6/25/2023

A Paradicsom izgalmas ezredfordulója - Benyák Zoltán: Requiem I. - Egy különös tavasz emlékezete

Idén újabb hazai szerzővel erősített a Fumax Kiadó. Benyák Zoltán neve sokak számára ismerős lehet, ő írta többek közt A nagy illúziót és a Féktelen történet ifjúsági fantasy sorozatot is. A trilógiának szánt Requiem első részében Paradiso városába kalauzol el minket, ahol az ezredforduló közeledtével érdekes események láncolata veszi kezdetét. Nagyon vártam a kötet megjelenését, mert bár még nem olvastam Benyák úr egyik történetét sem, valószínűleg nem véletlenül jelent meg a Fumax égisze alatt az Egy különös tavasz emlékezete.

2023, Fumax Kiadó, 264 oldal, puhatáblás (saját kép)

Paradiso egy Európához közel fekvő sziget városkája, a külvilággal csupán egyetlen híd köti össze. Egész nyugalmasan telnek a hely hétköznapjai, azonban 1999-ben minden a feje tetejére áll. Három ismeretlen motoros zavarja fel a város csendjét; a katedrálisból eltűnik egy értékesnek tűnő festmény, amely után a pestisálarcban járkáló Doktor kezd el nyomozni, továbbá felbukkan az erdőben remeteként élő vén boszorkány, hogy megmentse egy lány életét. Hova futnak össze a szálak, miért éppen most történnek ezek?

Engem már a felvezető fejezetek megvettek kilóra, nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar magával ragad az írás. Valószínűleg ebben az is közrejátszott, hogy a szerző remekül bánik a szavakkal: hangulatosak és igényesek a leírások, bemutatások, a hosszabb eszmefuttatások, gondolatok pedig kifejezetten jól állnak a regénynek (bár Coelho szelleme megjelent egy-kettő után, de egye fene, belefért). A helyszínnek választott Paradicsom (aminek a neve a későbbiekben értelmet nyer majd ;) ) számomra olyan volt, mint egy amerikai és európai kisváros ötvözete, a két földrészre jellemző dolgok szinte természetesen jól megfértek egymás mellett, nem hatott idegennek. Okosan felépített és adagolt a történet, olvasás közben egyszer sem álltam meg kérdő arckifejezéssel, hogy akkor most mégis mi zajlik éppen. Itt viszont sajnos meg kell jegyeznem, a korrektúrázás miatt már többször ráncolnom kellett a homlokomat, érthetetlen hibák maradtak a végső kiadásban. Remélem a karácsonyra ígért második részben ilyeneknek már nyoma sem lesz, mert ha egyszer rááll az ember szeme a hibákra, az rendkívüli módon el tudja rontani az élményt.

Nemcsak a történet, de a szereplők miatt is érdemes belefogni a Requiembe. Tán már idejét sem tudom, mikor olvastam olyan kötetet, ahol mindegyik karakter teljesen lekötötte a figyelmemet, és izgalommal vártam, hogy újra felbukkanjon. Sandor és Pestis Doktor számomra a két legkedvesebb. Előbbinek nagyon szomorú a háttértörténete, és személyiségében megkapó a mélabú és a titokzatosság egyvelege, utóbbi pedig nagyon izgalmas, hiszen rengeteg kérdés merül a személyével kapcsolatban. Diktafonozása miatt akaratlanul is a Twin Peaks Cooper ügynöke jutott eszembe, nem tudom ez mennyire szándékos utalás a kultikus sorozatra. 

Talán a fentiek után nem meglepő, ha azt írom, balgaság lenne kihagyni Benyák regényét. Tűkön ülve várom, hova fogunk kilyukadni, még annak ellenére is, hogy az olvasottak alapján bibliai vonulata is lesz a történéseknek. Ajánlott az urban fantasy kedvelőinek, de azoknak is nyugodt szívvel adnám oda, akik még sosem olvastak ilyen jellegű könyvet, valószínűleg meghozza a kedvüket a hasonló művek felfedezéséhez. Négy üst a maximális öt üstből, a folytatások fényében azonban ez változhat! ;)

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!