12/08/2021

Amerikai tinik esete az MI Istennel - Danny Tobey: God Game

  Danny Tobey neve nem lehet ismerős a hazai közönségnek, magyarul ugyanis ez az első kötet, mely megjelent tőle. Ötödik generációs texasi (jelentsen ez bármit is), elvégezte a Harvardot, a Yale jogi karát és az UT Southwestern orvosi karát. A Harvardon elnyerte a legjobb kreatív írásért járó Eager-díjat. Első regénye, egy sci-fi fantasy thriller 2010-ben jelent meg (The Faculty Club), ezt követte 2020-ban a God Game, Az Úr játéka. Tobey a mesterséges intelligencia neves szakértője. 2019-ben elnyerte a Kongresszusi Könyvtár Burton-díját a mesterséges intelligencia jogi szabályozása terén végzett munkájáért.

Metropolis Media, 2021, 466 oldal, puhatáblás

 Charlieval és csapatával, a Védelmezőkkel ismerkedhetünk meg a történetben. Meghívót kapnak egy különös játékba, ahol a játékmester, a mesterséges intelligencia Istennek hiszi magát. Amennyiben az általa kiadott feladatokat teljesítik, úgy jutalmat kapnak, de ha ellene fordulnak, megbünteti őket. Az elején még lelkesen vetik bele magukat a küldetésekbe, viszont idővel a feladatok egyre durvulnak, igen erős morális döntések elé állítva hőseinket. Ki áll a játék mögött, s mi a célja? Ki tudnak szállni, mielőtt túl késő lenne?

 Tobey második regénye is több műfajból építkezik, a sci-fi mellett erősen érzékelhető az ifjúsági szál és a thriller. Nagyon jó stílusban ír, amikor a történet kellően "bemelegedett", egyszerűen nem tudtam letenni a kötetet. Aprócska hibaként felróható, hogy 1-1 fejezet még átvezetőnek is kevés, a kiragadott jelenetek nem feltétlen állják meg így a helyüket. A másik, ami számomra zavaró volt: a Játék háttere nincs eléggé kifejtve, erről azért jobb lett volna többet is megtudni. Hátha egy esetleges második rész majd minden kérdésre választ ad. :) Korábban egy másik Metropolis Media kiadványban, az Itt és most és aztán-ban voltak ennyire előtérben a családi kapcsolatok, ez ebben a műben is tetten érhető. Van itt mindenféle típus: a csonka, az elváró, a terrorizáló, az újgazdag család mind-mind képviselteti magát. Ami feltűnhet, ezek elég részletesen vannak bemutatva, mintha Tobey családja mindegyik fajta tulajdonságával rendelkezett volna egyszerre. Emellett megfigyelhető, igazi Trump ellenes íróval van dolgunk, nekem nagyon bejöttek a sorok között felbukkanó fricskák. :)

 Változatos szereplőkkel sikerült kirukkolnia szerzőnknek, van többek közt indiai basszusgitározó programozózseni, színes bőrű, mélyen vallásos drónmester... Természetesen nem maradhattak ki az amerikai középiskolákra jellemző sablonok: az amerikai futballcsapat agyatlannak tűnő izomkolosszusai, illetve az iskola legnépszerűbb cicababái. Kifejezetten tetszett, hogy Charliék brigádja ennyire sokszínű volt, nem éreztem azt, hogy a mostanság kötelezőnek tűnő PC miatt alakította őket így Tobey. (Bár abban biztos vagyok, hogy például Vanhi, az indiai lány leszbikus vonásaiba az arra ingerlékenyek simán belekötnek.) Nem tudnék egy kifejezett kedvencet mondani közülük, mindegyiküknek volt olyan tulajdonsága, ami miatt a szívem közelébe férkőztek. :)

 Nagyon ajánlom ezt a könyvet, hiszen szórakoztató, egyben elgondolkodtató is tud lenni egyszerre. Bár valószínűleg a fiatalabb korosztály a célközönség, idősebb fejjel is nyugodtan belevethetjük magunkat Az Úr játékába. 4 és fél üst az ötből.

 Amennyiben kedvet kaptatok a könyvhöz, az alábbi linken meg tudjátok rendelni. Ne feledjétek, ha magától a kiadótól rendeltek, akkor nem csak ők, hanem általában Ti is jobban jártok! ;) Most például a God Game akciósan 1490 forint.
A Metropolis Media és a Galaktika is megtalálható a Facebook-on, kövessétek őket, ha nem akartok lemaradni a kiadványaikról! :)


BenGa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!