak egy europaneumi újságírót, Gareth Villesteint, hogy bemutathassa a körülményeket. Gareth magyar származású, véletlenül ragadt kint az elzárkózás idején, így örömmel fogadja el a felkérést. A kíváncsiság mellett abban reménykedik, hogy szülőhazájában megtalálhatja mindazt, amit Europaneumból hiányol. Azonban nem az fogadja, amire előzőleg számított...

Delta Vision, 2022, 378 oldal, puhatáblás (saját kép)

A fülszöveg nem félrevezető, valóban egy kőkemény disztópiát kap kezébe az olvasó. Europaneum, ami az Európai Unió ,,örököse", a bevezetett intézkedésekkel sikeresen talpra áll egy sanyarú időszak után. Ez azonban nincs mindenki ínyére, hiszen jelentős lemondásokkal, korlátozásokkal jár. Gareth és Beth évek óta odázza a családalapítást, nagyrészt a férfi munkája miatt. Érthető módon főhősünk nem egy ilyen környezetben szeretné felnevelni gyermekét, ezért is örül az új-magyarországi felkérés miatt, hátha az ottani körülmények alkalmasabbak. Alig tölt el pár órát szülőföldjén, rá kell jönnie, nem véletlenül került fal mögé az ország.

A Zombifarm után nem gondoltam volna, hogy ennyire komor kötettel jelentkezik Tolnai. Azt hozzá kell tennem, a világ és kis hazánk mai állását tekintve nem is születhet pozitív írás a jövőre nézve. Egy olyan Magyarország elevenedik meg előttünk, amit a legrosszabb ellenségeinknek sem kívánnánk. Köztársaságnak tűnik, hiszen rendelkezik egy szabályos keretek között megválasztott miniszterelnökkel, azonban később megtudjuk, hogy nem véletlenül van az ország élén évek óta. Hatalmának fenntartásában nagy segítség a katonaság, ami voltaképp az egyetlen lehetőség, ha az ember viszonylagos jólétben akar élni. Ugyanis a katasztrófa után az országban az idő olyan, mintha visszafelé kezdett volna járni... Nem szeretném ,,lelőni a poént", de például az, hogy újra bevezetésre került a jegyrendszer, szerintem elég sokat elárul, valójában milyen állapotok uralkodnak. Erősen érezteti hatását, hogy Tolnai aktuálpolitikai reflektálásokkal építette fel ezt a környezetet (,,A hátra az új előre."). Én csak remélni tudom, hogy nem ez az oka annak, hogy nem kapott eddig nagyobb  figyelmet a könyv. Lélekbe maróan mutatja be, mi lehet akkor, ha mindent az eddigiek szerint hagyunk folytatódni. Ehhez kapcsolódóan megosztanám az egyik kedvenc idézetemet a műből:

,,Ha az embereket nem képzed kellőképpen, akkor elbutulnak, és többé nem gondolkodnak. Ha pedig nem gondolkodnak, akkor beállnak a sorba és bólogatnak, hogy leplezzék a tudatlanságukat, Új-Magyarországon pontosan ez történt. Aki mégis megkérdőjelezi a dolgokat, az hamar a gettóban találja magát..."

Egy Molyos értékelésben írták, hogy túlságosan kiszámítható a cselekmény. Ezzel csak részben tudok egyetérteni: egy ilyen rezsimnél mindig lesz, aki látja, hogy nem tartható fent az állapot, változtatni kell rajta. Ebben az esetben nyilván tudhatjuk nagyjából, hogy mire számíthatunk. A befejezés kapcsán viszont úgy gondolom, hogy így volt jó, ahogy olvashattam, az előzmények fényében egy habos-babos lezárás elvette volna az egész élét. 

Száz szónak is egy a vége, én csak ajánlani tudom ezt a könyvet. Remélem többen is felfedezik majd maguknak Tolnai Pankát, érdemes lesz rá figyelni a jövőben. Négy és fél üst az ötből.

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!