3/30/2022

Kiberpunk vallásokkal és filozófiával fűszerezve - Nikolasz Dimitrov: Valóságok dílere

    A nem is oly távoli jövő Szingapúrja a világ legkorszerűbb technológiái, a pénzmosás és a szórakozás fellegvárává vált. Itt már nincs erkölcs, a vallások nem érnek egy fabatkát sem, a fogyasztás mértéktelen. De a gazdagoknak még ez sem elég, a Személyes Valóságnak nevezett digitális droggal egy új szintre emelik maguk számára a romlottságot. Zoltán Varga, a magyar származású ipari kém feladata, hogy beépüljön ahhoz a digitális vállalathoz, amelyik az új drogot tömegesen kívánja terjeszteni. Ki kell derítenie, hogy mi a projekt igazi lényege, de közben maga is csapdába kerül a szintetikus valóságban...

Valóságok dílere
Metropolis Media, 2022, 356 oldal, puhatáblás (saját kép)

   Nikolasz Dimitrov bolgár származású tévés műsorvezető, nemzetközi producer, vállalkozó. A Valóságok dílere (Dealer of Realities) című kiberpunk thrillere az első könyve. 1971. szeptember 3-án, Szófiában született. A kommunista diktatúra a frissen elvált, 22 éves édesanyját "perspektíva nélküli egyénnek" titulálta, vagyis olyasvalakinek, aki nem alkalmas arra, hogy Marx és Lenin eszméinek megfelelő gyereket neveljen. Ezért Dimitrovot hároméves korában elszakították az anyjától, és árvaházba került, ahonnan csak hétvégenként mehetett haza. 12 éves koráig élt az intézményben, ahonnan többször is megszökött. Gimnáziumi éveit a szófiai Ókori Nyelvek és Civilizációk Nemzeti Gimnáziumában töltötte, majd Brüsszel Washington, Buenos Aires egyetemein folytatta tanulmányait. Tinédzserként találkozott II. János Pál pápával és Soros Györggyel, mindkét esemény nagy hatással volt az életére. A New Age generáció képviselője, világutazó és poliglott - 11 nyelven beszél. A Saves Lives civil szervezet alapítója, melynek célja az Ukrajnában élő HIV-betegek megsegítése. (Forrás: a könyv végén található.)

   Nem lehet szó nélkül hagyni a borítót, melyet Varga Balázs készített. Talán nem túlzok, ha az idei megjelenések közül ezt mondom az egyik legjobban kivitelezettnek. Amennyiben így haladunk, a végén még megkedvelem ezt a fránya lila színt. Maga a kiadás rendben van, a Galaktika könyveit még mindig jó érzés kézbe venni. A gerinccel nem kell trükközni, hogy kényelmesen lehessen olvasni a kötetet. Szerencsére nagyon kevés elírás, hiba található a szövegben, ennek manapság nagyon lehet örülni.

   Régen olvastam ennyire színvonalas debütáló regényt. Vérbeli, sodró lendületű thrillert kapunk, ami remekül használja fel a kiberpunk elemeit. A cselekmény nincsen túlbonyolítva, jól felépített, logikai bukfencet nem tartalmaz. Kiváló fordulatok vannak benne, amik után az ember még véletlenül sem akarja lerakni a könyvet. Két nagyobb részben ismerhetjük meg a történéseket: az elsőben Zoltán, míg a másodikban majdani felesége, Katrin szemszögéből. A művön végig érezni Dimitrov New Age-s beállítottságát, nekem nagyon tetszett, amikor a különböző vallásokba nyújtott betekintést a cselekmény folyamán. Az ehhez kapcsolódó filozofikus részek is a helyükön vannak, számomra egyáltalán nem voltak unalmasak. Ebben valószínűleg közrejátszik az is, hogy kedvelem a különféle keleti vallásokat, annak ellenére, hogy nem vagyok hívő. Valid sci-fi elemeket tartalmaz az írás, egyszer sem éreztem azt, hogy ez valami oltári nagy hülyeség lenne, vagy túlságosan elképzelhetetlen. Egyetlen apróbb hibája van a könyvnek, az pedig a befejezés. Nekem kicsit összecsapottnak tűnik, mintha a könyv majd egészét uraló lendület a végére teljesen elfogyott volna, ezért nagyon kár. Kissé zavarosra is sikeredett a lezárás, miután végeztem vele, percekig csak ültem, és nem tudtam hova tenni a dolgot.

   A remek történet mellé remek szereplők dukálnak, ez ebben az esetben így is van. Zoltán karakterét mintha kicsit magáról mintázta volna Dimitrov, a háttértörténetétől kezdve a világszemléletén át, amivel nincs probléma, érdekes kis adalék. A további főbb, illetve mellékszereplők színvonalasak, kidolgozottságuk megfelelő. Például a Trans-Reality különféle osztályainak vezetői nagyon jól sikerültek, majd mindegyik a kedvencemmé vált. Saul Gaadi, aki történetünk főgonosza, az idei olvasmányaim közül az egyik legjobb negatív karakter, kiválóan van ábrázolva nárcisztikus személyisége.

   Ezek után nem is kérdés, hogy ajánlom-e ezt a könyvet. Aki szereti a zsánert, annak mindenképpen kötelező beszerezni a művet, a többieknek pedig erősen ajánlott! Egyedül csak a befejezés miatt négy és fél üst az ötből! A könyvet a Metropolis Media és a Galaktika jóvoltából olvashattam.

   Amennyiben kedvet kaptatok a könyvhöz, a Galaktika boltból megrendelhetitek kedvezményes áron.

BenGa

 Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!