3/11/2023

Akár ilyen is lehetett volna a hazánk - Kondor Vilmos: Második Magyar Köztársaság

Tavaly új regénnyel jelentkezett Kondor Vilmos, akinek személyét a mai napig csak kérdések lengik körül. A Második Magyar Köztársaságban eljátszott a gondolattal, milyen is lett volna, ha hazánk a II. világháborúban különbékét köt a szövetségesekkel. A történet során egy ismerős, mégis idegen Budapest tárul fel előttünk, ahol a kommunisták és nyilasok helyett kikötői csempészbandák és jampecok vannak. Érdekesség, hogy ezt a könyvét már az Open Books jelentette meg (korábban a Libri tudhatta szerzői között), így várhatóan a jövőben érdemes lesz figyelni a kiadót. A megszokott minőséget kapjuk, esetleg valami újat? Az értékelésből kiderül.

2022, 580 oldal, Open Books, puhafedeles (saját kép)

1966. június 26.: a Beatles első magyarországi koncertjén készül fellépni a Nemzeti Stadionban. Az eseményt majdnem meghiúsítja egy gyilkosság, a zenekar egyik hangtechnikusát holtan találják a színfalak mögött. Kádár Jánosnak, a Budapesti Rendőrkapitányság vezetőjének sürgősen eredmények kellenek az üggyel kapcsolatban, ezért Nemes Albert nyomozóra bízza azt. A fiatalemberhez egy skót detektív csatlakozik, hogy kiderítsék, kinek állhatott útjában a road. A páros nehezen szokik össze, nyomozásukat rendre zsákutcák övezik; és amikor már azt hinnék, hogy jó úton járnak, egy sokkal súlyosabb és sötétebb bűnre bukkannak.

Bevallom, amikor megtudtam, hogy megjelent ez a regény, azt hittem, a Bűnös Budapest-ciklus lesz átültetve egy alternatív valóságba. Olvasás után bátran állíthatom, ez egy az egyben nem igaz, viszont tény, a történet során feltűnnek régi ismerősök. Nemes Albert figurája csak nagyon halványan emlékeztet Gordon Zsigmondéra, persze ha akarunk, tudunk párhuzamokat vonni kettejük között (Példának okáért a sport, míg Gordon az ökölvívással, Nemes a kajakkal vezeti le a feszültségét.). Szerintem felesleges a hasonlítgatás, a felügyelő karaktere érdekes, érdemes felfedezni magunknak. Szereplők tekintetében nem lehet oka panaszra az olvasónak, kellő gonddal lettek kidolgozva és összeválogatva, remek gárdát alkotnak. Egy-két kedvencemet kiemelném: Millát, aki Nemes közeli barátja: az 1956-os események során félig lebénult lány igazi színfolt a sok férfi között, nélküle talán nem is lenne igazi az összhatás. Kádár János, mint rendőrfőkapitány szerintem zseniális lett. Részben egy átlagos, korabeli magyarnak gondolhatjuk, de a személyisége kölcsönöz neki egyfajta kiismerhetetlenséget, ami izgalmassá teszi. A mellékszereplők felett se fussunk át az olvasás során, garantálom, hogy nem bánja meg senki. (Külön ajánlom a Játékost! ;))

Én azért is szeretem Kondor műveit, mert jól vannak felépítve, a történet nem csapong. A Második Magyar Köztársaságban is szépen haladnak egymás mellett a jelen történései és a múlt visszaemlékezései, hogy aztán végül megkapjuk a komor megoldást az esetre. Kellő tempóban mélyül el a cselekmény, és ez a fokozatosság magával ragadja az olvasót, gyorsan lehet vele haladni. A másik dolog, ami sikerre ítéli a könyvet, az az, hogy olyan helyszíneken játszódik a történet, amiket egy átlagember, ha nem is úgy, mint a tenyerét, de kellőképp ismer. Az csak egy bónusz, ha az adott utcák, terek környékén lakott hosszú éven át, vagy sokat mozgott Budapesten belül, úgy még jobban át tudja adni magát a leírásoknak, a ,,Milyen lett volna, ha..." felvetéseknek. A Szabadkikötő csempészbandás, elkerített kis világa szintén magával ragadó, hangulatilag nagyon passzol a megelevenített hatvanas évekhez. Itt a Hungária már a fénykorát idézi, igaz nincsenek név szerint megemlítve: a Hotel Mentol nevű szórakozóhelyen nagyrészt az ő számaik szólnak, a helyi közönség örömére.

Nem tudom eldönteni, hogy mi lenne a jobb megoldás: ezen az alternatív síkon tovább haladni, és több második köztársaságos történettel előrukkolni, vagy meghagyni egyszeri, de igazán kiváló élménynek. Akárhogy is dönt a hazai krimiírás jelenlegi vezéralakja, mi olvasók nem fogunk rosszul járni. A fentiek alapján szerintem nem nehéz kitalálni, hogy nekem 5 üst a mű, mosolygós csillaggal ellátva.

A Második Magyar Köztársaságot jelölték a Zsoldos-díj közönségszavazásán, ezen a linken lehet rá szavazni március 31-ig. A szavazók között egy ajándékcsomag kerül majd kisorsolásra, ami Zsoldos Péter műveit tartalmazza. Ha Nektek is hasonlóan élményt okozott a mű, ne felejtsetek el rá voksolni!

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!