10/28/2021

[Recept] Paradicsomos húsgombóc BenGa módra

 Az utóbbi időben nagyon rákaptam a húsgombócok készítésére, így majd pár, jól sikerült receptet megosztok veletek. Elsőnek egy klasszikust mutatok,  icipici csavarral. :)

Tisztességes adag ebéd a roboráláshoz. 

Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús 
20 dkg rizs
1 db L-es tojás
1 liter passzírozott paradicsom 
só, bors, fokhagyma-granulátum, őrölt kömény, babérlevél ízlés szerint
3-4 evőkanál cukor
étkezési keményítő (ha a szósz sűrítéséhez kell) 

Kezdésnek készítsük el a húsgombócokat: a darált húst alaposan keverjük össze a rizzsel, a tojással, ízlés szerinti só, bors, és kömény mennyiséggel, majd hagyjuk 20 percig állni. Amint ez letelt, vizes kézzel (Hogy ne tapadjon hozzá a hús folyamatosan.) formázzunk a masszából közepes méretű gombócokat. Nem érdemes túlságosan nagyokat, amúgy is megdagadnak majd a rizs miatt. Nekem 16 darab jött ki belőle. 

Bevetés előtti sorakozó. 

Egy nagyobb lábosban hevítsünk fel egy kevés olajat, majd karamellizáljuk meg rajta a cukrot. Amint világosbarna a színe, öntsük rá a paradicsom felét, plusz egy kevés vizet, gyorsan keverjük össze. (Vigyázat, lehet kicsit fröcskölni fog!) Jöhet a paradicsom másik fele, és még körülbelül 4 dl víz. Forraljuk fel, tegyük bele óvatosan a gombócokat, majd fűszerezzük só-bors-fokhagyma-granulátum szentháromsággal, mártsuk bele a babérleveleket (Ha kisebb, akkor 4 darabot, nagyobbnál elég a 2.). Alacsony lángon én egy órán át főztem, a gombócok mérete szerintem igényelte ezt az időt. Természetesen időnként nézzünk rá, keverjük meg, félidőben pedig kóstoljuk meg a szósz, ilyenkor még bőven beállíthatjuk a nekünk megfelelő ízvilágot. (És ha nem felejtjük el, vegyük ki a babérleveleket, jó szolgálatot tettek ennyi idő alatt.) Az egy óra leteltével láthatjuk, hogy a szósz egészen besűrűsödött, de ha gondoljuk, egy púpos evőkanálnyi keményítőt keverjünk ki kevés vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk a szószhoz. Ezt a sűrítési technikát én nagyon szeretem, bár sokan ódzkodnak tőle. 

Főtt krumplival tálaljuk, jó étvágyat! Remélem ízleni fog, ha elkészítitek. :) 

BenGa


2 megjegyzés:

  1. Kedves BenGa,
    a húsgombóc kedvenc. Nálunk karalábés verzióban is nyerő.Fotót nem tudok prezentálni, mert nem volt idő rá. A gombócot én fele mennyiségű nagy lyukú (8-as) darálóból jött húsból és 3/4 bögre mosott nagykun, vagy egyéb kerek szemű rizsből, tojás nélkül, gluténmentes vegetával ízesítve készítem, ahogy Te. A 3-4 öklömnyi karalábét, néha egy sárgarépát is lereszelem (otthoni kertből még karalbélevelet is teszek hozzá tavasszal). Ezt nagy lábasban, ízesített vízben felforralom, beleteszem a gombócokat-így egyszerre főnek meg. Addig elkészül egy tejfölös habarás-gm liszttel, végül petrezselyemzöldet szórok rá.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól hangzik, egyszer el fogom készíteni! :) Köszönöm, hogy megosztotta a receptet. :)

    VálaszTörlés

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!