11/08/2021

[Értékelés] Simone St. James: Alkony Motel (thriller)

 James az USA Today és a New York Times bestseller írója. Első kísértettörténetét még középiskolásként alkotta. 20 évig a tévés kulisszák mogött dolgozott, utána gondolta úgy, ideje csak az írással foglalkoznia. Hozzánk az Agave Könyvek által jutott el idén az Alkony Motel révén. A címke szerint thriller könyvre számíthatunk, de szerintem ez csak nyomokban igaz rá.

Agave Könyvek, 2021, 384 oldal, EPUB


A cselekményt váltott szemszögből ismerhetjük meg. 1982-ben Viv története elevenedik meg, aki New Yorkba tart, egy jobb élet reményében. Végül Fellben köt ki, ahol a motel éjszakai recepciósa lesz, hogy ezáltal egy kis pénzhez jusson az út folytatásához. Ám itt dolgozni nem olyan sétagalopp, ahogy azt az ember képzelné, furcsa dolgok történnek a műszakok ideje alatt, és akkor a megoldatlan gyilkosságokat még nem is vettük figyelembe...
2017, Carly. Édesanyja halála után nyomozni kezd nagynénje, Viv után, aki 1982-ben rejtélyes körülmények között eltűnt az Alkony Motelből. Fellbe költözik, és ő is munkát vállal recepciósként, hátha így fényt tud deríteni halottnak hitt rokona sorsáról... 


James stílusa könnyedén befogadható, minimálisan sablonos csak (nyilván muszáj volt, hogy Király István is említve legyen a műben könyvei által). Amiben nagyon erős, az a leírások, hihetetlenül hangulatosan tudta a a környezetet bemutatni, vagy felvezetni egy-egy jelenetet. Maga a sztori nem egy nehezen emészthető dolog, könnyen lehet vele haladni; igaz a negyedénél van egy kisebb belassulás, ami az arra érzékenyeket könnyedén megakaszthatja. A váltott szemszög jól áll a könyvnek, ez a vége felé teljesedik ki igazán, onnantól kezdve nem tudtam leállni az olvasással. Fordulatokban sincs hiány, bár a főbb csattanókra az ember hamar rájöhet, ha van már tapasztalata a műfajjal kapcsolatban.

Egyetlen dolog szúrta a szemem, a két főszereplő túlságosan is hasonlónak tűnt végig, például ugyanúgy a motelben találnak rá a szerelemre, mindketten kis különcök a családjukon belül. Ellenben a mellékszereplők számomra sokkal jobbak és változatosabbak voltak, mintha rájuk több figyelmet szentelt volna James megalkotásukkor. A motelben megszállók bár erősen sztereotípak, mégis megvan bennük az a plusz, ami miatt felfigyelünk rájuk. Mrs. Bailey, aki csak azért jár a motelbe, hogy kiélhesse az alkohol iránti vágyát; Jamie, a helyi fiatal drogdíler, vagy éppen Mr. White mind-mind remek kiegészítője a történetnek. Nálam a pálmát Nick, illetve Alma-Marnie párosa vitte: előbbi sötét múltjával, utóbbiak pedig vagány hozzáállásukkal, ami a 80-as években a leírtak szerint nem volt mindennapi.

Összességében ez egy hangulatos krimi inkább, amiben bele lett keverve egy kis misztikum, plusz a thriller. Csak ajánlani tudom a borongós napokhoz, négy üst az ötből.

BenGa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!