6/10/2023

A jelen történései a jövőre kivetítve - Koncz Mars János: Humán kvartett

Koncz Mars János neve nem csak a Marsbook Kiadónál betöltött szerepe kapcsán lehet ismerős, emellett íróként is tevékenykedik. Eddig öt műve jelent meg, a Humán kvartett 2022-ben látott napvilágot. A négy kisregényt tartalmazó kötet a science-fiction keretein belül olyan kérdésekre keresi a választ, amik bennünk is felmerülhetnek, ha nyitott szemmel járunk a világban. A történetek egymástól függetlenek, térben és időben más-más világokba nyújtanak betekintést. Lássuk, hogy mit tud nekünk nyújtani!

2022, Marsbook Kiadó, 314 oldal, puhatáblás

A pokolba vezető út kövei az egyre erősebben jelenlevő kommunikációs gondokra reflektál. Az akciódús kezdés elsőre félrevezető lehet, de később világossá válik, hogy miért alkalmazta az író. Ambivalens érzéseim vannak a művel kapcsolatban, mivel egy érdekes témát vesz alapul, jól vezeti fel a problémát, azonban a kivitelezés nekem helyenként nem tetszett. A főszereplő szenegáli fiatalember túlságosan sztereotip módon van ábrázolva. Róla később megtudtam a szerzőtől, hogy egy valós személyről mintázta a karaktert, így egyből teljesen új értelmet nyert számomra a figura és a tettei. Ez egyébként vicces szituációkat tud teremteni a cselekményen belül. Nem értettem, hogy miért kell a fegyvereket és harci járműveket tételesen felsorolni, a történet szempontjából nem bírtak túlzott jelentőséggel. Szórakoztatónak szórakoztató, helyenként kicsit nyers, ez nem biztos, hogy mindenki ínyére való. Összességében érdekes elképzelést kapunk arról, hogy hova vezethet, ha nem figyelünk oda a normális információcserére.

Kimeríthetetlen témának tűnik a mesterséges intelligencia, ami nem csoda, tekintve milyen fejlődés figyelhető meg az utóbbi időszakban ezen a téren. Az Én egy MI ,,születésétől” kezdve, a gép szemszögéből mutatja be annak gondolatait, valamint azt, hogy mihez is kezdene az emberiséggel, ha már jobban megismerte őket. Kicsit sablonos, de a mai napig félelmetes belegondolni vagy olvasni, hogy akár úgy is gondolhatnak ránk, mi vagyunk az igazi, egyetlen ellenség. Ez a történet kifejezetten tetszett, a végén lévő csattanó remek esszenciája az emberiségnek.

A kötet második felében a hit és a társadalmi rétegek kérdéseit boncolgató alkotások kapnak szerepet. A Problémamegoldóban egy olyan világot ismerhetünk meg, ahol az iszlám már egy letisztult világvallás, így nem meglepő az sem, hogy a nők egyenjogúságot élveznek. Korrektül felépített történet, és bár tőlem távol áll minden, ami a hittel kapcsolatos, érdeklődve olvastam a benne található elmélkedéseket. Ezek jók gondolatébresztőknek is, miután leülepedett bennünk a mű. A záró kisregényben a hangsúly azon van, hogy a különféle technológiai újítások/felfedezések, köztük a robotika kinek az érdekét is szolgálja majd a jövőben. Az Olasz történet spekulációs írásnak kiváló, ez a leharcolt, szociálisan kissé reménytelennek tűnő világ egészen hangulatos, ám nekem sajnos ez tetszett a legkevésbé. Valahogy nem tudtam igazán ráhangolódni a történetre, nem kötött le.

Ez volt az első olvasásom Koncz Mars Jánostól, ezúton is köszönöm, hogy felkért a könyv értékelésére. Az írásokon érződik, hogy fantázia terén nem kell a szomszédba mennie, a világ történéseivel képben van, és nagyrészt jó következtetéseket von le ezekből. Stílusa kicsit hullámzó, mintha még nem találta volna meg a saját igazi ,,hangját”. Emiatt lehet az is, hogy egy művön belül a túl nyers, inkább véleménycikk szintű fogalmazástól eljutunk a szórakoztató, már-már hangos kacagásra ösztönző részekig. Egy biztos, a jövőben figyelemmel fogom kísérni, hogyan alakul írói pályafutása, érdekes színfoltja lehet a hazai közegnek. A Humán kvartett négy üstös, olvasásra ajánlott! J

Ha kedvet kaptatok a könyvhöz, akkor a kiadó weblapjáról tudjátok megrendelni, de akár a Könyvhéten is beszerezhetitek még a holnapi nap folyamán a Talentum House standájánál (Duna-korzó, K37-es stand).

BenGa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!