11/06/2021

[Recept] Ötletek hétvégi ebédekhez II. (GM, TM)

 Folytatódik hétvégi sorozatom, ahol igyekszem ötletet adni, mit is lenne jó főzni a hét utolsó napjaiban. Ma lesz leves, főétel, és desszert is! ;)

A menü kétharamada


Kezdésnek egy ízletes gombakrémlevest ajánlok.

Gombakrémleves: randa, de finom.

Hozzávalók:

  • 500 gr barna csiperke
  • 300 gr leveles laskagomba
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 250 ml rizstejszín (az Alpro termékét ajánlom jó szívvel) 
  • só, bors, fokhagyma-granulátum ízlés szerint

A vöröshagymát apró kockákra, míg a gombákat (alapos tisztítás, szárítás után) fél centi vastag szeletekre vágjuk. Egy közepes lábosban kevés olajat melegítünk, majd ezen megdinszteljük a hagymát. Amikor már jónak érezzük, jöhetnek rá a gombák, pirítsuk őket addig, amíg levet nem eresztenek. Ezután mérsékeljük alatta a lángot, öntsük fel körülbelül 5-6 dl vízzel, majd fűszerezzük be. Mivel imádom a gombát, nem vittem ezt most túlzásba, sokkal jobban szeretem, amikor a zöldség íze teljesen dominál. 15-20 perc rotyogtatás után hozzáadjuk a rizstejszínt, turmixoljuk, és jöhet a kóstolás. Ha mindent megfelelőnek találunk, tálalhatjuk!

A sort rakott zöldségekkel folytatom. (Ehhez nincsen kép, sajnos nem lett fotogén. :D ) 

Hozzávalók:

  • 1 kg zöldség vegyesen (Nálam ez most mirelit karfiol mix, aminek a 70 százaléka sárgarépa volt...)
  • 60 dkg darált sertéshús 
  • 25 dkg rizs
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 liter kesuital
  • 10 dkg gluténmentes liszt
  • 10 dkg margarin
  • só, bors, fokhagyma-granulátum, majoranna, szerecsendió ízlés szerint
  • gluténmentes zsemlemorzsa

A vöröshagymát a szokásos apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a darált húst, ezt addig pirítjuk, amíg kifehéredik. Ekkor befűszerezzük (só, bors, majoranna), felöntjük 3-4 dl vízzel, majd fedő alatt, alacsony lángon 30 percig főzzük. Közben elkészítjük a rizst, rakott dolgokhoz szeretek sima rizst használni. Ha mindkettő kész van, borítsuk össze őket, hogy a rizs fel tudja szívni a hús szaftját.

Besamel: ahány deka liszt és margarin, annyi dl tej. A margarinon megpirítjuk a lisztet, majd a szobahőmérsékletű magitallal apránként felöntjük. Közben folyamatosan kevergessük, nehogy csomós maradjon. Amikor besűrüsödött, jöhet a szerencsendió és a só, tegyük félre. A mirelit zöldségeket főzzük elő (ha azzal dolgozunk), szűrjük le.

Egy nagyobb tepsit kiolajozunk, alaposan zsemlemorzsázzuk az alját. Az alsó réteg a hús és a rizs keveréke, erre halmozzuk a zöldségeket, utána nyakon öntjük a basemelel. Előmelegített, 180 fokos sütőben 25 percig sütjük. Tálalás előtt érdemes várni 10 percet. :)

Finom finálé: almás palacsinta.

Könnyed, nem szívja meg magát olajjal. 

Itt Ceruzabab receptjét használtam, többször teszteltem már, tényleg bármelyik gluténmentes liszttel működik! Annyit változtattam, hogy a 70 gr cukorból 16 gr-ot vaníliás cukorra cseréltem, illetve a sütőpornál kicsit megszaladt a kezem... :D De szerencsére a végeredmény ugyanolyan finom volt. 

Remélem Ti is elkészítitek majd a menü valamelyik elemét, és ízleni is fog! (Az elkészült remekekről pedig várom a képeket! ;)) Crohn-os sorstársaim egyéni toleranciájukat figyelembe véve próbálják ki a recepteket! Jó étvágyat kívánok! :) 

Ajánlom figyelmetekbe a blogon található többi bejegyzést is, nem csak főzéssel foglalkozunk! ;) 

BenGa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!